Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Βασικά οικονομικά μεγέθη

Αναδημοσιεύουμε γνώμη του Γιάννη Δρεμούση από το Βήμα η αποία έχει διαφωτιστικά νούμερα από τον κρατικό προϋπολογισμο. Για να καταρρεύσει επιτέλους το παραμύθι ότι η στάση πληρωμών τόκων και χρεολυσίων θα επιφέρει καταστροφή και ότι με τα δάνεια "πληρώνονται μισθοί και συντάξεις".

Αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση και τα κόμματα, που προτείνουν οικονομικές πολιτικές, παίρνουν άδικα μέτρα, και θέτουν διλλήματα χρεοκοπίας και στάσης πληρωμών, if not..., έχουν γνώση για βασικά νούμερα της οικονομίας, και αν ναι, γιατί δεν ενημερώνουν και τον κόσμο;


Το Υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε τον Μάιο του 2010 ότι η φοροδιαφυγή ανέρχεται στα 100 δις ευρώ ετησίως, και προσδιόρισε την έκταση της φοροδιαφυγής στο 40% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Αυτό περιλαμβάνει εισοδήματα που αποκρύφτηκαν, και τη μαύρη οικονομία, όπως, παράνομες δραστηριότητες. Η Εθνική Τράπεζα μάλιστα εκτιμά ότι ξεπερνά τα 110 δις ευρώ. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=332465


Σε ενημερωτικό σημείωμα του Υπ. Οικονομικών αναφέρει ότι: "στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων από τα περίπου 100 δις ευρώ που δηλώνονται μόνο τα 30 αποτελούν αντικείμενο φορολόγησης". Θα θέλαμε πολύ να ενημερωθούμε, ποιες είναι οι κατηγορίες αυτές φυσικών προσώπων, με συνολικά εισοδήματα 70 δις, που απαλλάσσονται από φόρο;


Σύμφωνα με στοιχεία της Alpha Bank, η βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ανέρχεται στα 12 δις ευρώ, και διαμορφώνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το 2010. Ενώ όμως οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ έχουν ολοκληρωθεί, και έχουν βεβαιωθεί οι φόροι, έχουν εισπραχθεί μόνο 65 εκ ευρώ (λιγότερο από το 1%).


Τα έσοδα του κράτους (χωρίς τα δάνεια) για το 2010 ανέρχονται σε 54 δις ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες του δημοσίου τομέα είναι 52 δις ευρώ, από τις οποίες 20 δις πάει για μισθούς και συντάξεις. Το δίλλημα για τη στάση πληρωμών μισθών και συντάξεων, δεν υφίσταται, έστω και αν προκύπτει κάποιο έλλειμμα.


Το πρωτογενές έλλειμμα των 8 δις, προκύπτει αν προσθέσουμε και τις εγγυήσεις, παλιές οφειλές, εξοπλιστικές δαπάνες, και κυρίως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τέλος όταν προσθέσουμε και τους τόκους 13 δις, από τα δάνεια που έχουμε πάρει, το έλλειμμα φθάνει πλέον στα 21 δις ευρώ.


Το έλλειμμα που υπάρχει, μπορεί να μειωθεί, περιορίζοντας ορθολογικά και τις δαπάνες, παράλληλα με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτό όμως δεν σημαίνει απολύσεις χαμηλόμισθων Δημ. Υπαλλήλων (που είναι η πλειοψηφία), και καταργήσεις κάποιων χρήσιμων φορέων, με τη δικαιολογία ότι δεν κατάθεσαν προϋπολογισμούς.


Η διαφθορά στο δημόσιο είναι τεράστια. Προμήθειες, έργα, συμβάσεις υπερχρεώνονται και οι δαπάνες εκτοξεύονται. Πρέπει να βρεθούν όλοι αυτοί που υπερχρέωσαν το Κράτος, να πληρώσουν, να τιμωρηθούν, και να απολυθούν. Πρόκειται κυρίως για άτομα σε θέση ευθύνης, με υψηλούς μισθούς, οπότε το Κράτος θα κερδίσει διπλά. Ο μόνος τρόπος για να βρεθούν οι υπεύθυνοι, είναι να ανοίξουν και να ελεγχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί για όλους τους Δημ. Υπαλλήλους, ώστε να βρεθούν και όσοι "λαδώθηκαν" και μείωσαν τα έσοδα του κράτους, και όσοι πήραν μίζες και το υπερχρέωσαν.


Πρέπει να υπάρξει πιο σωστή οργάνωση των τμημάτων και του προσωπικού. Να υπάρχει σωστή και δίκαιη αξιολόγηση της εργασίας των δημ. υπαλλήλων, και να δοθούν κίνητρα απόδοσης σε όσους τα αξίζουν πραγματικά, και όχι βάση κομματικών εξυπηρετήσεων, ή συμπάθειες και αντιπάθειες προϊσταμένων. Αν κάποιοι επιλέξουν να μένουν κηφήνες, να απομακρυνθούν.


Για την πάταξη της φοροδιαφυγής υπάρχει πλέον η δυνατότητα να βοηθήσει αποτελεσματικά η πληροφορική. Υπάρχουν ήδη χρήσιμα και εξειδικευμένα εργαλεία όπως το Taxis και το Elenxis, και φυσικά μπορούν να φτιαχτούν και άλλα, που θα μπορούν να εντοπίσουν μεγάλο μέρος της. Όλα τα στοιχεία υπάρχουν, και είναι καταγεγραμμένα στις βάσεις δεδομένων των τραπεζών (εδώ και έξω).


Αν υπάρχει έλλειψη προσωπικού για τους ελέγχους, ή απροθυμία και διαφθορά, τότε μπορεί να αναλάβουν τον έλεγχο και ιδιωτικές εταιρίες με μικρό ποσοστό από τους φόρους. Όσοι μπαίνουν εμπόδιο στην είσπραξη των εσόδων, να απομακρυνθούν, και να τιμωρηθούν.


Πάντως είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι δεν ξέρουν, ή δεν μπορούν να φανταστούν το μέγεθος της φοροδιαφυγής και της υπερχρέωσης του Δημοσίου (που κανείς δεν μας έχει ενημερώσει, πόση είναι συνολικά). Μάλιστα στο δελτίο του Mega την Παρασκευή 24/6, όταν ο Κ. Μακρόπουλος κατά λάθος και μίλησε για 75 δις φοροδιαφυγή (ενώ το διόρθωσε μετά σε 7.5 δις  βεβαιωμένη), όλοι οι δημοσιογράφοι έπαθαν σοκ, και δεν πίστευαν τέτοιο νούμερο. Που να ήξεραν δηλαδή ότι είναι πάνω από 100 δις ευρώ!




Μήπως πρέπει και τα Media να ερευνήσουν, και να ενημερώσουν, για όλα τα νούμερα της οικονομίας, ώστε να ενημερωθεί και ο κόσμος, αλλά και οι βουλευτές μας να αρχίσουν να πιέζουν για αυτά που χρειάζεται για να γίνουν, και όχι για μέτρα που επιβάλλονται, επειδή δεν μπορούν ή δε θέλουν να κυνηγήσουν αυτούς που πρέπει.


Αν καταφέρουμε να πατάξουμε μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, όχι μόνο δεν θα έχουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή των χρεών, όχι μόνο δεν θα έχουμε μεγάλο πλεόνασμα και οι αγορές θα μας παρακαλάνε να πάρουμε δάνεια, όχι μόνο δε θα υπάρχουν διλλήματα και αδιέξοδα, θα μπορούμε να συζητήσουμε και για αξιοπρεπείς και δίκαιους μισθούς και συντάξεις και στον Ιδιωτικό τομέα και στον Δημόσιο, και να σχεδιάσουμε επιτέλους ένα κράτος, επικεντρώνοντας κυρίως, στην παιδεία, στην έρευνα, στην περίθαλψη, στην πρόνοια, και φυσικά στην ανάπτυξη.


Ο παρακάτω πίνακας για το 2010, βασίζεται κυρίως, στον Πίνακα Εξέλιξης Εσόδων, Εξόδων και Χρέους από το Υπ. Οικονομικών, και σε άλλες πηγές που αναφέρω πιο κάτω:



Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ): 230 δις
Συνολικά Κρατικά Έσοδα: 54 δις
Πρωτογενείς Δαπάνες του Δημοσίου Τομέα: 51 δις
Εισοδήματα Μισθωτών και Συνταξιούχων:  79 δις
Λοιπά Φορολογητέα Εισοδήματα:  20 δις
Εισοδήματα που Δεν Φορολογούνται: 70 δις
Φοροδιαφυγή: 100 δις
Έλλειμμα Κρατικού Προϋπολογισμού: 21 δις
Πρωτογενές Έλλειμμα: 8 δις



Γιάννης Δερμούσης
Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"



100 δισ. ευρώ: το τέρας της παραοικονομίας
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=332465




Στα 12 δισ. ευρώ η βεβαιωμένη φοροδιαφυγή
http://www.imerisia.gr/article.asp?pubid=95831163




Στατιστικό Δελτίο Φορολογικών Δεδομένων
http://www.gsis.gr/ggps/statistika/2009/statistika_2009.html


Περί νέων μέτρων, κεντρικό δελτίο Mega 24/6/2010 (στο 9':20'')
http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17640&subid=20495&pubid=27476210

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου