ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΧΗΜΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Το θέμα της αξιολόγησης στο δημόσιο, δεν αποτελεί παρά ένα βολικό άλλοθι για μαζικές απολύσεις και καμμιά σχέση δεν έχει με την υποτιθέμενη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τον πολυσυζητημένο εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα. Την επικαλούνται δε οι ίδιοι της συγκυβέρνησης, που καταργούν οργανισμούς, κλείνουν νοσοκομεία και λεηλάτησαν τις αποταμιεύσεις ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, οργανισμών, εξωθώντας έτσι στον αφανισμό κάθε ίχνους κοινωνικού κράτους. Η αξιολόγηση εφαρμόζεται μάλιστα σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι υφίστανται ασφυκτικές πιέσεις και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς οι αποδοχές τους έχουν συρρικνωθεί δραματικά, ήδη από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, σε σημείο πολλοί εξ αυτών που έχουν δανειακές υποχρεώσεις, να λαμβάνουν μηδενικούς μισθούς.
Η Τρόικα έχει ζητήσει 15.000 απολύσεις και αν και κανείς επίσημα δεν συνδέει τις προγραμματιζόμενες εξετάσεις με τις απολύσεις προσωπικού, όλα δείχνουν πως θα κρίνουν τις θέσεις στους οργανισμούς.
Δρομολογούνται έτσι οι γραπτές εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθεί το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, διαδικασία που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012.
Με βάση τις προτάσεις των Γάλλων εμπειρογνωμόνων και με τη συμβολή του ΑΣΕΠ θα καθοριστεί ένα ερωτηματολόγιο με 80 ερωτήσεις στο οποίο κατά περίπτωση θα υπάρχουν και οι ανάλογες απαντήσεις μεταξύ των οποίων θα έχει να επιλέξει ο εξεταζόμενος. Από τις 80 ερωτήσεις οι 40 θα αφορούν σε γενικά διοικητικά θέματα και οι 40 θα είναι εξειδικευμένες ανά κλάδο. Το τέστ θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 2 ώρες και τα αποτελέσματα θα βγαίνουν αυτόματα αφού η αξιολόγηση θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το γραπτό τεστ θα "δώσει" το 20% της τελικής αξιολόγησης του εξεταζόμενου. Το 25 με 30% της βαθμολογίας θα κρίνει η εκπαίδευση του κάθε υπαλλήλου (πτυχία κλπ), άλλο ένα 10-15% θα κρίνεται από την επιμόρφωση, μεγάλη βαρύτητα θα έχει εμπειρία, ως και 35% της βαθμολόγησης και ένα 5-10% θα λαμβάνεται υπόψη η γνώση ξένων γλωσσών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ θα πραγματοποιηθεί και αξιολόγηση των νέων οργανογραμμάτων σε υπουργεία και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπου θα βαθμολογηθούν τα τυπικά προσόντα και οι δεξιότητες κάθε υπαλλήλου που θα αξιολογηθούν με γραπτό τεστ. Η αξιολόγηση θα γίνει κατά κλάδο (ΤΕ, ΠΕ κ.λπ.) με ανάλογα ερωτήματα για τον κάθε ένα.
Μετά την αξιολόγηση του προσωπικού και την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις υπηρεσίες που διαθέτουν πλεονάζοντες υπαλλήλους και φορείς που έχουν ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό, θα επέλθουν σαρωτικές μετακινήσεις εργαζομένων.
Εκτός από την αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί άπαξ, θα θεσμοθετηθεί και πάγια ετήσια αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που θα αφορά τις προαγωγές και την απόδοση του Κινήτρου Επίτευξης Στόχων! Όπως δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Δ. Ρέππας, η αξιολόγηση θα συμβάλλει έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν κάποιος υπάλληλος που έχει τα τυπικά προσόντα - σπουδές, πτυχία, μελέτες, διατριβές, στην πράξη μπορεί να ανταπεξέλθει των στόχων που θέτει η υπηρεσία!
Είναι σαφές οτι, στο κοινωνικό τοπίο που διαμορφώνεται, της εξαθλίωσης, της ανεργίας, των μισθών πείνας, της εξωφρενικής φορολόγησης των χαμηλών εισοδημάτων, την ίδια ώρα που μέσα σε κάθε οικογένεια, ακόμα και αν υπάρχει ένας δημόσιος υπάλληλος, τα οικονομικά και συνακόλουθα προβλήματα είναι ανυπέρβλητα, όλα αυτά φαντάζουν τουλάχιστον υποκριτικά και καταδεικνύουν τον κύριο στόχο που είναι μια ακόμα επιχείρηση "σκούπα" εναντίον των εργαζομένων. Τίθεται βέβαια και το ερώτημα ποιος και πώς έχει αξιολογήσει αυτούς τους Υπουργούς και τους συντελεστές της συγκυβέρνησης που δρομολογεί αυτές τις αίολες και υποκριτικές διαδικασίες αξιολόγησης!
ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ
Η αρχή έγινε στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη και το μέτρο ξεκίνησε από τους υπαλλήλους των εφοριών.
Τα πρώτα συμβόλαια με τους στόχους ποσοτικούς και ποιοτικούς που κάθε υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να "πιάνει" έχουν διάρκεια 18 μηνών. Στην περίπτωση που ο έφορος αποτύχει, τότε θα αντικαθίσταται.
Στο πλαίσιο της τόνωσης των εσόδων οι πρώτοι που υπέγραψαν είναι οι έφοροι και έπονται αυτές τις ημέρες οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ.
Ο έλεγχος των στόχων θα γίνεται κάθε τρεις μήνες. Σε πρώτη φάση θα υπάρχει προειδοποίηση και στην περίπτωση που οι στόχοι έχουν "ξεφύγει" τότε θα υπάρχει αυτόματη απομάκρυνση του υπαλλήλου από τη θέση.
Είναι σαφές οτι κύριο στόχο αποτελεί το ανελέητο κυνήγι των μικροοφειλετών και οι είσπραξη χρεών όπως τα απλήρωτα χαράτσια της ΔΕΗ που μεταφέρονται τώρα στις εφορίες. Και αυτά την ίδια ώρα που αυξάνεται η φορολογία για τα μικρά εισοδήματα και μειώνεται για τα μεγάλα!
Τώρα θα έχουμε απο τους δοσίλογους ιερά εξέταση!Απο κατοχικούς υπαλλήλους υπηρέτες των ξένων!Τι θα πεις σε έναν εργαζόμενο δεν είσαι καλός στη δουλειά σου μετά από 20 και 30 χρόνια εργασίας?Είναι τόσο ξεφτιλισμένοι και αδίστακτοι όσο δε πάει!
ΑπάντησηΔιαγραφή