Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Προς κατάργηση ο θεσμός των κρατικών υποτροφιών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος για τους υποψήφιους διδάκτορες


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προς απογοήτευση πολλών νέων αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας που επιθυμούσαν να συνεχίσουν στον «πολυθρύλητο» τομέα της έρευνας, στην εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής, οι πρόσφατα αναγγελθείσες εξετάσεις στο Ερευνητικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος για την χορήγηση 20 κρατικών υποτροφιών αναβλήθηκαν «επ’ αόριστον». Τα πρόσφατα μέτρα του Υπ. Παιδείας που εξήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας στις 14/9 για περικοπές 30% στον τακτικό προϋπολογισμό των ερευνητικών κέντρων Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.«Δ», του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.) και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.) και την μετατροπή τους από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ προς δήθεν εξυγίανση και βελτίωση του ερευνητικού ιστού, «έπιασαν τόπο».

Υπενθυμίζουμε ότι το Γενάρη του 2011 το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών κατήργησε τις κρατικές υποτροφίες για διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές. Οι κρατικές υποτροφίες που παρείχε ο Δημόκριτος ήταν το τελευταίο «αποκούμπι» της δημόσιας στήριξης σε όσους ήθελαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε βασική έρευνα στην Ελλάδα. Περίπου 100 υπότροφοι υποψήφιοι διδάκτορες που συνεργάζονται σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών με όλα σχεδόν τα ΑΕΙ της χώρας και λαμβάνουν τον «παχυλό μισθό» των 750 ευρώ (μεικτά) το μήνα, κρίνονται από την κυβέρνηση ως «πολυτέλεια». Επιπρόσθετα, η ενεργός συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα και «εφαρμοσμένη έρευνα», η επίβλεψη διπλωματικών προπτυχιακών φοιτητών και η συστηματική προσφορά επικουρικού έργου σε εργαστήρια για τις ανάγκες μαθημάτων των ΑΕΙ, δραστηριότητες που στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν αμείβονται, όπως φαίνεται, απαξιώνονται και θεωρούνται αμελητέες από την κυβέρνηση. Σε αντίθεση με τις κατά καιρούς πομπώδεις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι ενδιαφέρεται για την έρευνα ως βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας, η ίδια διαμορφώνει ένα ζοφερό κλίμα για την συνέχιση της έρευνας αποφοίτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα, οδηγώντας τους αποφοίτους σε αναζήτηση της «τύχης τους» σε Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Καταγγέλλουμε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για μετατροπή των ερευνητικών κέντρων σε ΝΠΙΔ ως καίριο πλήγμα στην δημόσια έρευνα της χώρας.

Καλούμε όλους τους συλλόγους Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων των ΑΕΙ και των ερευνητικών κέντρων που αγωνίζονται για την διεύρυνση του θεσμού των κρατικών υποτροφιών και της θεσμοθετημένης πληρωμής του επικουρικού έργου να καταγγείλουν την απόφαση αυτή. Τασσόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και των ερευνητών στα ερευνητικά κέντρα που απειλούνται άμεσα με περικοπές μισθών, «εφεδρεία» και απολύσεις.

Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου