Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Επαγγελματικά δικαιώματα και εκπαίδευση των Αρχιτεκτόνων (Δημόσια Πανεπιστήμια Ή Ιδιωτικά Κολέγια)



Η Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων καταγγέλλει την απόλυτη παραχάραξη της Εκπαίδευσης της Επιστήμης και του Επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα στην Ελλάδα με τη ψήφιση της Ντροπολογίας, που εξισώνει τα Ιδιωτικά Κολλέγια με τα Δημόσια ΑΕΙ της χώρας.


Η μεθοδευμένη τα τελευταία χρόνια εξαθλίωση των Ελλήνων Αρχιτεκτόνων είναι το αποτέλεσμα της προκλητικής μνημονιακής πολιτικής της Κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της, σε πλήρη συμπόρευση με τις προθέσεις των πλέον συντηρητικών Ευρωπαϊκών πολιτικών.


Στόχο έχουν τη γενική εφαρμογή στις χώρες της Ευρώπης και κυρίως του Νότου, της Σύμβασης της «Μπολόνια» και τη μετατροπή του Επιστημονικού και Επαγγελματικού Έργου των Αρχιτεκτόνων σε λιανικό ή και χονδρικό εμπόρευμα, σύμφωνα με τους όρους της GATT (Παγκόσμια Σύμβαση Εμπορίου).


Στόχο έχουν την υπαγωγή της Εκπαίδευσης της Επιστήμης και της Έρευνας στην εκμετάλλευση των εκάστοτε ιδιωτικών συμφερόντων υποτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον στην απληστία των αγορών και της επιχειρηματικής αισχροκέρδειας και στην απόλυτη εμπορευματοποίηση του Επαγγέλματος του Έλληνα Αρχιτέκτονα, ως προϊόν των Ιδιωτικών Κολεγίων.


Στόχο έχουν την δραματική απομείωση του Επιστημονικού Προσωπικού των ΑΕΙ και την απονέκρωση των Δημοσίων ΑΕΙ, μεθοδεύοντας έτσι σιωπηλά την παραχάραξη των προγραμμάτων σπουδών, μέσω της διαβαθμισμένης Εκπαίδευσης των Ιδιωτικών Κολεγίων. Με τον τρόπο αυτό υφαρπάζουν από τους Αρχιτέκτονες του ενιαίου πενταετούς κύκλου σπουδών τα ήδη κατοχυρωμένα επαγγελματικά τους δικαιώματα.


Στόχο έχουν την ελαχιστοποίηση ή και την κατάργηση των Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων των Αρχιτεκτόνων, αποσυνδέοντας την ασφαλιστική κάλυψη από το επάγγελμα και υπάγοντας το σε εμπορική ασφάλιση υλικών και προϊόντων μιας τεμαχισμένης εκπαίδευσης σε επιμέρους κύκλους σπουδών.


Η Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων αγωνίζεται για την ανατροπή του Ν.4254/2014, του Ν.4046/2012 και για την κατάργηση της υποπαραγράφου ΙΓ.12 του πολυνομοσχεδίου, που οδήγησε σε δραματική ανεργία τους Έλληνες Αρχιτέκτονες.


Aγωνιζόμαστε :
για την εφαρμογή της βασικής δομής μιας Δημόσιας Πανεπιστημιακής 
Αρχιτεκτονικής Εκπαίδευσης σε ενιαίο και τουλάχιστον πενταετή κύκλο σπουδών, πουοδηγεί σε ενιαίο Επαγγελματικό τίτλο και ενιαία αδιαβάθμητα Επαγγελματικά Δικαιώματα για τον Έλληνα Αρχιτέκτονα.
για την καθιέρωση μιας ενιαίας Διεθνούς Δημόσιας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ενός και μόνο σταδίου πενταετούς κύκλου σπουδών, που οδηγεί στην αποκλειστικότητα άσκησης του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα και στην απόλυτη  συνάφεια Επαγγελματικών Δικαιωμάτων
 και Εκπαίδευσης.


  για την κατάργηση της αυθαίρετης και αντισυνταγματικής  απελευθέρωσης του Επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα, που τον οδηγεί, είτε στα ράφια των σούπερ μάρκετ ως εμπόρευμα, είτε σε εκρηκτική αύξηση της ανεργίας.

  ώστε η Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση του Έλληνα Αρχιτέκτονα να γίνεται αποκλειστικά από τα  Δημόσια ΑΕΙ.

    για την ανατροπή της Σύμβασης της «Μπολόνια», η οποία οδηγεί σε κατευθύνσεις μιας στυγνής καπιταλιστικής κοινωνίας και στην Εκπαίδευση Αρχιτεκτόνων δύο ταχυτήτων.


Η Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων θα αγωνιστεί αλλά και θα προσφύγει σε όλα τα νομικά και νόμιμα μέσα με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών νόμων που σχετίζονται με την ουσιαστική κατάργηση τόσο της Εκπαίδευσης όσο και του Επαγγέλματος του  Αρχιτέκτονα, μέσω της αναγνώρισης των Ιδιωτικών Κολεγίων.


  Παράλληλα:


Αγωνιζόμαστε για την αποτροπή της αυθαίρετης εκχώρησης των Δημόσιων Χώρων σε κερδοσκοπικά συμφέροντα και ομίλους, μέσω εξωθεσμικών Διαγωνισμών (Ελληνικό, Φαληρικό Μέτωπο, Πανεπιστημίου κ.α).


Αγωνιζόμαστε για το σχεδιασμό των Δημόσιων Χώρων, μέσω Πανελλήνιων και Διεθνών Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών και για τη διαχείριση τους από την εκάστοτε τοπική κοινωνία.


Αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή Πολεοδομικού, Χωροταξικού και Ρυθμιστικού Σχεδιασμού με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δραματικά αποτελέσματα της περιβαλλοντικής μόλυνσης, λόγω της κλιματικής αλλαγής.


Στόχος μας είναι η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, που υπηρετεί η σημερινή Διοίκηση του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ και η μετατροπή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων σε ρυθμιστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση, τόσο της σχεδιαζόμενης παραεκπαίδευσης των Αρχιτεκτόνων, όσο και της αποκατάστασης και ενίσχυσης του επαγγελματικού ρόλου των Αρχιτεκτόνων στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον.


Αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση της δραματικής ανεργίας των Αρχιτεκτόνων, που σφραγίζεται με την ίδρυση των Ιδιωτικών Αρχιτεκτονικών Κολεγίων και οδηγεί στην ολοκληρωτική αποδόμηση της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής.


Η Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων αγωνίζεται για να επαναφέρει το ρόλο του Αρχιτέκτονα - Δημιουργού στη σημερινή αποστεωμένη Ελληνική Κοινωνία και για να επαναφέρει την Αρχιτεκτονική σε ανθρώπινη κλίμακα και σε βασικό παράγοντα εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου