Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση του Πανελ. Συλλόγου ΕΤΑΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ε.Τ.Α.Α.
Τηλ: 2105217301- 2103740409 FAX:2105217315 -2103740139
http://www.tnomik.gr/sye/index.html
Αθήνα, 27-3-2013
Αρ.Πρωτ. 21

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες προσπαθειών, από διάφορες πλευρές, να στοχοποιηθούν οι εργαζόμενοι στο ΕΤΑΑ ως δήθεν υπεύθυνοι για την υλοποίηση των κεντρικών μνημονιακών κυβερνητικών πολιτικών στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.
Ιδιαίτερα με έκπληξη, αγανάκτηση αλλά και λύπη στο τέλος της περασμένης εβδομάδας είδαμε αναρτημένη στους χώρους του ΤΣΜΕΔΕ- ΕΤΑΑ κάποια ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε και στο διαδίκτυο, που στοχοποιεί επιλεκτικά τους εργαζομένους του Ταμείου για τις κυβερνητικές πολιτικές που καλείται το Ταμείο να εφαρμόσει.

Επιθυμούμε να ενημερώσουμε όλες τις πλευρές ότι οι εργαζόμενοι του ΕΤΑΑ δεν θα αποτελέσουμε ούτε εύκολα θύματα τέτοιων προσπαθειών ούτε πολύ περισσότερο θα δεχτούμε από κανέναν μαθήματα αγωνιστικότητας, καθώς ενάντια στις πολιτικές της μνημονιακής βαρβαρότητας, έχουμε πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια πολλές και ποικίλες μορφές κινητοποιήσεων (καταλήψεις, απεργίες, συλλαλητήρια) μαζί με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά πολλές φορές και μόνοι μας.

Έχουμε θέσει ως αδιαπραγμάτευτα αιτήματα:
 τον απεγκλωβισμό των αποθεματικών του Ταμείου από την Τράπεζα της Ελλάδος, την αυτοδιαχειρησή τους από το Ταμείο μέσα από απόλυτα διαφανείς θεσμικές διαδικασίες και την Αναπλήρωση των αποθεματικών του ΕΤΑΑ που ληστρικά "κουρεύτηκαν" καθώς και την προστασία, με όλα τα νόμιμα μέσα, της περιουσίας του ταμείου από μελλοντικούς κινδύνους
 την Άμεση καταβολή στο Ταμείο των οφειλομένων από την τριμερή χρηματοδότηση
 την κατάργηση των ρυθμίσεων που επιβάλουν άδικες και βάρβαρες αυξήσεις στις εισφορές, μειώσεις μισθών και συντάξεων
 την οικοδόμηση Αξιοπρεπούς υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για εργαζόμενους, ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΕΤΑΑ που δεν μπορεί να προσφέρει σήμερα ο εκ των προτέρων χρεοκοπημένος ΕΟΠΥΥ.
Έχουμε προβάλει και εμμένουμε σταθερά στην ανάγκη για κοινό αγώνα εργαζομένων- ασφαλισμένων - συνταξιούχων ως την μόνη νικηφόρα προοπτική απέναντι στις πολιτικές που υπαγορεύει η μνημονιακή βαρβαρότητα και οι κυβερνήσεις που την υπηρετούν.
Είναι ολοφάνερο ότι ανακοινώσεις και πρακτικές που δημιουργούν συνθήκες εμφυλίου διχασμού μεταξύ ασφαλισμένων- εργαζομένων και συνταξιούχων υπηρετούν αντικειμενικά μόνο τους μνημονιακούς κυβερνητικούς στόχους.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΥΜΠΕΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΜΕΛΕΣΑΝΑΚΗΣ

9 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Είχα κάνει μία ερώτηση σχετικά με τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ που δεν είχε σχέση με το σχετικό σας άρθρο αλλά "με καίει" και την ανάρτησα εδώ. Αυτή κόπηκε; Ο λόγος;

   Διαγραφή
  2. όχι δικό μας λάθος σβήσαμε
   ξαναγράψτε την, γιατί δεν τη βρίσκουμε

   Διαγραφή
 2. H ανοικτή συνέλευση μηχανικών για το έγγραφο του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΤΑΑ

  Λάβαμε στο μπλογκ μας σχετική ανακοίνωση σας η οποία αναφέρει ότι «Ιδιαίτερα με έκπληξη, αγανάκτηση αλλά και λύπη στο τέλος της περασμένης εβδομάδας είδαμε αναρτημένη στους χώρους του ΤΣΜΕΔΕ- ΕΤΑΑ κάποια ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε και στο διαδίκτυο, που στοχοποιεί επιλεκτικά τους εργαζομένους του Ταμείου για τις κυβερνητικές πολιτικές που καλείται το Ταμείο να εφαρμόσει.». Σε σχέση με αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

  1. Η ανοικτή συνέλευση μηχανικών για τις πολιτικές διάλυσης τους ασφαλιστικού συστήματος και εξόντωσης των ασφαλισμένων, θεωρεί ως υπεύθυνους τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές που εφαρμόζουν (μέσω των αντιασφαλιστικών νόμων), τα μνημόνια και τους υπερεθνικούς οργανισμούς (ΕΕ, ΔΝΤ) που τα επιβάλουν καθώς και το κεφάλαιο το οποίο θέλει να ξεφορτωθεί το «βάρος» της κοινωνικής ασφάλισης. Γνωρίζουμε ότι ποιοτικό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς επαρκές προσωπικό δε γίνεται.

  2. Σε καμία περίπτωση δεν στοχοποιήσαμε εργαζόμενους στο ταμείο με κείμενα, αφισάκια ή ανακοινώσεις μας. Είμαστε αντίθετοι με λογικές «κοινωνικού κανιβαλισμού» που επιχειρούν να στρέψουν ομάδες εργαζομένων τη μία ενάντια στην άλλη, με λογικές που θεωρούν ότι μπορεί κάποια κατηγορία εργαζομένων να επιβιώσει σε βάρος άλλων. Τέτοιες λογικές αποκρύπτουν τους κοινούς μας εχθρούς. Η κριτική που ασκούμε και θα συνεχίσουμε να ασκούμε για για τη λειτουργία του ταμείου, είναι συγκεκριμένη. Η ΔΕ του ταμείου έχει δεχτεί την βασιμότητα των αιτιάσεών μας, αν και δεν έχει φροντίσει αν και δεν έχει φροντίσει για την υλοποίηση των λύσεων που -στα πλαίσια των διεκδικήσεων μας- συμφωνήσαμε.

  3. Σε κάθε περίπτωση οι κοινοί αγώνες απέναντι στις πολιτικές εξαθλίωσης και αυτούς που τις επιβάλλουν πρέπει να στηρίζονται στην αλληλεγγύη και την αλληλοκατανόηση μεταξύ εργαζομένων. Όπως και εσείς θα γνωρίζετε οι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση έχουν συστηματικά και στοχευμένα λοιδορηθεί και αποτέλεσαν τα πρώτα θύματα των μνημονιακών επιθέσεων. Θα γνωρίζετε επίσης ότι η γραφειοκρατία, το -πολλές φορές- αντικοινωνικό πρόσωπο της δημόσιας διοίκησης, η διαφθορά (για τα οποία δεν ευθύνονται κυρίως οι εργαζόμενοι) πολλές φορές χρησιμοποιούνται και από εργαζόμενους για προσωπικά, ιδιοτελή συμφέροντα (ανέλιξης, εξουσίας, συμφερόντων). Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι περιμένουμε να σταθούν απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, να μην τις υποθάλπουν ούτε να τις επιτείνουν. Σκοπός τους δεν είναι να υπερασπίζονται τα μέλη τους, ότι και αν κάνουν αυτά, αλλά πρώτιστα τον κοινωνικό τους ρόλο. Ακόμα και η υποχρέωση της τήρησης της «νομιμότητας» αφήνει παράθυρα ευελιξίας, ανθρωπιάς, διεξόδων.

  4. Παρότι η χιουμοριστική έκφραση της αγανάχτησης και της απελπισίας συναδέλφων, εντελώς αναίτια εξελήφθη ως μεθόδευση τυφλής προσωπικής στοχοποίησης, θα την απαλείψουμε. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να διατυπώνουμε την κριτική και τις προτάσεις μας, σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας του Ταμείου και πάντα συγκεκριμένα, όπως μέχρι σήμερα το έχουμε φροντίσει.

  5. Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι πρέπει να ανοίξει διάλογος μεταξύ των εργαζομένων στο ταμείο μας και της ανοικτής συνέλευσης μηχανικών μια και μας ενώνουν κοινές επιδιώξεις και ελπίζουμε και κοινοί αγώνες. Σας καλούμε συνεπώς να παρευρεθείτε σε επόμενη μας συνέλευση για να τα συζητήσουμε και από κοντά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Eίμαι ασφαλισμένος ΤΣΜΕΔΕ κάτω πενταετίας, άνεργος και μου ήρθαν οι εξαμηνιαίες εισφορές αυξημένες όπως είχατε γράψει και στο μπλογκ σας. Από 970 περίπου σε 1260 ευρώ. Έτσι θα συνεχίσει και στα επόμενα εξάμηνα μέχρι να κλείσω πενταετία ή είχαν και αναδρομικά μέσα; Επίσης από τα 60 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ θα έχω κάποια επιστροφή ως άνεργος που δεν υπήρξα μισθωτός ή είναι κι αυτό ένα μεγαλύτερο κλέψιμο;
  Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 1. τα αναδρομικά θα τα στείλουν με επόμενα ειδοποιητήρια

  2. όχι θα χειροτερέψει μια και κάθε 3ετία θα αυξάνουν κατά 1000 € το έτος

  3. τα 60 € υπέρ ΟΑΕΔ πάνε στη μαύρη τρύπα του χρέους όπως και τα υπόλοιπα, όπως θα έχετε δει και στο μπλογκ δεν αναγνωρίζουν την ιδιότητα του ανέργου για τους μηχανικούς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δηλαδή ως άνεργος έτσι ούτε ασφάλεια υγείας δεν μου επιτρέπω να αγοράζω μ' αυτά τα ποσά και αν δουλέυω θα δουλεύω μόνο σχεδόν για εισφορές ΤΣΜΕΔΕ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μπορείτε να δώσετε το λινκ στο μπλογκ σας που γράφει για τις νέες χρεώσεις ΤΣΜΕΔΕ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή