Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας φέρνει η λήξη της μετενέργειας

Αναδημοσίευση από Λήγει σήμερα Δευτέρα 14/5 η μετενέργεια για τις συμβάσεις, αλλάζοντας ριζικά το περιβάλλον στην αγορά εργασίας. Ομοσπονδίες και σωματεία του ιδιωτικού τομέα έχουν προγραμματίσει απεργίες για αύριο Τρίτη 15/5. Η ΓΣΕΕ ακόμα τρίβει.

Πλέον για όσες συμβάσεις έχει παρέλθει το χρονικό όριο των τριών μηνών ισχύει μόνο ο βασικός μισθός και τα επιδόματα τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας. Η απώλεια των επιδομάτων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη μείωση των μισθών κατά 15% έως 20%.

Όπως αναφέρεται στην Ημερησία, με την εφαρμογή επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων οι μισθοί ενδέχεται να πέσουν ακόμα και στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με αποτέλεσμα η μείωση κατά περίπτωση να φτάνει έως και 40%

Με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, από την ψήφιση του τελευταίου νόμου (στις 14 Φεβρουαρίου) μέχρι τώρα σε όσες περιπτώσεις έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις κατά μέσον όρο οι μισθοί έχουν υποχωρήσει κατά 22%.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρει πως έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις, που καλύπτουν 4.533 άτομα, με μειώσεις που φτάνουν έως και το 35%, και 33.133 ατομικές συμβάσεις, με μειώσεις από 17,5% έως και 28%.
«Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους και τους τόπους δουλειάς να υψώσουν πιο αποφασιστικά το αγωνιστικό τους ανάστημα για να αποτρέψουν τις νέες μειώσεις των αποδοχών τους, τις ατομικές συμβάσεις, με τη λήξη των συμβάσεων και της μετενέργειας. Είναι στο χέρι τους, με την οργάνωση, την ενότητα, τον αποφασιστικό τους αγώνα και την αλληλεγγύη να αποκρούσουν κάθε απόπειρα της εργοδοσίας, να ματαιώσουν τα σχέδιά της για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Καμία αναμονή, καμία υποταγή στους αντεργατικούς νόμους της ΕΕ και των κομμάτων της! Να διεκδικήσουν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες τους και όχι τις αξιώσεις της εργοδοσίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου