Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Διεκδικήσεις της ανοικτής συνέλευσης μηχανικών για το ασφαλιστικό

Αναρτούμε πλαίσιο άμεσων διεκδικήσεων για την προστασία των εργαζόμενων μηχναικών και του ταμείου. Οι διεκδικήσεις αυτές έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις συζητήσεις της ανοικτής συνέλευσης μηχανικών και ελπίζουμε να συμπληρωθούν - εμπλουτισθούν περαιτέρω.


Πλήρης και χωρίς όρους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, ανεξάρτητα από οφειλές προς το ταμείο (η στέρησή της είναι απαράδεκτη ως "τιμωρία" του οφειλέτη, ενώ ο συνδυασμός αυτής της στέρησης με την διατήρηση της οφειλής παράλογος)

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανάλογη της πτώσης του εισοδήματος του κλάδου --όπως αυτό προκύπτει από τις συνολικές αμοιβές των εργαζόμενων μηχανικών-- σε σχέση με την "προ κρίσης" εποχή. Η μείωση πρέπει να έχει και αναδρομική ισχύ, ώστε να επιστραφεί το μέρος των εισφορών (ή να ακυρωθεί το μέρος των χρεών) που αφορά απαιτήσεις πέραν αυτών που ορίζονται από το συγκεκριμένο κριτήριο.

Ορισμός βιώσιμης υποχρέωσης εισφοράς διαβαθμισμένης σε συνάρτηση με τα έσοδα από το επάγγελμα, με μηδενική εισφορά για εισόδημα κατώτερο ενός ορισμένου ελάχιστου (αυτή την στιγμή υπάρχουν συνάδελφοι που ενώ δεν άσκησαν ποτέ το επάγγελμα, ούτε τους παρασχεθήκαν ασφαλιστικές υπηρεσίες, τους ζητούνται υπέρογκα ποσά επί ποινή κατασχέσεων).

Άρση των άθλιων όρων διακανονισμού οφειλών:
  • Τόκοι επί των οφειλών ίσοι με αυτούς που αποφέρουν τα αποθεματικά, χωρίς καμιά άλλη προσαύξηση. Αυτό συνεπάγεται ότι σε περίπτωση απώλειας αποθεματικών (κουρέματα κλπ) θα πρέπει οι τόκοι επί των οφειλών να είναι αρνητικοί (ελάφρυνση οφειλών)
  • Μη απώλεια διακανονισμού σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής κάποιων δόσεων.
Αναδρομική διαγραφή κάθε οφειλής που προκύπτει από ισχύουσες απαιτήσεις εισφορών, ή τόκους επί οφειλών, πέραν των οριζόμενων στις δυο προηγούμενες παραγράφους. Επιστροφές των εισφορών και των ποινών που έχουν καταβληθεί στην βάση τέτοιων απαιτήσεων.

Επίδομα ανεργίας - υποαπασχόλησης τέτοιο ώστε να διασφαλίζεται για όλους ένα ελάχιστο εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Εξασφάλιση ελάχιστης σύνταξης αξιοπρεπούς διαβίωσης στα πλαίσια ενός αναδιανεμητικού συστήματος συνταξιοδότησης υπέρ των μηχανικών χαμηλού εισοδήματος.

Αποσύνδεση των οφειλών προς το ταμείο από το δημόσιο (εφορία) ή οποιονδήποτε άλλο φορέα. Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ και κάθε ανεξάρτητος του ταμείου εισπρακτικός μηχανισμός. Το ταμείο οφείλει να μην στέλνει καμία πληροφορία σε τέτοιους μηχανισμούς.

Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από την δυνατότητα πρακτικής άσκησης του επαγγέλματος (αυτή την στιγμή δημιουργείται φαύλος κύκλος καθώς η --λόγω οφειλών-- απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος και η συνεπαγόμενη στέρηση εσόδων οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών οφειλών, επομένως σε περαιτέρω περιορισμό της δυνατότητας άσκησης του επαγγέλματος μέσω της οποίας θα καλύπτονταν οι οφειλές) με εξαίρεση τις περιπτώσεις οφειλής εργοδοτικών εισφορών.

Διασφάλιση των αποθεματικών του ταμείου και αποσύνδεσή τους από κάθε επισφαλή χρηματιστηριακή επένδυση (όπως οι τρέχουσες στην τράπεζα Αττικής).

Άμεση κάλυψη των απωλειών του ταμείου από το psi  και την τράπεζα Αττικής.

Άμεση καταβολή στο ταμείο των οφειλών του κράτους και των μεγάλων εταιρειών και εργοδοτών.

Πλήρης προστασία των περιουσιακών στοιχείων άνεργων-υποαπασχολούμενων-εργαζόμενων οφειλετών από κατασχέσεις για οφειλές στο ταμείο την εφορία ή τις τράπεζες (αυτή την στιγμή --κατά παράλογο τρόπο-- ούτε καν η προστασία πρώτης κατοικίας ή ο νόμος Κατσέλη δεν ισχύουν σε ότι αφορά οφειλές προς το ταμείο).

Να αποτραπεί η ενοποίηση των ταμείων, καθώς αυτή αποτελεί απλώς πρόφαση για την κλοπή των αποθεματικών και την «ενοποίηση» προς τα κάτω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να καταργηθεί ο νόμος Πετραλιά.   

Άμεση απομάκρυνση και απονομή ευθυνών στους Βρούτση, Σελλιανάκη και Λέκκα για τις διαλυτικές τους ενέργειες σε βάρος του ταμείου.

Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Άμεση κατάργηση των τεκμηρίων και θέσπιση φορολόγησης του πραγματικού εισοδήματος.

Άμεση επαναφορά του ορίου αφορολόγητου εισοδήματος.

Άμεση θέσπιση δίκαιης φορολογικής κλίμακας.

1 σχόλιο:

  1. Στον ΟΑΕΕ θελουν να κανουν μειωση εισφορων με ταυτοχρονη νεα μειωση παροχων και οχι μετρωντας τις ηδη υφισταμενες των μνημονιακων χρονων.Το ταμειο των μηχανικων ειναι large.Ερχεται η αναπτυξη.Ας υποθεσουμε πως δικαιωνεται η προσφυγη του ΤΕΕ στο ΣΤΕ και μειωνονται οι εισφορες στα παλια επιπεδα.Και παλι βασει εισφορων οι παροχες ειναι πετσοκομμενες.Αν ζητησουμε μειωση θα πουν εξτρα μειωση παροχων.Αυτα υποθετικα γιατι ολα ειναι εκτος τροχιας.Να δουμε τι θα πει η επομενη κυβερνηση οταν τα βρει ολα τα ταμεια υπο την ομπρελα του ΙΚΑ.Αλλα και παλι να θυμηθειτε οτι η ασφαλιση της ιδιοτητας θα παραμεινει.Εγω που ειμαι στον ΟΑΕΔ εδω και 1 χρονο τι πρεπει να κανω για να μου αναγνωρισει το ταμειο την ανεργια και να μην πληρωνω εισφορες?Να το κανουμε σαν το Ντινοπουλο?Χωρις δουλεια οτι και να κανουν ολα εις ατοπο απαγωγη καταληγουν.Αυτη ειναι η πραγματικοτητα.Θα φανε το αποθεμα του Τσμεδε και μετα τι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή