Tο παρακάτω ψήφισμα υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) που έγινε εχτές Δευτέρα 4 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα θετικό βήμα το οποίο αποτελεί και ένα μικρό δείγμα της δυναμικής των Γενικών Συνελεύσεων και το οποίο πιστεύουμε ότι θα έχει και συνέχεια. Το αναδημοσιεύουμε από το www.akea2011.wordpress.com
Μια φορά κι έναν καιρό οι μηχανικοί ήταν μεσαία κοινωνικά στρώματα με σχετικά υψηλές αποδοχές και καλές προοπτικές. Οι αρχιτέκτονες στην πλειοψηφία τους τελείωναν τη σχολή, άνοιγαν γραφείο και γίνονταν ελεύθεροι επαγγελματίες. Για τη νέα γενιά των αρχιτεκτόνων δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Ήδη από την εποχή της «ανάπτυξης» οι νέοι αρχιτέκτονες – και ειδικά στην Αττική σε μεγαλύτερο βαθμό – εντάσσονταν στην πλειοψηφία τους στην κατηγορία των «οιονεί μισθωτών»: εργαζόμενοι σε μελετητικά γραφεία και τεχνικές εταιρείες με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ότι αφορά την ουσία και «συνεργάτες» που παρέχουν υπηρεσίες σε οργανωμένα γραφεία σε ότι αφορά τον τύπο. Το απαράδεκτο καθεστώς της πληρωμής με την ώρα συχνά ολοκληρώνει την εικόνα του εργαζόμενου χωρίς δικαιώματα – και πλέον συχνά και χωρίς ασφάλιση. Το κλειδί της ελαστικοποίησης της εργασίας των αρχιτεκτόνων, η πληρωμή με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, καθιερώνει εργασιακές συνθήκες που συνδυάζουν την εργασιακή πειθαρχία του μισθωτού με την ανασφάλεια του αυτοαπασχολούμενου.
Σήμερα, στην εποχή της κρίσης, η περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας είναι η μόνη σταθερά σε μια κατάσταση διαρκώς επιδεινούμενη. Μαύρη εργασία, απλήρωτη εργασία με τη μορφή «μαθητείας», καθυστέρηση ή μη πληρωμή δεδουλευμένων, υποαπασχόληση, κατακόρυφη αύξηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απολύσεις και η τρομοκρατία της ανεργίας είναι οι «μοντέρνες» εργασιακές σχέσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί η κυβέρνηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για την πολιτική της λεγόμενης «εσωτερικής υποτίμησης» η οποία απροκάλυπτα πλέον μας δηλώνει ότι αφού δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το νόμισμα θα υποτιμήσουμε τις αποδοχές και εν γένει το βιοτικό μας επίπεδο για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Η προοπτική για τον νέο – αλλά και τον παλιότερο – αρχιτέκτονα, να ζει από τη δουλειά του σε ένα μικρό γραφείο, στενεύουν όλο και περισσότερο. Το να κλείσει και να γίνει μισθωτός με όρους 19ου αιώνα είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης και της Τρόικας, στο πλαίσιο της «δημιουργικής καταστροφής» παραγωγικών δυνάμεων, που θα ισχυροποιήσει τις μεγάλες εταιρείες που θα επιβιώσουν στην επόμενη φάση της «ανάπτυξης».
Το ζήτημα της μισθωτής εργασίας αφορά έναν μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό αρχιτεκτόνων που στις νεότερες ηλικίες είναι ήδη πλειοψηφία. Επομένως η απραξία των συλλογικών φορέων των αρχιτεκτόνων γύρω από τα ζητήματα αυτά είναι καιρός να σταματήσει. Πιστεύουμε ότι τόσο ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων πανελλαδικά, όσο και το νεογέννητο Τμήμα Αττικής οφείλουν να κινηθούν στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων των μισθωτών αρχιτεκτόνων.
Ήδη από το 2006, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, που ενώνει τους εργαζόμενους στον τεχνικό κλάδο ανεξάρτητα από το πτυχίο (ΑΕΙ, ΤΕΙ, σχεδιαστές, κτλ.) και τον τρόπο πληρωμής (ΔΠΥ ή τυπική πρόσληψη), υπογράφει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία ρητά καλύπτει και τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, και η οποία έχει κηρυχθεί υποχρεωτική από το Υπουργείο Εργασίας για το νομό Αττικής.
Ένα πρώτο βήμα είναι να υπερασπιστούμε χρησιμοποιώντας όλα τα πρόσφορα μέσα την εφαρμογή της υπάρχουσας Σύμβασης, τόσο από τους εργοδότες – ειδικά αν είναι και μέλη του ΣΑΔΑΣ- όσο και απέναντι στην συνολικότερη πολιτική υπονόμευσης των Συλλογικών Συμβάσεων από την κυβέρνηση και την Τρόικα. Να πιέσουμε τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου, οι οποίες προσπαθούν να καταργήσουν το σκέλος των επιδομάτων από τις Συλλογικές Συμβάσεις, να υπογράψουν νέα Σύμβαση με αυξήσεις.
Να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς της ωρομισθίας από όλα τα αρχιτεκτονικά γραφεία για να πάψουν οι εργαζόμενοι αρχιτέκτονες να αποτελούν θλιβερή εξαίρεση σε ολόκληρο τον χώρο των μηχανικών. Και πάνω απ’ όλα ήρθε η στιγμή να απαιτήσουμε κανονικές προσλήψεις για τους εργαζόμενους αρχιτέκτονες και τους λοιπούς μηχανικούς και τεχνικούς και κατάργηση του καθεστώτος του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών. Να δοθεί έτσι και ένα τέλος στην προκλητική εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών. Άλλωστε η κατάργηση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και μεταξύ άλλων και το νέο χαράτσι των 300€ (τέλος επιτηδεύματος) – που αφορά όλους όσους έχουν «μπλοκάκι», ακόμα και ανενεργό(!) – αφαιρούν κάθε πρόφαση συναίνεσης στη χρήση του Δελτίου από πλευράς μισθωτών αρχιτεκτόνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου