ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Αθήνα, 11.1.2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε κοινή συνάντηση των επιστημονικών φορέων της χώρας που έλαβε χώρα σήμερα στα γραφεία του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60), απορρίφθηκε ομόφωνα, με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο, το προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, όπως αυτό είδε το φως της δημοσιότητας χωρίς μάλιστα την οφειλόμενη στοιχειώδη προηγούμενη συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς.
Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.).
Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλο αριθμό του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.
Η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες.
Με δεδομένα όλα αυτά, οι επιστημονικοί φορείς της χώρας
Την Παρασκευή σε νέα συνάντησή τους οι φορείς θα επανεξετάσουν τη στάση τους με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν (ώρα 11.00 π.μ στα γραφεία του ΤΕΕ).
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος:
Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Στασινός, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Λουράντος και το μέλος του Δ.Σ Σεραφείμ Ζήκας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθαν. Κατσίκης, ο Πρόεδρος της Σ.Ε των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Γεωρ. Ρούσκας και ο ταμίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ευθ. Πρεκετές, ο Γ.Γ της Ομοσπονδίας Νικ. Αντωνίου και το μέλος της Ομοσπονδίας Γ. Χαλκιαδάκης, η πρόεδρος του πανελλήνιου κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Ι. Μαρμαράς.
Αυτό που ισχύει στη γερμανική νομοθεσία είναι η σαφής διάκριση των ελευθέρων επαγγελματιών (όπου περιλαμβάνονται πάρα πολλές ειδικότητες, όπως εκπαιδευτές, φυσιοθεραπευτές, μαίες, λογοθεραπευτές, φοροτεχνικοί, συγγραφείς, εκδότες, εικαστικοί, γιατροί, δικηγόροι, επιστημονικά και τεχνικά επαγγέλματα, κατασκευαστές σπιτιών, ορισμένοι τεχνίτες, διάφορα επαγγέλματα, κλπ.) από τους εμπόρους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες όταν πληρούνται συνολικά κάποια κριτήρια:-/ υπάρχει ένα ακαδημαϊκό πτυχίο ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, -/ το δημιουργικό περιεχόμενο είναι πολύ υψηλό στην εργασία, -/αποκτήθηκε υψηλής ποιότητας πρόσθετη εκπαίδευση που είναι απαραίτητη για την εργασία, - / ελεύθερος επαγγελματίας είναι αυτός που εργάζεται μόνος του στην επιχείρησή του και περιστασιακά μόνο απασχολεί έκτακτους εργαζομένους, -/ η πηγή εισοδήματος προέρχεται από γνώση και εμπειρία υψηλού επιπέδου, -/ η δραστηριότητα τοποθετείται στο πεδίο της παροχής υπηρεσίας, συμβουλής, καθοδήγησης, διδασκαλίας, -/υπάρχει μια ειδική σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες, -/ η παροχή υπηρεσίας και η προσωπική δέσμευση είναι υψίστης σημασίας, - /η εμπειρία της δραστηριότητας έχει το επίπεδο που αναφέρεται στον ακαδημαϊκό κατάλογο επαγγελμάτων.
Οι εργαζόμενοι αυτοί που εργάζονται αυτοτελώς και προσφέρουν παροχή υπηρεσιών, η οποία έχει ένα δημιουργικό χαρακτήρα, δεν υποχρεώνονται να τηρούν βιβλία (όπως οι έμποροι που πωλούν προϊόντα μέσω των επενδύσεων κεφαλαίου με την έννοια του κέρδους) και υπάρχει ειδικό καθεστώς για τη φορολόγησή τους. Αριθμούν στην Γερμανία περί τους 4,5 εκατομμύρια εργαζομένους και έχουν αυξηθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετία.
Ως προς την υποχρεωτική ασφάλιση των ελευθέρων επαγγελματιών στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα, αυτή ισχύει μετά το 2013 για κάποιες μόνο ειδικότητες (με την έννοια της πρόνοιας) και όχι για τους γιατρούς, δικηγόρους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, καθώς οι τελευταίοι εντάσσονται μετά από περίοδο πρακτικής άσκησης (μετά τις σπουδές τους) υποχρεωτικά στα οικεία επαγγελματικά επιμελητήρια και είναι ασφαλισμένοι στα δικά τους συνταξιοδοτικά συστήματα, με εισφορές που ανέρχονται σε αντιστοιχία με το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα σε ποσοστό επί των καθαρών εσόδων τους περίπου 19% με κάποιο ανώτατο όριο για τις εισφορές.
Επίσης η υποχρεωτική ασφάλιση δεν ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες που κερδίζουν κάτω από 400 ευρώ το μήνα.
Πολύ ενδιαφέρον, έχετε κάποιο σχετικό σύνδεσμο?
Διαγραφή