Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

99 χρόνια αποικία; ΟΧΙ, είναι η απάντηση!

99-arthro
Από τη Βάσω Αμπελογιάννη
Μαζί με όλα τα υπόλοιπα, την Κυριακή 22 Μάη 2016, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο 7.500 σελίδων, και καλεί τους βουλευτές της, χωρίς καν να προλάβουν να το διαβάσουν, να ψηφίσουν μεταξύ των άλλων και το άρθρο 184, με το οποίο συνιστάται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» η οποία, όπως λέει πιο κάτω, «ΔΕΝ ανήκει στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται».
Περί του υπερταμείου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και παράδοσης της χώρας
Μέχρι εδώ ήδη ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος έχει ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, ο δε Στέφανος Μάνος, ως πιο ψύχραιμος, αναφωνεί ένα «ενδιαφέρον!». Σκοπός της εταιρείας είναι α) να συνεισφέρει πόρους για την επενδυτική πολιτική και β) να συμβάλλει στην «απομείωση» -ωραία λέξη!- των υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Κοινώς, και για να το πούμε λαϊκά, να καταλάβουν όλοι κι όχι μόνο ο Μάνος κι ο Ανδριανόπουλος, σκοπός της είναι να τα ξεπουλήσει ΟΛΑ, και τ' «ασημικά», που χε πει κάποτε ο Τσίπρας –όχι πολύ παλιά, μόλις ενάμιση χρόνο πριν- σε μια κατάμεστη πλατεία ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ που σείονταν από ελπίδα, δικαίωση κι αποφασιστικότητα, για να πληρώνει το χρέος, ένα χρέος παράνομο, άδικο και ταξικό!
Αυτή το νέο υπερταμείο διαχείρισης θα έχει και θυγατρικές: το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το γνωστό ΤΧΣ, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το επίσης γνωστό ΤΑΙΠΕΔ, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ) και την Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ ΑΕ), που κι αυτή συστήνεται με το ίδιο νόμο-έκτρωμα και σκοπός της είναι να κατέχει τις συμμετοχές του κράτους στις δημόσιες επιχειρήσεις (άρθρο 197) και στην οποία μεταβιβάζονται και όλες οι συμβάσεις παραχώρησης! Θα «διοικείται» από την Γενική Συνέλευση, το Εποπτικό Συμβούλιο, το Διοικητικό Συμβούλιο και τους ελεγκτές. Το εποπτικό συμβούλιο είναι αυτό που έχει τον πλήρη έλεγχο και θα διορίζει και θα διώχνει όποιον από τους υπόλοιπους θέλει. Είναιπλήρως ελεγχόμενο από τους δανειστές, αφού τα μέλη του κι ο πρόεδρος του θα καθορίζονται και θα αποτελούνται από αυτούς (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) (άρθρο 192)
Η διάρκεια της εταιρείας και των θυγατρικών της είναι τα 99 χρόνια! Παρά 1 θα ήταν 100, τα πρώτα δύσκολα που λέει κι ο λαός, μετά συνηθίζεις!
Για 99 χρόνια, λοιπόν, η «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» θα λειτουργεί και θα ξεπουλά ότι είναι ή υπήρξε δημόσιο στη χώρα. Για αρχή έχει τα εξής: όλη η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, κινητή κι ακίνητη, που ανήκει είτε στο ΤΑΙΠΕΔ είτε στην ΕΤΑΔ, και μέσω της ΕΔΗΣ ΑΕ ό,τι γνωρίζαμε σαν δημόσιο αγαθό όπως το νερό, η ενέργεια, οι δρόμοι, οι συγκοινωνίες, οι μεταφορές ακόμα κι Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Χαρακτηριστικός είναι ο πίνακας που υπάρχει στο παράρτημα Δ (κι αφορά στην ΕΔΗΣ ΑΕ) και περιλαμβάνει άμεσα ΟΑΣΑ, ΟΣΥ ΑΕ, ΣΤΑΣΥ ΑΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ ΑΕ και στο αμέσως επόμενο διάστημα ΕΥΑΘ ΑΕ, ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ΕΛΒΟ ΑΕ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ, ΔΕΗ ΑΕ.
Σε μια πρωτοφανή κίνηση εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων κοινών αγαθών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα ξεπουλά όλα! Τα δίνει βορά στις ορέξεις των δανειστών που θα έρθουν εδώ να «επενδύσουν», αγοράζοντας πολύ φθηνά αυτά που είναι κτήμα και περιουσία του Ελληνικού λαού, αποστερώντας παράλληλα κι οποιαδήποτε προοπτική θα μπορούσε να υπάρξει για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας υπέρ του λαού και του τόπου. Η χώρα μετατρέπεται σε αποικία και μπαίνει υπό καθεστώς επιτροπείας και διεθνούς οικονομικού ελέγχου για τα επόμενα 100 χρόνια. Θα το επιτρέψουμε;
Κύρωση της «σύμβασης» ξεπουλήματος των περιφερειακών αεροδρομίων
Τα δύο επόμενα άρθρα (215 και 216) αυτού του σχεδίου νόμου είναι οι κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης των 14 αεροδρομίων της χώρας που ιδιωτικοποιούνται. Είναι δύο συμβάσεις, η φάση Α (cluster A) που περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Κρήτης, του Ιονίου και της Ηπειρωτικής Ελλάδας κι η φάση Β (cluster B) που περιλαμβάνει τα αεροδρόμια του Αιγαίου. Εκτός του ότι όλα αυτά είναι στα αγγλικά, υπό το δίκαιο της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Ελλάδας, αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το πότε ιδρύθηκαν οι κοινοπραξίες που αναλαμβάνουν ως ανάδοχοι, ποιες εταιρείες είναι και ποιοι είναι οι υπεργολάβοι τους για τα «έργα» αυτά.
Οι εταιρείες είναι δύο: η γνωστή Γερμανικών συμφερόντων Fraport και η SLENTEL LIMITED με έδρα την Κύπρο του Κοπελούζου, ο οποίος μάλιστα σε ένα από τα έγγραφα εμφανίζεται και σαν εκπρόσωπος της εταιρείας αυτής. Από την πλευρά της η SLENTEL LIMITED με υπεύθυνη δήλωση η οποία συμπεριλαμβάνεται στις συμβάσεις παραχώρησης, προτείνει σαν υπεργολάβο των έργων την γνωστή επίσης στο Πανελλήνιο αλλά και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, INTRAKAT. Προκειμένου να υπογραφούν οι συμβάσεις παραχώρησης, αυτές οι δυο εταιρείες FRAPORT και SLENTEL LIMITED, έχουν ιδρύσει δύο κοινοπραξίες, την «Fraport Περιφερειακά Αεροδρόμια της Ελλάδας Α Α.Ε.» και την «Fraport Περιφερειακά Αεροδρόμια της Ελλάδος Β Α.Ε.» με 24.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο, στις 26 Φεβρουαρίου του 2015! Σωστά διαβάζεται την ημερομηνία: 26 Φεβρουαρίου 2015!
Από τότε, λοιπόν, έξι μέρες μετά την συμφωνία της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ΕΕ και το ΔΝΤ, που μετά γίνανε «θεσμοί», είχαν ήδη συμφωνήσει για τα αεροδρόμια, τα είχαν ήδη χωρίσει και σε δύο κατηγορίες (cluster A και cluster B) και είχαν φτιαχτεί κι οι αντίστοιχες κοινοπραξίες! Και μπορεί να λέει κάποιος ότι αυτά ήταν προερχόμενα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως, κανείς -αν δεν έχει «κλεισμένη» τη δουλειά- δεν προχωρά σε σύσταση τέτοιων εταιρειών, οι οποίες είναι ειδικού σκοπού και ειδικού κέρδους. Από τον περσινό Φλεβάρη, αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ την είχε «κλείσει» τη δουλειά. Τόσο καλά! Τόσο ωμά!
Η χώρα ΔΕΝ πωλείται - Ο κόσμος της εργασίας και ο λαός λένε ΟΧΙ
Τόσο ωμά, όμως, πρέπει κι ο λαός, ο κόσμος της δουλειάς, η κοινωνία να τους απαντήσει! Τόσο ωμά πρέπει την Κυριακή στις 22 του Μάη το απόγευμα η πλατεία Συντάγματος κι οι πλατείες της χώρας, να ξαναγεμίσουν! Τόσο ωμά κι εμείς, πρέπει να κάνουμε πράξη το ότι «Η χώρα ΔΕΝ πωλείται»!
Απέναντι στη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή βαρβαρότητα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι μικροί και μεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες, το εργατικό και το συνδικαλιστικό κίνημα, τα κοινωνικά κινήματα κι ο λαός θα σταθούν όρθιοι και θα απαιτήσουν: τον τερματισμό των μνημονίων, τη διαγραφή του χρέους, τη στάση πληρωμών απέναντι στους δανειστές, την εθνικοποίηση και δημόσιο κοινωνικό κι εργατικό έλεγχο στις τράπεζες και στις στρατηγικές επιχειρήσεις, την έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ, τη ρήξη και τη σύγκρουση με τις πολιτικές αυτές που οδηγούν με σταθερά βήματα την Ευρώπη και τους λαούς της στην κοινωνική καταστροφή!
Όλοι στα συλλαλητήρια και στις κινητοποιήσεις! Τίποτα δεν τέλειωσε, αντίθετα τώρα όλα αρχίζουν! Τα μεγάλα ΟΧΙ τα λένε οι λαοί άλλωστε!
Η χώρα ΔΕΝ πωλείται!
* Η Βάσω Αμπελογιάννη είναι στέλεχος του ΜΕΤΑ, μέλος του ΝΤ Άρτας της ΑΔΕΔΥ και γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝ Άρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου