Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012

Παραίτηση του Β Αντιπροέδρου του ΤΕΕ

Αναρτούμε την επιστολή παραίτησης του Β' Αντιπροέδρου του ΤΕΕ Θ. Σεραφίδη, ο οποίος καταγγέλει τον Πρόεδρο και την πλειοψηφία της Διοίκησης του Επιμελητηρίου για τα 2 χρόνια θητείας της. Συγχαρητήρια για την τόλμη του να διαχωρίσει τη θέση του από τη διοίκηση, δεν άργησε όμως λιγάκι να το αντιληφθεί? Σε κάθε περίπτωση αξίζει να διαβαστεί.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Λ. ΣΕΡΑΦΙΔΗΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΒΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ε.Ε.
   
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ
ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ
ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
 
ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ
Συνάδελφε Πρόεδρε,
Συνάδελφοι,

             Παρακαλώ να δεχτείτε την παραίτηση μου από τη θέση του Β’ Αντιπροέδρου του Τ.Ε.Ε.
Ευχαριστώ τόσο εσάς όσο και όλα τα μέλη της Αντιπροσωπείας που μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν στη θέση του Β’ Αντιπροέδρου.
Στην απόφασή μου αυτή, με οδήγησαν λόγοι ανεξάρτητοι της θελήσεώς μου ,αλλά και αντίθετοι με εκείνους της ανακήρυξης μου σε αυτό το αξίωμα, την εποχή της εκλογής μου και για τους οποίους σας ενημερώνω κατωτέρω .
            Συνάδελφοι, πέρασαν ήδη περισσότερο από δύο χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές. Όπως γνωρίζετε χάρη στις προσπάθειες της παράταξης μου κατά κύριο λόγο και εμού προσωπικά , προέκυψε συλλογικό προεδρείο στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
Όλοι ελπίζαμε ότι το συλλογικό αυτό προεδρείο θα αντιμετώπιζε συλλογικά και από καλύτερες θέσεις , την καταιγίδα που θα ερχόταν, ως επακόλουθο των μνημονίων και των επί χρόνια λανθασμένων επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων.
            Δυστυχώς για το ΤΕΕ και τους μηχανικούς , διαψευστήκαμε και από την επομένη ημέρα των εκλογών , οι δηλώσεις του προέδρου περί συλλογικότητας , ξεχάστηκαν μονομιάς και με δική του ευθύνη και πρωτοβουλία , ξεκίνησε μία συστηματική προσπάθεια περιορισμού και συνεχούς υποβάθμισης της θέσεως του Β’ Αντιπροέδρου και εμού προσωπικά, όπως και της παράταξής μου συνολικά .
Με ευθύνη επίσης του προέδρου του ΤΕΕ , αλλά και της πλειοψηφίας της Διοικούσας Επιτροπής , το Τεχνικό Επιμελητήριο προσανατολίστηκε να επαναδιατυπώνει συνεχώς και με κάθε αφορμή, το λαϊκίστικο δόγμα:  
΄΄ ΕΛΛΑΔΑ Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ ΄΄ ,
΄΄ ΤΩΡΑ ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΄΄ ,
΄΄ Η ΠΛΑΣΤΗ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ , ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΄΄.

 Έτσι λοιπόν ,τόσο η πλειοψηφία της ΔΕ του ΤΕΕ στα δύο προηγούμενα χρόνια , όσο και ο πρόεδρος του ΤΕΕ προσωπικά, εμφανίστηκαν στην κοινή γνώμη , στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και στο σύνολο των συναδέλφων μηχανικών , ως αρρωγοί , ως ηρακλειδείς αλλά και ως συμμέτοχοι , σε μια άνευ προηγουμένου  νομοκαταιγίδα , τραγικών στο περιεχόμενο νομοσχεδίων , που συντάχθηκαν , πίσω από τις κλειστές πόρτες του ΥΠΕΚΑ , χωρίς την σύμφωνη γνώμη των μηχανικών και των θεσμοθετημένων οργάνων τους.
Απώτερος στόχος βέβαια όλων αυτών των νομοσχεδίων και όραμα των συντακτών αλλά και των αρρωγών τους ήταν, να εκσυγχρονισθεί δήθεν ο χώρος της οικοδομής και επιπλέον να παταχθούν με αυστηρότητα τα πάσης φύσεως φαινόμενα της «διαφθοράς».
Έτσι λοιπόν εισπράξαμε σαν αποτέλεσμα , μια ντουζίνα από πρόχειρους , ανεφάρμοστους στην πράξη και ετεροχρονισμένους μεταξύ τους  νόμους , που μόνο πραγματικό κίνητρο τους είχαν , την είσπραξη τελών και προστίμων από την χειμαζώμενη οικονομικά ελληνική κοινωνία , ενώ παράλληλα ισοπέδωσαν τελειωτικά τον χώρο της οικοδομής που ήταν ήδη σε κρίση και τους εμπλεκόμενους με αυτήν συναδέλφους.
Στο δήθεν πρόταγμα « όλοι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι και προπαντός οι μηχανικοί» , με την αμέριστη συμπαράσταση του προέδρου του ΤΕΕ, καταβλήθηκε και καταβάλλεται ακόμα και σήμερα , μια χυδαία προσπάθεια , να παίξει το ΤΕΕ έναν ρόλο που δεν είχε και ποτέ δεν διεκδίκησε , αυτόν του θεσμοθετημένου χωροφύλακα της πολιτείας και του « χαφιέ » των μηχανικών.
Στην παραδειγματική τιμωρία σε επίορκους μηχανικούς , εμείς σαν παράταξη και εγώ προσωπικά λέμε ναι , στην θεσμοθέτηση όμως του ΤΕΕ σε ρόλο χωροφύλακα των μηχανικών και στην ποινικοποίηση του επαγγέλματος από το ίδιο , λέμε όχι και θα είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια , από όποιον και αν εκδηλώνεται , ακόμα και από τον πρόεδρο του.  
Στο σαθρό και πρόχειρα νομοθετημένο πλαίσιο , που δημιουργήθηκε από το ΥΠΕΚΑ στον χώρο της οικοδομής , με πρόσχημα τόσο τα αυθαίρετα , όσο και την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και τον έλεγχο στην δόμηση , προσπάθησαν με συνοπτικές διαδικασίες να κατεδαφίσουν τα πάντα , είτε όταν λειτουργούσαν σχετικά ικανοποιητικά , είτε όχι  , χωρίς τον στοιχειώδη διάλογο με τους φορείς , αλλά πάντα με την σιωπηρή σύμφωνη γνώμη του ΤΕΕ και του προέδρου του και χωρίς περιόδους προσαρμογής στα νέα δεδομένα., 
Το Τεχνικό Επιμελητήριο και οι μηχανικοί , για χρόνια πάλεψαν και παλεύουν για αναβάθμιση του ρόλου των επιστημόνων και ιδιαίτερα του ρόλου των μηχανικών στην κοινωνία. Τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων χρόνων επιβεβαιώνουν όμως ακριβώς το αντίθετο.

 Με  υπομονή και επιμονή προσπαθήσαμε, να αλλάξουμε την πολιτική συμπόρευσης του Τ.Ε.Ε. με το ΥΠΕΚΑ. Σε  κάθε νομοσχέδιο και ιδιαίτερα αυτά που είχαν σχέση με την μελέτη, την επίβλεψη και την κατασκευή είχαμε ολοκληρωμένες προτάσεις, οι οποίες όμως πάντα προσέκρουαν στο τείχος της πλειοψηφίας της Δ.Ε. που είχε επιλέξει την τυφλή συμπόρευση και την αρρωγή με το ΥΠΕΚΑ.
Ας αναλογιστούμε λοιπόν τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων χρόνων που αφορούν θέματα των μηχανικών:

-          Ανύπαρκτη οικοδομική δραστηριότητα
-          Κατάργηση ελαχίστων αμοιβών και αθέμιτος ανταγωνιστικός κανιβαλισμός μεταξύ των συναδέλφων
-          Κατάργηση των θεσμοθετημένων μοναδικών φορολογικών συντελεστών για τους μηχανικούς
-          Πλήρης αποδιοργάνωση πολεοδομικών υπηρεσιών
-          Δημιουργία συνθηκών οικοδομικού κανιβαλισμού και ποινικοποίησης του επαγγέλματος (ελεγκτές δόμησης αμφιβόλου γνώσεως και κύρους )
-          Κατάργηση και των ελάχιστων σταθερών του Νομοθετικού Πλαισίου ασκήσεως του επαγγέλματος του Μηχανικού (Νόμοι στο γόνατο, ρυθμίσεις αυθαιρέτων κ.τ.λ.)
-          Λειτουργία των ενεργειακών επιθεωρήσεων σαν ένα ακόμη επώδυνο και ανώφελο χαράτσι για τον πολίτη .
-          Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών , αντί για προσπάθεια μείωσης τους η για ρύθμιση τους στους χειμαζόμενους οικονομικά συναδέλφους.
-          Κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ κλπ.

Επί δυο χρόνια  , τόσο στη Διοικούσα όσο και στις κατ’ ιδίαν επαφές μου με τον Πρόεδρο Τ.Ε.Ε. , έκανα κάθε προσπάθεια για να δραστηριοποιηθεί το Τ.Ε.Ε. και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των "μαχόμενων Μηχανικών" του Τ.Ε.Ε. ,είτε με παρεμβάσεις στην καταιγίδα των Νομοσχεδίων της Κυβέρνησης  [ΚΕΝΑΚ, Αυθαίρετα , Ελεγκτές δόμησης, ΝΟΚ κλπ.] είτε στις ληστρικές επιθέσεις που δέχθηκε η περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ , στο Ασφαλιστικό , στην Ανεργία κλπ.
Ήδη έχει εξαντληθεί από την πλευρά μου κάθε περιθώριο ανοχής .
Η περαιτέρω παραμονή μου στο Προεδρείο της Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε. , θα ήταν πλέον  ένδειξη " συνενοχής " και συμπόρευσης μου με την στάση που ακολούθησαν , τόσο ο πρόεδρος του ΤΕΕ , όσο και άλλα μέλη του προεδρείου της Διοικούσας , λέγοντας και εγώ «ναι σε όλα » .
Η παραίτηση μου από τη θέση του Β’ Αντιπρόεδρου Τ.Ε.Ε. , ήταν το τελευταίο όπλο διαμαρτυρίας που απέμενε στα χεριά μου ,για να αφυπνίσω την Κεντρική Αντιπροσωπεία , αλλά και όλους τους συναδέλφους μηχανικούς και να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα , ότι πρέπει πλέον όλοι , να ενεργοποιηθούν πιο δυναμικά και αποτελεσματικά, δείχνοντας την δυσαρέσκεια τους προς τα Θεσμικά Όργανα του Τ.Ε.Ε., με κάθε νόμιμο  μέσον ,  διεκδικώντας έστω και ερήμην του Τ.Ε.Ε. , τα δικαιώματά τους και τη θέση που τους αξίζει στην κοινωνία .
Στις ενέργειες τους αυτές τόσο εγώ , όσο και όλα τα μέλη της ΕλΕΜ , θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή.
Σας ευχαριστώ και είμαι βέβαιος ότι θα συναντηθούμε σύντομα σε δύσκολους , αλλά αναγκαίους αγώνες για μια πιο ουσιαστική και αποτελεσματική διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο για τους μηχανικούς, τους πολίτες και την πατρίδα μας.

                                                  
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ                                                                      Ο ΔΗΛΩΝ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΕΡΑΦΙΔΗΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου