Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Η "αντικειμενικότητα" της ενημέρωσης

Αναρτούμε άρθρο του συναδέλφου και μέλους της συσπείρωσης Δ. Κλεφτοδήμου (ΓΓ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής)

Η "αντικειμενικότητα" της ενημέρωσης
Σε μιά παρα πολύ δύσκολη περίοδο ("μνημονιακή"), όπου καταστρέφονται κοινωνικά αγαθά (παιδεία, υγεία-πρόνοια,κοινωνική ασφάλιση,δημόσια περιουσία κλπ), εργασιακές σχέσεις αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες, ο κοινωνικός αυτοματισμός προωθείται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ ,κύρια τα τηλεοπτικά μέσα , που "εισβάλλουν" στα σπίτια μας, δημιουργούν μιά πλασματική πραγματικότητα, "φτιάχνουν" συνειδήσεις, κρύβουν-αποσιωπούν αλήθειες και τους ηθικούς (κι όχι μόνο) αυτουργούς αυτών που καθημερινά βιώνουμε.
Είναι γνωστή η στοχοποίηση του δημοσίου και των δημοσίων υπαλλήλων (Δ.Υ.) αφού η εφαρμογή των τροϊκανικών επιταγών απαιτεί απολύσεις ,ιδιωτικοποιήσεις, επέλαση των "αγορών" .
Στη καθημερινότητα του πολίτη , καλλιεργείται από τα τηλεοπτικά κύρια ΜΜΕ η πολιτική της "εικόνας" και η αποσιώπηση των αιτιών .΄Ετσι προδιαθέτουν τους πολίτες (τηλεθεατές) απέναντι σε έναν "εφικτό" στόχο: το Δημόσιο και τους Δ.Υ., δηλαδή απέναντι σε εκείνους που καλούνται να εξυπηρετήσουν τον πολίτη, με τα "δεδομένα" που τους έχουν δοθεί από τη Κεντρική εξουσία (πολυνομοθεσία, ελλειπές προσωπικό, αναχρονικές υποδομές κλπ).Είναι σίγουρο οτι η πλειοψηφία των πολιτών και των Δ.Υ. δεν θέλουν το Δημόσιο οπως το έχουν καταντήσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις.Αντί ομως οι αρμόδιοι (κυβερνώντες κα) να προβούν σε έναν ανοικτό διάλογο για το δημόσιο στη κοινωνία, στους φορείς πολιτών και εργαζομένων, επιβάλλουν αυταρχικά μέτρα κατ’ επιταγήν της τρόικας, δυαλύοντας παραπέρα το δημόσιο και οτι αυτό σηματοδοτεί.
Ιδού ο στόχος!
Ετσι , για μιά ακόμη φορά τα τηλεοπτικά ΜΜΕ (Alpha,MEGA, ΣΚΑΪ) μερίμνησαν για την "ενημέρωση" των πολιτών (τηλεθεατών) με ένα μπαράζ εκπομπών στις 5/11 και 7/11 ,επιλέγοντας τον ίδιο "εύκολο" στόχο: την Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.)του Δήμου Αγ.Παρασκευής παρουσιάζοντας την κατάσταση του αρχείου της κατα το δοκούν ,με σχόλια και λεζάντες,απαξιώνοντας συνολικά το όποιο έργο επιτελείται.
●Στις 5/11 ο Alpha στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 7.00μμ παρουσίασε μιά "μισή αλήθεια" αφού αρχικά λαθραία λήφθηκαν πλάνα που στο μοντάζ σχολιάστηκαν έντεχνα με ανακρίβειες από τον ρεπόρτερ (Αλ.Κουβέλης),περικόπησαν ουσιαστικές δηλώσεις του Δ/ντή της Υ.ΔΟΜ. Δήμου Αγ.Παρασκευής ,ενώ ο παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων κ Γ.Σρόιντερ "προετοίμασε" στους τηλεθεατές τον "στόχο",με τις φράσεις του "ερχόμαστε τώρα στο αθάνατο ελληνικό δημόσιο και στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη πολεοδομία της Αγ.Παρασκευής" και "όσοι θέλουν να εξυπηρετηθούν περιμένουν ημέρες μέχρι να βρεθούν τα έγγραφά τους...".Στο τέλος ο ρεπόρτερ σχολιάζει, (με πλάνο τους αποθηκευμένους φακέλους των οικοδομικών αδειών που κατατέθηκαν αλλά δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την έκδοσή τους και εκρεμμεί από την Υ.ΔΟΜ. η σύνταξη εγγράφων για την επιστροφή τους ,άρα άκυρους):"που οδηγούν όλα αυτά;Στο παράλογο" ενώ στη συνέχεια (χωρίς αιτιολόγηση) περνά στο ζήτημα της χρόνιας καθυστέρησης διενέργειας αυτοψιών για αυθαίρετες κατασκευές με το "αυθαίρετο" σχόλιό του οτι όταν θα γίνει η αυτοψία "το αυθαίρετο θα έχει ήδη κατοικηθεί" ,ενώ γνωρίζει οτι στην Υ.ΔΟΜ. Αγίας Παρασκευής ανήκουν (για τον πολεοδομικό έλεγχο κα) κύρια πυκνοδομημένες περιοχές, εντός του αστικού ιστού και οτι η αστυνομία έχει το καθήκον να επιβάλλει κυρώσεις (αυτόφωρη διαδικασία κλπ) .Βέβαια δεν ζητήθηκε τι λένε οι αρμόδιοι για τη στελέχωση της υπηρεσίας υπουργοί, από τη στιγμή μάλιστα που η αντιδήμαρχος κα Ελισάβετ Πετσατώδη δήλωσε (το αυτονόητο) οτι δεν μπορεί να προσλάβει υπαλλήλους.
●Στις 7/11 πρωί-πρωί επισκέφτηκαν την ίδια υπηρεσία αρχικά το MEGA TV και στη στη συνέχεια το τηλεοπτικό κανάλι του ΣΚΑΪ για τις πρωινές εκπομπές τους "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ώρα MEGA"(με τους κκ. Δ.Καμπουράκη&Γ.Οικονομέα) και "ΤΩΡΑ" (με την κα Άννα Μπουσδούκου) αντίστοιχα.
●Στην εκπομπή του MEGA , στην οποία από τον χώρο του υπογείου της Υ.ΔΟΜ. μίλησε και η αρμόδια για την Υ.ΔΟΜ. και την Δ.Τ.Υ. αντιδήμαρχος του Δήμου Αγίας Παρασκευής κα Ελισάβετ Πετσατώδη , αρχιτέκτων μηχανικός, σχετικά με τη λειτουργία της Υ.ΔΟΜ."μετά την εφαρμογή του τέρατος του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" (όπως χαρακτηριστικά είπε), τόσο για το αρχείο, όσο και για τις εκρεμμότητες στη διενέργεια αυτοψιών λόγω: έλλειψης προσωπικού, μη προσλήψεων, μη σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με τους άλλους δήμους καθώς και για τη λειτουργία της Υ.ΔΟΜ. μέχρι το 2016 κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός (οπως προέκυψε από το πάνελ του MEGA) οτι ο τ.υπουργός Εσωτερικών κ Γ.Μιχελάκης έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για το "χαρτοβασίλειο" του Ε.Ο.Π.Υ. Πειραιά. Η συζήτηση στο πάνελ ήταν για τη ψηφιοποίηση των αρχείων.Το "περίεργο" όμως είναι γιατί δεν ζητήθηκε από τον πρώην αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών τι έκανε όταν ήταν υπουργός για το ζήτημα της ψηφιοποίησης των αρχείων των δημοσίων υπηρεσιών (τουλχ. εκείνων που έχουν επαφή με τους πολίτες που ζητούν στοιχεία από τα αρχεία ) και τι προτίθεται να κάνει σήμερα η κυβέρνηση.Επισημαίνω οτι , από έγγραφα του δημάρχου Αγ.Παρασκευής και του ιδίου του κ Γ.Μιχελάκη , προκύπτει οτι ο κ Γ.Μιχελάκης ήταν ως υπουργός ενήμερος για προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υ.ΔΟΜ. του Δήμου Αγ.Παρασκευής, χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια λύση μέχρι σήμερα.
●Όσον αφορά τον ΣΚΑΪ, η παρουσιάστρια της εκπομπής "ΤΩΡΑ" κα Άννα Μπουσδούκου προδιάθεσε τους τηλεθεατές για το "μπάχαλο" (οπως είπε) που θα δει στα πλάνα και συνομιλώντας αποκλειστικά και μόνο με την ρεπόρτερ του σταθμού (κα Μαρία Μπούσουλα), παρόλο που η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Ελισάβετ Πετσατώδη ήταν στον χώρο του ρεπορτάζ (αλλά δεν της δόθηκε ο λόγος), προέβησαν σε ανακριβή σχόλια :ο πολίτης "θα έλθει αντιμέτωπος με μιά ελληνική υπηρεσία η οποία βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση","στο αρχείο, όπου βρισκόμαστε, επικρατεί αυτός ο τεράστιος χαμός, το απέραντο μπάχαλο...", "ενός τεράστιου λαβύρινθου’’, "..αυτή τη χαοτική κατάσταση" και στο τέλος κλείνει με τη φράση "αυτή λοιπόν η εικόνα από την Πολεοδομία της Αγ.Παρασκευής"
Σημειώνω οτι στα πλάνα υπήρχαν λίγοι φάκελοι στο πάτωμα και οι λεζάντες που μπήκαν στη διάρκεια του ρεπορτάζ ήταν:"Φάκελοι εξι δήμων στοιβάζονται στη Πολεοδομία Αγ.Παρασκευής", "το απόλυτο χάος επικρατεί στη Πολεοδομία Αγ.Παρασκευής","η Πολεοδομία όπου χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα","η ψηφιοποίηση των εγγράφων δεν προχωρά" και τέλος η λεζάντα-μήνυμα:"Πολεοδομία Αγ.Παρασκευής.Υπηρεσία σε πλήρη αποσύνθεση". Πες-πες κάτι θα μείνει!!!
Η πραγματικότητα:
Από 1/1/2011 (έναρξη ισχύος του 1ου μνημονιακού νόμου, του ν. 3852/2010, "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ", οι Πολεοδομίες (νυν Υπηρεσίες Δόμησης)των πρώην Νομαρχιών έγιναν πλέον υπηρεσίες των Δήμων στους οποίους είχαν έδρα.Έτσι η τ.Δ/νση Πολεοδομίας του Ανατολικού Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών έγινε τελικά ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ με πολεοδομικές αρμοδιότητες για 6 Καλλικρατικούς Δήμους (Αγ.Παρασκευή, Χαλάνδρι, Χολαργός-Παπάγος,Ψυχικό-Φιλοθέη,Βριλήσσια, Πεντέλη-Μελίσσια) δηλ.11 πρώην Δήμων.Από περισσότερους από 50 υπαλλήλους (πριν το 2011) λόγω των μετατάξεων, συνταξιοδοτήσεων και μή προσλήψεων προσωπικού σήμερα καλούνται 21 υπάλληλοι να σηκώσουν το βάρος εξυπηρέτησης των πολιτών .Ο Ν.3852/2010 όριζε οτι μέχρι 31/12/2012 όλοι οι δήμοι της χώρας πρέπει να συστήσουν-λειτουργήσουν Πολεοδομίες. Αφού μέχρι τις 31/12/12 κανένας δήμος της χωρικής αρμοδιότητάς μας δεν σύστησε Πολεοδομία(Υ.ΔΟΜ.) τελικά με τον νόμο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ορίστηκε οτι οι Υ.ΔΟΜ. θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους άλλους δήμους μέχρι τη λήξη του (2016).
Τα προβλήματα λειτουργίας της Υ.ΔΟΜ. έχουν αναφερθεί με πληθώρα εγγράφων στη παλαιά δημοτική αρχή ενώ ενημερώθηκε και η νέα δημοτική αρχή, αλλά και οι αρμόδιου υπουργοί καθώς και ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, χωρίς καμμιά ουσιαστική λύση μέχρι σήμερα.Τυχαίο;
Τέλος, οι αυθαίρετοι χαρακτηρισμοί (σχόλια,λεζάντες) αναιρούνται στη πράξη αφού από τα μέσα του 2008 που λειτουργεί το e-poleodomia (ηλεκτρονική καταχώρηση) φαίνεται η συνολική δουλειά της υπηρεσίας σε όλες τις εργασίες των τμημάτων της Υ.ΔΟΜ. του Δήμου Αγ.Παρασκευής, οι υπάλληλοι των οποίων με υπεράνθρωπες & φιλότιμες προσπάθειες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο που καλούνται να κάνουν.Επίσης ψηφιοποίηση έγινε στα στελέχη των οικοδ.αδειών των τελευταίων 10 χρόνων.Η ψηφιοποίηση των αρχείων των οικοδ.αδειών (αλλά και γενικότερα) δεν έγινε λόγω έλλειψης προσωπικού και έλλειψης πολιτικής βούλησης. Σήμερα , όψιμα ανακινείται το ζήτημα .Γιατί, αφού οι Υ.ΔΟΜ. θα λειτουργούν (οπως είναι σήμερα) μέχρι το 2016;Ίσως κάποιες εταιρείες περιμένουν .Μπορούν οι Δήμοι να προβούν χωρίς πόρους και με ελλείψεις σε προσωπικό στη ψηφιοποίηση πολλών χιλιάδων εγγράφων και σχεδίων των φακέλλων των οικοδ.αδειών όταν η απαξίωση και υποβάθμιση βασικών υποδομών -υπηρεσιών του(η καθαριότητα, το πράσινο, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί) οδηγεί στη κατάργησή τους και ιδιωτικοποίησή τους;
Το μήνυμα των ΜΜΕ που προωθείται για να εμπεδωθεί από τον πολίτη, ουσιαστικά είναι στη ρότα της απαξίωσης των δημοσίων υπηρεσιών ,της κατάργησή τους , της ιδιωτικοποίηση τομέων τους,να λειτουργήσει γιαυτά ο κοινωνικός αυτοματισμός.
Ομως οι Πολίτες και οι Δ.Υ (πολίτες κι αυτοί) βρίσκονται στο ίδιο μετερίζι και πρέπει να έχουν κοινό μέτωπο αγώνα, ενωτικά και αλληλέγγυα, για να γίνουν οι αναγκαίες ανατροπές προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας του σκληρά δοκιμαζόμενου λαού.

Δημήτρης Κλεφτοδήμος
Αρχιτέκτων μηχανικός , Δ/ντής Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Αγ.Παρασκευής
Γεν.Γραμματέας Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου