Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Η ΔΕ του ΤΕΕ ξεσπαθώνει

Θαυμάστε ανακοίνωση της ΔΕ του ΤΕΕ. Διυλίζουν τον "κώνωπα" των σχέσεων με τους αποφοίτους των ΤΕΙ και καταπίνουν την "κάμηλον" της πλήρους διάλυσης του επαγγέλματος, με τα προσόντα, τις πιστοποιήσεις, την κατάργηση του κώδικα αμοιβών, την κλοπή του ΤΣΜΕΔΕ και τις εξοντωτικές αυξήσεις. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι χρησιμοποιούν το - απολύτως υπαρκτό - ζήτημα που δημιούργησε η κυβέρνηση τους με τις αθλιότητες της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες για να αποπροσανατολίσουν και να πουλήσουν "αγωνιστικότητα"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΕ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ
Η ΔΕ ΤΕΕ με εισήγηση του Προέδρου της Χ. Σπίρτζη αποφάσισε την προσφυγή κατά των  αντισυνταγματικών ρυθμίσεων, που περιλαμβάνο νται στο νέο νόμο για τις οικοδομικές άδειες, την αποχή των εκπροσώπων του ΤΕΕ από όλες τις επιτροπές του ΥΠΕΚΑ και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με αφορμή όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΤΕΕ την κατάθεση και ψήφιση την τελευταία στιγμή σειράς απαράδεκτων τροπολογιών, οι οποίες αγνοούν νόμους, αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά προπαντός την ασφάλεια του πολίτη. Κι αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, μετά από μια μακρά περίοδο συζητήσεων με το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΚΑ, με το οποίο το ΤΕΕ συνεργάστηκε, αλλά και τις διορθωτικές διατυπώσεις στο σχέδιο νόμου τις οποίες κατέθεσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα οδηγούσαν σε ένα καλύτερο νομοθετικό πλαίσιο που θα αναβάθμιζε τους Μηχανικούς και θα εξορθολόγιζε τις διαδικασίες έκδοσης αδειών, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια του πολίτη, στην ποιότητα του επιστημονικού έργου, στην ανάληψη ευθύνης από τους Μηχανικούς, αλλά και στον απαραίτητο και αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχου. Δυστυχώς, όμως – επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Δ.Ε. του ΤΕΕ – παρεμβάσεις των γνωστών πολέμιων του επιστημονικού κόσμου που βρίσκονται εντός του Κοινοβουλίου και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, ακύρωσαν όλη αυτή την πραγματικά σημαντική προσπάθεια.
Οι κ. Απόστολος Κακλαμάνης, Χρήστος Πρωτόπαππας (βουλευτές ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθήνας) και ο … εκτάκτως επιστρατευθείς Θανάσης Μπούρας (βουλευτής ΝΔ, Περιφ. Αττικής, πρώην καθηγητής ΤΕΙ) έδιναν τυχαία μάχη για την εκλογική τους πελατεία, την ίδια ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου, δήλωνε την παραίτησή του, βγάζοντας το τελευταίο διάγγελμά του ως Πρωθυπουργός.  Μάχη σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα, τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, τις θέσεις του ΤΕΕ και δυστυχώς τις θέσεις, ως εκείνη τη στιγμή, του αρμόδιου Υπουργείου. Το δυστύχημα είναι ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Σηφουνάκης, υπαναχώρησε από τις θέσεις του και δέχθηκε τις τροπολογίες των τριών βουλευτών, που εντελώς τυχαία ταυτίζονταν σε όλα. Ακόμη και στην διατύπωση.
Δεν θα σχολιάσουμε τους χαρακτηρισμούς του κ. Κακλαμάνη που εκστόμισε κατά του ΤΕΕ και του Προέδρου του, οι οποίοι έφεραν σε δύσκολη θέση την προεδρεύουσα εκείνη την ώρα συνάδελφο  Ροδούλα Ζήση, προκαλώντας την κομψή και θεσμική παρέμβασή της.

Οφείλουμε να εξάρουμε τη στάση του βουλευτή κ. Ηλία Πολατίδη και ταυτόχρονα να εκφράσουμε τη λύπη μας διότι ήταν ο μοναδικός συνάδελφος Βουλευτής που εναντιώθηκε στην ισοπεδωτική στάση της τριάδας.
Οι τροπολογίες τις οποίες πρότεινε η Κοινοβουλευτική τριάδα της ΕΕΤΕΜ, που είναι αντισυνταγματικές, αλλά παρόλα αυτά έγιναν αποδεκτές, είναι οι εξής:
α. Η παροχή δυνατότητας στους τεχνολόγους να γίνονται Ελεγκτές Δόμησης (!)
Θυμίζουμε ότι έπειτα από αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ οι απόφοιτοι των ΤΕΙ δεν μπορούν να είναι μελετητές ή επιβλέποντες, αυτοδύναμα. Αλλά ούτε ο «έγκριτος» νομικός, κ. Κακλαμάνης, ούτε το Υπουργείο λαμβάνει υπόψη οποιαδήποτε απόφαση του ΣτΕ. Προηγείται η συντεχνία της ΕΕΤΕΜ και η επιθυμία του κ. Κακλαμάνη και των υπολοίπων βουλευτών, προς συλλογή ψήφων.
Βεβαίως θα κληθούν και αυτοί να απαντήσουν στις προσφυγές που θα καταθέσει το ΤΕΕ, για το ποιοι θα ελέγχουν τα κτίρια, ποιες κατηγορίες κτιρίων, με ποια άδεια άσκησης επαγγέλματος, με ποιες  γνώσεις; Οι απόφοιτοι ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ ή ΑΤΕΙ;
Και προπαντός με ποια ουσιαστική και νομική προστασία του δημόσιου  συμφέροντος μπορούν να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο;
β. Οι τεχνολόγοι θα μπορούν να είναι υποχρεωτικά, όπως λέει η τροπολογία, μέλη της ΕΕΤΕΜ.
Αδιανόητη και καθ’ όλα αντισυνταγματική διάταξη, η οποία, εκτός των άλλων, καταστρατηγεί το άρθρο 23 του Συντάγματος περί της συνδικαλιστικής ελευθερίας. Γιατί κάποιος υποχρεωτικά να είναι μέλος της ΕΕΤΕΜ; Το σωματείο ΕΕΤΕΜ, η μετεξέλιξη σύμφωνα με το πρωτοδικείο του Σωματείου  «Σύλλογος Υπομηχανικών Πτυχιούχων ΕΜΠ», ποια διασφάλιση  δίνει στον πολίτη;
Ποιες είναι οι πειθαρχικές ποινές; Ποιες είναι οι διοικητικές ποινές αφαίρεσης άδειας άσκησης επαγγέλματος;
Και γιατί κάποιος απόφοιτος των ΤΕΙ δεν μπορεί να μην εγγραφεί ή να εγγραφεί σε άλλο σωματείο (όπως πολλοί έχουν κάνει έως σήμερα);
Αντιλαμβανόμαστε απολύτως γιατί η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική τριάδα απαιτεί, αντίθετα από το Σύνταγμα, να πρέπει κάποιος να είναι μέλος της ΕΕΤΕΜ. Προφανώς δεν προέχει η νομιμότητα και η ασφάλεια των πολιτών, κάτι που οφείλει να έχει ως πρώτη προτεραιότητα η Πολιτεία.
Επισημαίνουμε, ακόμη – προστίθεται στην ανακοίνωση της Δ.Ε. του ΤΕΕ  – ότι εντάθηκαν και  ψηφίστηκαν στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου την  τελευταία στιγμή και άλλες τροπολογίες, όπως:
Ότι οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί - και μόνο - θα είναι υπεύθυνοι για τις  Αρχιτεκτονικές μελέτες στους Παραδοσιακούς οικισμούς, Παραδοσιακό ή Ιστορικό Τμήμα Πόλης, Οικ. Σύνολο, κλπ.
Δε νομίζουμε ότι αυτό έγινε, γιατί ο Υπουργός δεν έχει γνώση ότι Παραδοσιακοί Οικισμοί και οι  υπόλοιποι προσδιορισμοί έχουν γίνει αυθαίρετα,  αντιεπιστημονικά, πρόχειρα, με άλλα κριτήρια από τους τίτλους των χαρακτηρισμών. Σίγουρο είναι ένα: οι αποσπασματικές επιμέρους ρυθμίσεις  επαγγελματικών δικαιωμάτων προκαλούν μόνο σύγχυση και όχι εξορθολογισμό, ιδιαίτερα σε μικρές κοινωνίες και χωρίς εξέταση των επιπτώσεων και τελικά οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί θα είναι  Διπλωματούχοι ή και οι  βαφτιζόμενοι από διάφορους νόμους ως Αρχιτέκτονες από τα ΚΑΤΕΕ;
Στον νόμο (πλέον) αναφέρεται, επίσης, ότι στατιστικές μελέτες θα  γίνονται μόνο από αρμόδιους Πολιτικούς Μηχανικούς. Ποιοι είναι οι αρμόδιοι Πολιτικοί Μηχανικοί, κύριοι της κοινοβουλευτικής τριάδας της ΕΕΤΕΜ; Δεν είναι οι Διπλωματούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί; Μήπως είναι  οι απόφοιτοι ΚΑΤΕΕ;
Η αντισεισμική θωράκιση, δηλαδή η ασφάλεια του πολίτη, είναι ή δεν  είναι στις προτεραιότητές σας;
Και αν το ΥΠΕΚΑ επιθυμεί να κινηθεί στη λογική του εξορθολογισμού των  επαγγελματικών  δικαιωμάτων, από πότε αυτό γίνεται επιλεκτικά και χωρίς  διάλογο; Το ΥΠΕΚΑ έχει εδώ και μήνες στα συρτάρια του γνωμοδότηση για τα εξαρτημένα τοπογραφικά από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Γιατί δεν εκδίδεται Υπουργική Απόφαση; Μήπως γιατί κάποιοι παράνομα σήμερα ασκούν το  επάγγελμα του Μηχανικού ως μελετητές;
Στο Νόμο υπάρχουν, ακόμη, πλήθος άλλων τροπολογιών, οι οποίες θα  εξετασθούν για τη  συνταγματικότητα τους και για τις συνέπειες που θα  φέρουν στο αστικό περιβάλλον, όπως η διάταξη  δόμησης σε δασικές  εκτάσεις για τουριστική αξιοποίηση. 
Το ΤΕΕ, χωρίς δογματισμούς, χωρίς συντεχνιακές αντιλήψεις, ενιαία, με  γνώμονα το δημόσιο συμφέρον - καταλήγει η ανακοίνωση της Δ.Ε. του ΤΕΕ - δεν πρόκειται να δεχθεί όλες τις παραπάνω αντισυνταγματικές διατάξεις και αποσπασματικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου