Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015

Επέκταση λειτουργίας για την Ελληνικός Χρυσός


Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα... 
Η Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προχωρά άμεσα σε 60 προσλήψεις καθώς και σε αυξήσεις στα πριμ παραγωγικότητας λόγω της εφαρμογής προγράμματος επταήμερης λειτουργίας στην παραγωγική διαδικασία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου σε δημοσιογράφους, άλλες 600 προσλήψεις αναμένεται να υλοποιηθούν με την προώθηση της οικοδομικής άδειας του εργοστασίου εμπλουτισμού και της άδειας υλοτομίας στις Σκουριές Χαλκιδικής, που μπήκαν λόγω των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στις καλένδες.
Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, η μεταλλευτική εταιρεία διασφάλισε τα τελευταία χρόνια σταθερότητα σε μισθοδοσίες, συνδιαλλαγές και κύκλο εργασιών και σημαντική δυναμική σε προμήθειες, εμπόριο και κατασκευές.
Οι νέες θέσεις εργασίας προστίθενται στο υπάρχον δυναμικό των 2.000 εργαζόμενων που απασχολούνται στα «Μεταλλεία Κασσάνδρας» στη ΒΑ Χαλκιδική. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι αιτήσεις για εργασία που έχουν κατατεθεί στην εταιρεία αγγίζουν τις 11.000.
Α. Τσίπρας για τις Σκουριές: Η Αριστερά δεν μπορεί να είναι εκδικητική
Υπέρ της δικαίωσης του αγώνα για τις Σκουριές αλλά με ταυτόγχρονη προστασία της κοινωνικής συνοχής, τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας "επί προσωπικού"  στην τοποθέτηση της Κατερίνας Ιγγλέζη, η οποία ανέγνωσε ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Ιερισσού Χαλκιδικής, στην οποία διατυπώνονται ενστάσεις για όσα είπε για τις Σκουριές, ο Α. Τσίπρας στην χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη «Στο Κόκκινο».
Ο πρωθυπουργός είπε κατ' αρχήν ότι εκ παραδρομής αναφέρθηκε σε 5000 εργαζόμενους στις Σκουριές, ενώ είναι 1980, παραδρομή στην οποία παρεσύρθη, καθώς η προηγηθείσα ερώτηση του δημοσιογράφου Κ. Αρβανίτη αναφερόταν σε «5000 εργαζόμενους».
Επί της ουσίας είπε ότι δεν μπορεί η δικαίωση του αγώνα στις Σκουριές, δηλαδή η καταστροφική για το περιβάλλον επένδυση της εταιρείας στην περιοχή να ταυτίζεται με μια εκδικητική άποψη ότι αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να μείνουν χωρίς δουλειά. «Η αριστερά δεν μπορεί να είναι εκδικητική», τόνισε καταλήγοντας.
http://www.avgi.gr/

Αλ. Τσίπρας: Να βρούμε λύση...


«Αφήστε, ήμασταν με τη μια πλευρά. Τώρα ως κυβέρνηση έχεις την ευθύνη να μην οδηγήσεις 5.000 εργαζομένους στην ανεργία». Η φράση αυτή του Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, «στο Κόκκινο» χτες, σηματοδοτεί κι επισήμως την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησής του στο θέμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με ομόφωνο ψήφισμα της Κεντρικής του Επιτροπής στο πρώτο συνέδριό του, με αλλεπάλληλες δηλώσεις τόσο του ίδιου του κ. Τσίπρα όσο και βουλευτών και στελεχών του, είχε δεσμευτεί ότι «η καταστροφή που λαμβάνει χώρα στις Σκουριές θα σταματήσει από την κυβέρνηση της Αριστεράς».
Το κόμμα έθετε ως πρώτη προτεραιότητα την ακύρωση των συμβάσεων για την εξόρυξη χρυσού, τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από μεταλλευτική, την αποκατάστασή της από τα βαριά πλήγματα που έχει ήδη υποστεί. Τώρα, έξι μήνες μετά την εκλογή της κυβέρνησης της Αριστεράς, ο πρωθυπουργός μιλά για διπλή μάχη: «Είναι μια μάχη διαρκής. Δεν δίνεται μόνο με τα οργανωμένα συμφέροντα, αλλά έχει να κάνει με το πώς θα βρει κανείς ένα modus vivendi με την τοπική κοινωνία. Η άλλη πλευρά βάζει στην προμετωπίδα τους εργαζομένους».
Αλλα λόγια...
Μόλις δύο χρόνια πριν στην ομιλία του στην Ιερισσό (την οποία τότε παρομοίαζε με τη Λωρίδα της Γάζας) ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε «ομήρους» τους εργαζομένους που χρησιμοποιούνται ως «ασπίδα». Ελεγε επίσης ότι το συμφέρον τους είναι να αγωνιστούν για τη γη και τον αέρα που αναπνέουν και όχι για το συμφέρον του εκάστοτε εργοδότη. Χτες, ερωτώμενος, γιατί η εταιρεία λειτουργεί ακόμα και οι κάτοικοι τρώνε ξύλο με κυβέρνηση της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να απαντήσει για... την εταιρεία και δεν του περίσσεψε ούτε μια λέξη για τους αγωνιζόμενους κατοίκους, για την καταστολή που υφίστανται, για τη βιομηχανία των διώξεων που έχει στείλει υπόδικους 350 ανθρώπους.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εταιρεία που «διαμαρτύρεται και ζητάει άμεσα να υπάρξει απόφαση, δεδομένου ότι δεν της έχει δοθεί άδεια, ώστε να προχωρήσει στα σχέδια για την εξόρυξη και τη δυνατότητα επιτόπου να γίνεται η διαδικασία της διαλογής που έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον».
Ο πρωθυπουργός τήρησε ίσες αποστάσεις από το κίνημα και τους εργαζομένους. «Μα εμείς ήμασταν με τη μια πλευρά», σχολίασε ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης. «Αφήστε... είμαστε με τη μια πλευρά, αλλά ως κυβέρνηση έχεις την ευθύνη να μην οδηγήσεις 5.000 εργαζομένους στην ανεργία, αλλά να βρεις μια λύση», απάντησε ο κ. Τσίπρας (ανεβάζοντας αισθητά τον αριθμό των εργαζομένων, αφού η ίδια η «Ελληνικός Χρυσός» μιλά για 1.966).
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τη λύση που θα δοθεί, «στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης», δίνοντας τον δικό του ορισμό στις έννοιες: «Κοινωνική συνοχή είναι οι άνθρωποι που δούλευαν να μη χάσουν τη δουλειά τους. Και το δίκαιο του αγώνα είναι των ανθρώπων που προέταξαν τη ζωή τους και το περιβάλλον».
Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για το πώς θα επιτευχθεί αυτό, δεν δεσμεύτηκε με κανένα χρονοδιάγραμμα και δεν έκανε καμία αναφορά σε κατάργηση της επένδυσης, αναστροφή της σύμβασης, οριστική ανάκληση της άδειας, αποχαρακτηρισμό της περιοχής.
Ντίνα Δασκαλοπούλου
http://www.efsyn.gr/
Οι δηλώσεις Τσίπρα για τις Σκουριές στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Με μία σκληρή ανακοίνωση ήρθε η αντίδραση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ιερισσού στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ρ/σ Στο Κόκκινο στο θέμα της σχεδιαζόμενης εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της ΒΑ Χαλκιδικής. Την ανακοίνωση διάβασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής η βουλευτίνα της περιοχής Κ. Ιγγλέζη ενώ η ανακοίνωσε προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.
"Μόνο οργή και λύπη μπορεί να προκαλέσει η αναφορά του πρωθυπουργού της χώρας Αλ. Τσίπρα", αναφέρει η ανακοίνωση της Ο.Μ. Ιερισσού του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων στην πολυεθνική εταιρεία Eldorado Gold.
"Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία που, σύμφωνα με την ίδια, ανέρχονται σε 1980, αριθμό που το κίνημα της Χαλκιδικής αμφισβητεί, χθες δια στόματος του πρωθυπουργού αυξήθηκαν σε 5.000! Τέτοιες κουβέντες μέχρι σήμερα μόνο από φερέφωνα της εταιρείας τύπου Πάχτα είχαμε ακούσει", προσθέτει.
"Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος που προεκλογικά δεσμευόταν για το κλείσιμο των Σκουριών από την κυβέρνηση της Αριστεράς δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε τύπου αποσαφήνιση σχετικά με το πότε θα συμβεί αυτό, δεδομένου ότι εδώ και πέντε μήνες το κίνημα της Χαλκιδικής λαμβάνει μόνο υποσχέσεις ενώ η εταιρεία συνεχίζει το καταστροφικό έργο της μετατρέποντας το βουνό Κάκαβος σε ένα ρημαγμένο τοπίο. Εδώ και πέντε μήνες έχουμε καταθέσει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν τις παράνομες εργασίες της εταιρείας στο βουνό, παρανομίες που και το ίδιο το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης μέσω του πρώην υπουργού Π. Λαφαζάνη είχε εντοπίσει, επιστρέφοντας τους φακέλους της μεταλλουργίας πίσω στην εταιρεία για μια σειρά ελλείψεων, πάνω στις οποίες η τελευταία αρνείται πεισματικά να τοποθετηθεί και είναι εδώ και καιρό εκπρόθεσμη. Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είχε στην διάθεσή του και τον χρόνο και τα νομικά στοιχεία για να ολοκληρώσει τον έλεγχο της νομιμότητας των εργασιών και να προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσης του κόμματος για το οριστικό κλείσιμο των Σκουριών", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
"Σήμερα οι προσδοκίες μιας τέτοιας εξέλιξης διαψεύδονται κατάφωρα ενώ η υπομονή της τοπικής κοινωνίας που έχει συμβάλλει τα μέγιστα για την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση μέσα από τους αγώνες της, έχει πλήρως εξαντληθεί. Μετά από τόσα χρόνια αγώνα κόντρα στις επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την καταστροφή (οικονομική, κοινωνική περιβαλλοντική) του τόπου μας, την αστυνομική βία και την δικαστική καταστολή, ερχόμαστε αντιμέτωποι σε μια ιδιότυπη υποκρισία από τους ίδιους τους συντρόφους μας, που μεταθέτουν την διάσωση του τόπου μας που καταστρέφεται καθημερινά στο άγνωστο μέλλον με νέα κάθε φορά προσχήματα. Μόνο που τώρα η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει απομείνει καμιά δικαιολογία ως απάντηση στο ερώτημα “γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν κλείσει η Σκουριές;”", επισημαίνει.
"Είναι δεδομένο ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από το κίνημα ενάντια στο χρυσό μέχρι την τελική δικαίωσή μας", υπογραμμίζει.
Η απάντηση Τσίπρα
Η ανάγνωση του ψηφίσματος προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ομολόγησε πως ήταν λάθος ο αριθμός των εργαζομένων της Ελλ. Χρυσός αλλά πρόσθεσε πως είναι λάθος και η ταύτιση της δικαίωσης του αγώνα με την εκδικητική στάση απέναντι στους εργαζόμενους.
Η στάση της κυβέρνησης δεν είναι ισορροπημένη, έχει σαφή θέση υπέρ του αγώνα των κατοίκων, επεσήμανε και δεσμεύτηκε για σαφές χρονοδιάγραμμα για λύση στη βάση της δικαίωσης του αγώνα των κατοίκων.
"Έπρεπε να πω ότι η λύση που θα δώσουμε θα οδηγεί τους 1900 εργαζόμενους στην ανεργία;", διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.
"Η δικαίωση του αγώνα και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να ταυτίζεται με την πρόθεση αυτοί οι 1900 να χάσουν τη δουλειά τους. Πρεπει να σταματήσει η επένδυση που καταστρέφει το περιβάλλον, λυπάμαι για τους χαρακτηρισμούς που έγιναν για μία ισορροπημένη απάντησή μου στο «Κόκκινο»", τόνισε.
Για το θέμα παρενέβη και ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης για τις Σκουριές λέγοντας "μου κάνει εντύπωση η σκληρή ανακοίνωση των συντρόφων καθώς πριν 3 ημέρες συναντηθήκαμε για το ζήτημα".
"Συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε συνάντηση στο υπουργείο με όλους τους αρμόδιους και έπειτα συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο για να αποφασίσουμε τα βήματα που σε κάθε περίπτωση θα είναι στην κατεύθυνση της δικαίωσης του αγώνα των κατοίκων", ξεκαθάρισε.
Τέλος υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση του Κ. Αρβανίτη έκανε λόγο για 5.000 εργαζόμενους και είπε πως το θέμα είναι ανοιχτό και η λύση που επιδιώκεται είναι "σε πλαίσια και της κοινωνικής δικαιοσύνης, να μη χάσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους, και στα πλαίσια του αγώνα των κατοίκων".
http://www.alterthess.gr/

1 σχόλιο:

 1. Και πάλι επώνυμα, και πάλι ΣΤΕΝΑΧΩΡΩΝΤΑΣ ΠΟΛΛΟΥΣ θα σχολιάσω κάτι απλό και ΠΡΟΦΑΝΕΣ:
  Όταν η εταιρία ανήκε ΜΟΝΟ στον Γιωργάκη το Σόρος, ξέρετε εκείνο το καλό παιδί το φτωχαδάκι, ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ ήταν ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Ο Πάχτας, οι οικολόγοι, οι αναρχικοί, όλοι οι αριστεροί, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο Πόρτο Καρράς, η ΝΔ, οι πάντες.
  Οι τότε ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ εργαζόμενοι έμειναν ΟΛΟΙ άνεργοι και για αυτούς ΔΕΝ ΝΟΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ..
  Αυτά τα ξέρω ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΕΖΗΣΑ...
  Μετά με διάφορα τρικ και την βοήθεια των κυρίων που φοράνε ακόμα σαλιάρες (ξέρουν αυτοί..) ο Μπόμπολας ΜΠΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ συνεταίρος και συν-κουμανταδόρος ΜΑΖΙ με τον Γιωργάκη.!!
  Βλέπετε ο Μπόμπολα μαζί με το Σόρος είναι φιλικός προς το περιβάλλον, ενώ ο Σόρος σκέτος το καταστρέφει..
  Πρωτοφανές αυτό αλλά του έχω ένα μικρό (ή και ΜΕΓΑΛΟ) μυστικό του Μπόμπολα της καρδιάς μας.
  Ο Γιωργάκης δεν ξεχνά Μπόμπολα. Θα σε γαμήσει μια μέρα.. Και αν τσούξεις μην μου πεις ότι δεν στα είπα και δεν σε προειδοποίησα. Θα μου πεις τόσα χρόνια και όλα καλά και.. Ναι αγόρι μου να έχεις υπομονή. Θα τον φας. Μην είσαι ανυπόμονο αγόρι..
  Τώρα όλοι βεβαια είναι πλέον ΥΠΕΡ της εταιρίας και ΥΠΕΡ των εργαζομένων..
  Και ο Τσίπρας εσχάτως.. Α ρε βρεγμένη σανίδα που χρειάζεται σε μερικούς μερικούς..

  ΥΓ. Για το περιβάλλον και τους εργαζόμενους ΚΑΝΕΙΣ μα ΚΑΝΕΙΣ δε νοάστηκε. Όλοι μα ΟΛΟΙ όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα νοιάστηκαν για την ΠΑΡΤΗ τους. Έτσι γίνεται πάντα σε αυτή την έρμη χώρα. Για αυτό και πάμε όπως πάμε..

  ΑπάντησηΔιαγραφή