Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Το Δημόσιο χαρίζει εκατομμύρια σε εργολάβους για «άφαντα» έργα


Αναδημοσιεύουμε από το TVXS.
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προβλέπεται να κοστίσουν στο Δημόσιο δικαστικές αποφάσεις για κατασκευές, που δεν πιστοποιήθηκαν ποτέ από αρμόδιες υπηρεσίες και είναι αμφίβολο αν ποτέ πραγματοποιήθηκαν. Ήδη, με πρόσφατη δικαστική απόφαση επιδικάστηκαν σε εργολάβους 45 εκατ. ευρώ.
Η δικαστική απόφαση αφορά έργα στην παράκαμψη της Πάτρας, με προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ, με εργασίες υψους 10,63 εκατατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».
Το ΣτΕ το 2006 άνοιξε με απόφασή του την πόρτα για την πληρωμή εργασιών που δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Συγκεκριμένα κρίθηκε ότι οι τμηματικές επιμετρήσεις που υποβάλλονται από τους κατασκευαστές θεωρούνται αυτοδικαίως εγκεκριμένες αν δεν ελεγχθούν μέσα σε τρεις μήνες από την κατάθεσή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα, προβλέπεται ότι δεν μπορεί να γίνει διόρθωση ούτε στο στάδιο της προσωρινής παραλαβής των έργων ούτε μέσα από την τελική επιμέτρηση.
Το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ το 2007 εξέδωσε την υπ' αριθμόν 16 εγκύκλιο, με την οποία κοινοποίησε στις υπηρεσίες την απόφαση του ΣτΕ και αποδείχθηκε η «χαρά του εργολάβου».
«Ακόμα και χονδροειδή αριθμητικά λάθη που αυξάνουν τις ποσότητες των εργασιών και έγιναν εκ παραδρομής ή σκόπιμα από τους αναδόχους θεωρούνται αυτοδίκαια και αμετάκλητα εγκεκριμένα», αναφέρονται σε έγγραφο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο τέως υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ).
Το έγγραφο υποβλήθηκε χθες στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Υποδομών Γιάννη Ραγκούση και τον υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη,. Ζητείται κατεπείγουσα προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων και αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και κρίσιμες παρεμβάσεις που έπρεπε να έχουν γίνει από χρόνια δεν έχουν προωθηθεί ακόμη».
«Η απόφαση υπήρξε καταστροφική για το δημόσιο συμφέρον και προκάλεσε παραλογισμό και εξαναγκασμό σε παρανομία των επιβλεπόντων μηχανικών, επιβάλλοντάς τους πληρωμές ανεκτέλεστων έργων», υπογραμμίζει η ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ.
Αποκαλύπτει, μάλιστα, πως η απόφαση του ΣτΕ έχει εφαρμοστεί και αναδρομικά για όλες τις προσφυγές εργολάβων που εκκρεμούσαν στα δικαστήρια. «Κανένας νόμος και καμία νομολογία δεν επιτρέπεται να υποχρεώνει το Δημόσιο να πληρώνει για εργασίες που δεν έχουν εκτελεστεί», επισημαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου