Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην Κτηματολόγιο ΑΕ

Σ.Ε.ΚΤ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α. Ε.
Μεσογείων 288, 155 62 Χολαργός
Τηλ:2106505606 -fax:2106532914
e-m a i l: sekt @ ktimatologio . gr
w w w . s e k t - n e t . g r
Χολαργός, 13 /07/2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ, Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
«Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, επενδύσεις και τεχνογνωσία στη λειτουργία του Κτηματολογίου» (από τη Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού ΠΕΚΑ, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, την 7/7/2011)
Η παραπάνω εξαγγελία περιλαμβάνεται στο επίσημο κείμενο που αφορά τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες του υπουργού και βρίσκεται αναρτημένο – μαζί με την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης- στον ιστότοπο του υπουργείου μέχρι και σήμερα.
Η δήλωση είναι σαφής και σε απόλυτη συμφωνία με τη ξεκάθαρη πρόθεση της Κυβέρνησης για ευρύ κύκλο ιδιωτικοποιήσεων σε όλο το δημόσιο τομέα, ανεξάρτητα από την κερδοφορία ή μη μιας επιχείρησης (ή με κριτήριο αυτήν;). Αποτελεί απλή εφαρμογή στον τομέα του Κτηματολογίου της γενικής πολιτικής κατεύθυνσης που επικρατεί πια στη χώρα μας.
Είναι εντυπωσιακό ότι το σκεπτικό του κυρίου υπουργού εξαντλείται στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, η οποία όμως είναι πολύ γνωστό ότι κυρίως οφείλεται στην πολιτική βούληση και στο θεσμικό πλαίσιο, για το οποίο έχει υποβληθεί συγκεκριμένη πρόταση.
Εμείς, οι εργαζόμενοι στην Κτηματολόγιο ΑΕ, γνωρίζουμε ότι το έργο έχει έσοδα και προοπτικά θα έχει ακόμα περισσότερα. Γεγονός που καθιστά την εταιρεία που το διαχειρίζεται εξαιρετικά ελκυστική. Είναι προκλητικό, σε μία περίοδο που οι εργαζόμενοι όλης της χώρας καλούνται να κάνουν θυσίες στο όνομα του «χρέους» προκειμένου να γεμίσουν τα «άδεια ταμεία» του κράτους, να εκχωρούνται έσοδα στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Είναι γνωστό ότι κανένας ιδιώτης δεν εμπλέκεται σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα εάν από αυτή δεν πρόκειται να αποκομίσει κέρδος. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η περαιτέρω εμπλοκή ιδιωτικών  συμφερόντων στο Κτηματολόγιο σημαίνει δύο πράγματα:
α) αύξηση του κόστος του έργου (ώστε να προκύπτει το κέρδος του ιδιώτη), και μετακύλιση της αύξησης αυτής στον πολίτη που αργά ή γρήγορα θα κληθεί να την πληρώσει
β) εκπτώσεις στην ποιότητα του έργου και στις αμοιβές των εργαζομένων προκειμένου να συμπιεστούν τα έξοδά του.
Σήμερα η Κτηματολόγιο Α.Ε. διαχειρίζεται σημαντικό όγκο γεωχωρικών δεδομένων, τον σημαντικότερο στη χώρα και διαθέτει τις αντίστοιχες υλικοτεχνικές υποδομές, την εμπειρία και το προσωπικό για την αξιοποίησή τους. Αναρωτιόμαστε, εδώ και καιρό γιατί το Υπουργείο δεν έχει  επιτρέψει την κατάρτιση εμπορικής πολιτικής διάθεσης προς ιδιώτες που θα απέφερε σημαντικούς πόρους για το έργο και θα συνέβαλλε στα δημόσια οικονομικά. Μήπως είναι το «μπόνους» που κρατά για τον ιδιώτη;
Επειδή στις κρίσιμες εποχές είναι πάντα χρήσιμο να καταφεύγουμε στα βασικά και αυτονόητα,  παραθέτουμε τον ορισμό του Κτηματολογίου:
«Είναι μια γενική, ενιαία, συστηματική και πάντοτε ενημερωμένη καταγραφή, που περιλαμβάνει την γεωμετρική περιγραφή και το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε κομματιού γης, με την ευθύνη και την εγγύηση του δημοσίου. Το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι ακόμη πηγή πολύτιμων πληροφοριών, απαραίτητων για τις αναπτυξιακές δραστηριότητες της χώρας».
-Πως διαμορφώνεται ο ορισμός αυτός αν αφαιρέσουμε την εγγύηση του δημοσίου;
-Ποιος ιδιώτης θα μπορούσε να εγγυηθεί στη θέση του;
-Τι θα ήταν αυτές οι πολύτιμες και ευαίσθητες πληροφορίες στα χέρια ενός ιδιώτη, εκτός από πηγή πλούτου;
- Τελικά, τίνος τις αναπτυξιακές δραστηριότητες θα ωφελούσε ένα τέτοιο κτηματολόγιο;
Μια καταγραφή θεωρείται Κτηματολόγιο τότε και μόνο τότε όταν έχει δημόσιο χαρακτήρα, δηλαδή διοικείται από ένα δημόσιο φορέα.
Για εμάς, τους εργαζόμενους στην Κτηματολόγιο ΑΕ η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του έργου είναι κοινός τόπος. Γιατί μόνο τότε μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το έργο θα γίνει με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, την υψηλότερη δυνατή ποιότητα, στο συντομότερο δυνατό χρόνο και θα είναι  πραγματικά ανταποδοτικό για τον πολίτη.
Για όλους τους παραπάνω λόγους αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις ότι:
• εν θα επιτρέψουμε να χαριστούν δημόσια έσοδα
• Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα του έργου
• εν θα ανεχτούμε τον εργασιακό Μεσαίωνα, προκειμένου να πλουτίσει ένας κερδοσκόπος
• Θα υπερασπιστούμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους όσους εργάζονται ή θα εργαστούν για το Εθνικό Κτηματολόγιο

Αθήνα 13/7/2011
Σωματείο Εργαζομένων στην Κτηματολόγιο Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου