Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Οι προϋποθέσεις του Μνημονίου - 2

Αναδημοσίευση από το Ίσκρα

"ΕΥΕΛΙΞΙΑ"  ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
150.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΥΨΟΥΣ €2,2 ΔΙΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΑΠΟ 01.01.2012!
Μέτρα  - φωτιά περιλαμβάνει το 10σελιδο κείμενο με τις υποδείξεις της τρόικας προς την συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, για τα νέα μνημονιακά μέτρα.
Το υπόμνημα αυτό, σύμφωνα με το Έθνος φέρει ημερομηνία 23 Ιανουαρίου και έχει διανεμηθεί στον Λ. Παπαδήμο και στους ΓΑΠ - Σαμαρά - Καρατζαφέρη.
Το κείμενο αυτό θα αποτελέσει και τον κορμό του πρώτου κύματος μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν αμέσως μετά την συνυπογραφή του μνημονίου - 2 και της νέας δανειακής σύμβασης.
Τα μέτρα που περιέχονται στο 10σελιδο κείμενο, συνιστούν ένα ακόμα μπαράζ λεηλασίας σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο δημοσιονομικό τομέα όσο και στο επίπεδο του ξεχαρβαλώματος των εργατικών εισοδημάτων και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ας δούμε, όμως, τα κύρια σημεία του 10σελιδου υπομνήματος κωδικοποιημένα:
1) Μειώσεις μισθών ιδιωτικού τομέα: Στο κείμενο μπαίνει μια γενικόλογη αναφορά για "ευελιξία" των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν σημαίνει πως η τρόικα αναδιπλώθηκε, αλλά ότι απλώς δεν επιθυμεί να βγαίνει "μπροστά" με συγκεκριμένες δημόσιες προτάσεις για μειώσεις μισθών. Το στοιχείο αυτό φάνηκε ξεκάθαρα χθες από την απολύτως αμήχανη αντίδραση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντέιιντ Χόλεϊ, όταν ερωτήθηκε για το κείμενο εργασίας (μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ) το οποίο επέδωσε η τρόικα στο Λ. Παπαδήμο στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και στο οποίο ζητείτο ευθέως η οριζόντια κατάργηση του 13-14ου μισθού!
Με άλλα λόγια η τρόικα συνεχίζει να ζητά την οριζόντια κατάργηση των εν λόγω μισθών, προκαλώντας προβλήματα στους εταίρους της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ) που θα προτιμούσαν κάτι τέτοιο να γίνει μετά τις εκλογές ή εν πάσει περιπτώσει κάποιους μήνες αργότερα...
Πάντως, ακόμα και αν υπάρξει πρόσκαιρη αναβολή του κουρέματος του 13ου - 14ου μισθού αλλά και του κατώτατου μισθού, μόνο και μόνο, η άμεση εφαρμογή άλλων μέτρων, όπως η κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών ωριμάνσεων ή το περαιτέρω κλάδεμα της ισχύς συλλογικών συμβάσεων (πχ ουσιαστική κατάργηση διαδικασίας της διαιτησίας, ατομικές συμβάσεις κλπ), συνιστούν απίστευτα δώρα προς το μεγάλαιο κεφάλαιο!
2) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ιδιωτικού τομέα: Ζητείται η άμεση μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%, με παράλληλη μείωση των εμη-σημαντικών δαπανών κοινωνικής ασφάλισης. Κοινώς θα την πληρώσουν πάλι οι εργαζομένοι και οι συνταξιούχοι!
3) Απελευθέρωση απολύσεων και μειώσεων μισθών στις τράπεζες: Ειδικά για τις τράπεζες ζητείται η απελευθέρωση των απολύσεων και των μισθολογικών κουρεμάτων. Ουσιαστικά η τρόικα, αναλαμβάνει το ρόλο του προστάτη του τραπεζικού κεφαλαίου προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση του τσακίζοντας τις ζωές των τραπεζοϋπαλλήλων.
4) Επικουρικές συντάξεις: Υποδεικνύεται η άμεση δημιουργία ενός και μόνο επικουρικού ταμείου με μείωση των συντάξιμων αποδοχών σε ποσοστό που θα ξεκινά από το 15% και θα φτάνει το 40%
5) Απολύσεις στο Δημόσιο: Μπαίνει με ρητό τρόπο, η απαίτηση για απολύσεις προωπικού μέσω της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015. Υπενθυμίζεται πως το σύνολο των μισθοδοτούμενων από το δημόσιο φτάνει τις 720.000 άτομα συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών όπως οι ένστολοι, οι ιερείς κλπ. Οι καθαυτό δημόσιοι υπάλληλοι είναι περίπου 350.000 συνεπώς η μείωση αυτή μπορεί να γίνει μόνο με απολύσεις! Η ιδέα της εφεδρείας δεν υπάρχει στο τραπέζι καθώς όπως είχε ομολογήσει και ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας, «..η εφεδρεία έδωσε ένα αποτέλεσμα, έδωσε ένα πολιτικό μήνυμα ισχυρό, γιατί ήτανε μια δραστική τομή αυτή η πολιτική, με την έννοια ότι έπεσε ένα ταμπού..». Ήταν με άλλα λόγια, το προεόρτιο!
6) Νέα δημοσιονομικά μέτρα λεηλασίας ύψους €2,2 δις:    Όπως είναι γνωστό ο προϋπολογισμός του 2011, εκτροχιάστηκε πλήρως λόγω της ύφεσης που προκάλεσε η ίδια η μνημονιακή λιτότητα. Αυτή  "μαύρη τρύπα" θα επιχειρηθεί να κλείσει το 2012, με δημοσιονομικά μέτρα ύψους €2,2 δις, δηλαδή, με την ίδια αντιλαϊκή και συνάμα αναποτελεσματική πολιτική. Στο στόχαστρο έχουν μπει η φαρμακευτική δαπάνη αλλά και κονδύλια του Υπουργείου Άμυνας. 
7) Αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 25%: Μετά το χαράτσι της ΔΕΗ, επιχειρείται μια νέα φοροεπιδρομή σε όσους ανθρώπους του μόχθου κατάφεραν να αγοράσουν ή έτυχε να κληρονομήσουν ένα σπίτι! Όλοι αυτοί οι ατυχείς, δηλαδή του 80% (τόσο είναι περίπου το ποσοστό ιδιοκατοίκησης) του ελληνικού λαού, θα πληρώνουν νοίκι στους πιστωτές για το σπίτι τους!
8) Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με μετοχές άνευ ψήφου: Αποτελεί μια απίστευτη αθλιότητα, αλλά η τρόικα υποδεικνύει μέτρα διασφάλισης των συμφέροντων των ελλήνων τραπεζιτών. Συγκεκριμένα υποδεικνύει πως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μετά το PSI, - που θα γίνει με τροϊκανά δανεικά ύψους τουλάχιστον € 40 δις-, θα έχει ως εργαλείο κοινές μετοχές άνευ ψήφου! Δηλαδή, ο ελληνικός λαός θα φεσωθεί με τα εν λόγω δάνεια και τα επιτόκιά τους, προκειμένου οι τραπεζίτες να κρατήσουν τον έλεγχο των πτωχευμένων τραπεζών τους!
9) Ιδιωτικοποιήσεις: Τέλος, προβλέπεται ρητώς να πωληθούν δύο ή τρεις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου