Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Χαλάνδρι: Εκεί που το πείραμα της ενωμένης αριστεράς πέτυχε

Από εδώ

Χαλάνδρι: Εκεί που το πείραμα της ενωμένης αριστεράς πέτυχε
Πόσες φορές δεν έχει ακουστεί η φράση "αν η αριστερά ήταν ενωμένη, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα"; Και πόσες φορές οι όποιες προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου της ενωμένης αριστεράς, "σκόνταψαν" στη διαδρομή; Κι αν σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη Ελλάδα ο στόχος αυτός παραμένει ουτοπία, σε έναν δήμο της Αττικής, στο Χαλάνδρι, ο στόχος όχι μόνο επετεύχθη, αλλά ήταν και εξαιρετικά πετυχημένος.
Εκεί όπου η σύμπραξη Σύριζα, Ανταρσύας, Οικολόγων, Σχεδίου Β' και ανένταχτων αριστερών, με επικεφαλής τον Σίμο Ρούσσο, κατάφερε όχι μόνο να περάσει στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά να αναδειχθεί σε ηγεμονική δύναμη της περιοχής, κερδίζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της αριστεράς, τον δήμο.

Αφενός η ενότητα της αριστεράς, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "πρότυπη" και αφετέρου η διαρκής -σχεδόν μόνιμη- παρουσία των ανθρώπων της παράταξης "Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου" στα κινήματα πόλης και σε ό,τι αφορά την περιοχή, από το συνεταιριστικό φροντιστήριο και την πρωτοβουλία αλληλεγγύης «μαζί να τα φάμε» μέχρι ζητήματα πώλησης δημόσιων κτιρίων μέσω ΤΑΙΔΕΠ και καθαριότητας, οδήγησαν την παράταξη στο νικηφόρο 52,11%.


Μια παράταξη που συγκροτήθηκε το 2006, οπότε και η αντίΣΤαΣΗ (που είχε αναφορές στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά και είχε παρουσία στην περιοχή για τρεις περίπου δεκαετίες) ενοποιήθηκε με τους Πολίτες Χαλανδρίου (με αναφορές στον Σύριζα) και δημιούργησαν την δημοτική συνεργασία αντίστασης με τους πολίτες του Χαλανδρίου.
"Το κύριο 'συστατικό' της επιτυχίας, είναι ότι η παράταξη συμμετείχε με πολλούς τρόπους σε ό,τι γινόταν στην πόλη, με κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση δημόσιων χώρων, όπως για παράδειγμα το Νομισματοκοπείο, την επέκταση κτιρίων για εμπορική χρήση, τις επιτροπές αγώνα την περίοδο 2007-8", αναφέρει στο 3pointmagazine ο Σωτήρης Λαπιέρης, για να ξεκαθαρίσει ότι "η κάθε κίνηση ή πρωτοβουλία διατηρεί πάντα την αυτονομία και τον δικό της χαρακτήρα, τροφοδοτώντας διαρκώς τη δράση του κόσμου για νέες πρωτοβουλίες".
Με "όπλο" την αυτονομία
Στην έννοια της αυτονομίας στάθηκε και ο νέος δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, ο οποίος τόνισε ότι "η Αντίσταση συμμετέχει μέσω των ανθρώπων της σε κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνει χώρα στην περιοχή, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι και η βάση πάνω στην οποία χτίστηκε η παράταξη.
Μέσω της προσωπικής συμμετοχής δηλαδή των μελών της, της άμεσης δημοκρατίας και της ευθύνης υλοποίησης των αποφάσεων, όχι από κάποιες πολιτικές οργανώσεις/κόμματα, αλλά μέσα από διαδικασίες συνελεύσεων. Ο κόσμος άλλωστε έχει δει δείγματα γραφής από εμάς, τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η παρουσία μας και οι έμπρακτες εγγυήσεις μας, φάνηκαν πολύ ξεκάθαρα".


Σε αντίθεση δηλαδή με παρατάξεις/σχήματα που έρχονται "ουρανοκατέβατα" στην τοπική αυτοδιοίκηση λίγο πριν τις εκλογές, η Αντίσταση φαίνεται να είναι βαθιά ριζωμένη στις συνειδήσεις των κατοίκων του Χαλανδρίου. "Αυτό που συνέβη στο Χαλάνδρι είναι ότι ο κόσμος μπόρεσε να εμπιστευτεί τους ανθρώπους μας, γιατί είδε ότι η ενότητα που έχουμε πετύχει δεν είναι αποτέλεσμα συμφωνίας 4-5 ανθρώπων σε κεντρικό επίπεδο, αλλά συμφωνία από τα κάτω, συμφωνία και συνεργασία που έχει χτιστεί με τον καιρό", εξηγεί η Μαρίζα Θεοτοκάτου.
"Η σύνθεση που έχουμε πετύχει στην παράταξη, έχει βοηθήσει από τη μία στην ενεργό μας δράση στην περιοχή, όπου συμμετέχουμε σε όλα τα κινήματα πόλης και από την άλλη έχει βοηθήσει και εμάς τους ίδιους, σαν ανθρώπους, ώστε να καταλάβουμε ότι δεν είναι τελικά τόσα πολλά αυτά που μας χωρίζουν με τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς".
Και το ΚΚΕ; "Έχουν γίνει από μέρους μας πάρα πολλές προσπάθειες για κοινές δράσεις με το ΚΚΕ και το 2006 και το 2010, ωστόσο το ίδιο αρνείται την οποιαδήποτε συνεργασία. Στο Δημοτικό Συμβούλιο μάλιστα οι θέσεις και η στάση μας, συμπίπτουν κατά 98% με αυτή του ΚΚΕ", αναφέρει ο Σωτήρης Λαπιέρης.

Τί έχει να αντιμετωπίσει
Μέχρι τώρα η Αντίσταση έχει δράσει από τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Από δω και πέρα -ή για την ακρίβεια από την 1η Σεπτεμβρίου και πέρα- ο ρόλος που καλείται να πάρει είναι πολύ κρίσιμος, για το πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιοχής, καθώς και για το ποιες θα είναι οι προτεραιότητές της.



"Ο κόσμος ψήφισε για να αλλάξει την κατάσταση, γιατί ελπίζει σε μας και έχει δίκιο να ελπίζει, καθώς οι προτεραιότητές μας είναι διαφορετικές από αυτές της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση που έχει οδηγήσει τους ανθρώπους να φοβούνται μήπως βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι τους, ή μήπως τους κόψει το ρεύμα η ΔΕΗ επειδή δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν το χαράτσι, ανθρώπους που δεν έχουν να στείλουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ανθρώπους που δεν έχουν ένα πιάτο φαί" έρχεται η απάντηση από τον Σίμο Ρούσσο.
Αφενός λοιπόν η καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας και αφετέρου "η μάχη μας για τη διατήρηση των ελεύθερων χώρων μέσω τριών οικοπέδων (Νομισματοκοπείο, Ηρακλείτου και Πεντέλης) οι οποίοι προβλέπεται να πωληθούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ για εμπορική χρήση. Ένα άλλο μέτωπο είναι αυτό της καθαριότητας, καθώς το κτίριο στην οδό Πεντέλης, που στεγάζει την υπηρεσία καθαριότητας, αναμένεται να εκποιηθεί. Αυτό, όπως και την αλλαγή του συντελεστή δόμησης που αναμένεται να αλλάξει, αλλά και μια σειρά από ζητήματα που μόνο βλάπτουν την περιοχή μας, δεν θα τα επιτρέψουμε".
Έτοιμοι λοιπόν και κυρίως γεμάτοι όρεξη και ελπίδα, οι 24 δημοτικοί σύμβουλοι της αριστεράς, μαζί με τον κόσμο που στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια την παράταξη και συμμετέχει ενεργά σε ό,τι "κινείται" στην πόλη, σηκώνουν μανίκια και δίνουν μία υπόσχεση. Να κάνουν την ζωή των συμπολιτών τους πιο αξιοπρεπή.


Σοφιάννα Μπονοβόλια

1 σχόλιο: