Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Αρνητικό και το ΤΕΕ για την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στα μεταλλεία Κασσάνδρας

Αναδημοσιεύουμε από το http://tvxs.gr/node/82586
H ομάδα εργασίας του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (TEE) προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος τη μη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Η «Ελληνικός Χρυσός» από την πλευρά της υποστηρίζει την αποκαλούμενη «μηδενική λύση»: Έγκριση της μελέτης ή συνολική ακύρωση της επένδυσης.
Ακόμα μία αρνητική εισήγηση έλαβε η υπουργός Περιβάλλοντος για την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στα Μεταλλεία Κασσάνδρας μετά την απόρριψη της περιβαλλοντικής μελέτης από το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ ΤΚΜ, όπως αναφέρει στο σημερινό της ρεπορτάζ η εφημερίδα Μακεδονία, κατέληξε σε αρνητική εισήγηση εκτιμώντας πως η περιβαλλοντική μελέτη της «Ελληνικός Χρυσός» ελαχιστοποιεί και ουσιαστικά αποκρύπτει το μέγεθος των επιπτώσεων που θα υπάρξουν σε μία μεγάλη περιοχή της Χαλκιδικής. Η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ παράλληλα εντόπισε έλλειμμα στην τεκμηρίωση των μελετών ασφάλειας, παραβιάσεις διαδικασιών που προβλέπει η ευρωπαϊκή και η εθνική νομοθεσία και πολλές μη αναστρέψιμες βλάβες στο κυρίως υδατικό περιβάλλον.
Επιπλέον, τα μέλη του ΤΕΕ εκτιμούν πως η επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας -όπως παρουσιάζεται στη μελέτη, που σύμφωνα με την ομάδα εργασίας δεν περιγράφει με κατανοητό τρόπο το αντικείμενο- ακυρώνει οποιαδήποτε δυνατότητα συνύπαρξης με άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν την περιοχή, όπως ο τουρισμός και η γεωργία.
Αναφορικά με το οικονομικό σκέλος, η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ αναγνωρίζει πως σε μία περίοδο κρίσης είναι πολύ σημαντικές οι επενδύσεις, όμως πρέπει να ικανοποιούν σειρά κριτηρίων, μεταξύ των οποίων είναι και η προστασία του περιβάλλοντος, που στην περίπτωση της «Ελληνικός Χρυσός» δεν ικανοποιείται.
Ακόμη όμως κι αν προχωρήσει η επένδυση, όπως σημειώνεται στο πόρισμα του ΤΕΕ ΤΚΜ, το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει ιδιαίτερα οφέλη, ενώ η «Ελληνικός Χρυσός» θα έχει για τα επόμενα 20 χρόνια κέρδη που μπορεί να φτάσουν και τα 450 εκατομμύρια ευρώ το έτος.
Σοβαρές επιφυλάξεις για το κυάνιο
Η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ ΤΚΜ διατυπώνει πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για το θέμα του κυανίου, τη χρήση του οποίου έχει αποκλείσει η «Ελληνικός Χρυσός». Αυτό γιατί η εταιρεία υποστηρίζει πως για την εξαγωγή του χρυσού από ένα κοίτασμα που είναι εξαιρετικά δυσκατέργαστο θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης, που πουθενά αλλού στον κόσμο δεν χρησιμοποιείται για την εξαγωγή χρυσού, ακόμη και σε πολύ πιο «εύκολα» κοιτάσματα.
Τα στελέχη του ΤΕΕ, σύμφωνα με το πόρισμά τους, εκτιμούν πως, αν η μελέτη εγκριθεί, τότε η εταιρεία είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τελικά κυάνιο -το οποίο έχει «καταδικαστεί» κοινωνικά και περιβαλλοντικά από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο- αναιρώντας έτσι τη σχετική δέσμευσή της. Το ΤΕΕ κατέληξε σε αυτό και γιατί η εταιρεία παραβιάζει όρους της περιβαλλοντικής μελέτης για τη λειτουργία του μεταλλείου στις Μαύρες Πέτρες.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη, η «Ελληνικός Χρυσός» θα έπρεπε να χρησιμοποιεί μηχανικά μέσα για το 75% της εξόρυξης, όμως χρησιμοποιεί εκρηκτικά για το 100%, όπως έχουν διαπιστώσει οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.
Επιπλέον, στη μελέτη του ΤΕΕ διαπίστωσαν, πέρα από την απουσία εκτιμήσεων των κινδύνων για τα υπόγεια νερά και την ενεργοποίηση του γειτονικού σεισμικού ρήγματος, λάθη ακόμη και στις αποστάσεις. Π.χ. στη μελέτη αναφέρεται πως η λίμνη τελμάτων βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη Στρατονίκη, ενώ η απόσταση είναι 2 χιλιόμετρα. Έτσι σύμφωνα με το πόρισμα του ΤΕΕ ΤΚΜ η χωροθέτηση των δραστηριοτήτων της «Ελληνικός Χρυσός» παραβιάζει όλες τις σχετικές διατάξεις για τα μεταλλουργικά και χημικά συγκροτήματα όσον αφορά τις αποστάσεις από οικισμούς και τη θάλασσα.

5 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καταργήσαμε το περιεχόμενο του σχόλιου γιατί μέρος του μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του μπλογκ

    παρακαλούμε το σχολιαστή να το ξαναγράψει χωρίς τους χαρακτηρισμούς

    η συσπείρωση εχεί μηνυθεί στο παρελθόν για λιγότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξαναδιαβάστε το ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ. Δεν κατηγορήθηκε ο γυμνοσαλιαγκας για καποιο ποινικό αδίκημα από εμένα. Εγραψα ότι παιρνει όλες τις δουλειές ακόμα και από τον Σόρος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συνάδελφε ξαναγράψτο αν έχεις την καλοσύνη χωρίς τους χαρακτηρισμούς, δε μπορούμε να το επαναφέρουμε, δε διαφωνούμε με την ουσία αυτών που λες, αλλά οι καιροί είναι πονηροί για τα μπλογκ και φυλαγόμαστε λιγάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. OK.
    Αλλιώς.
    Το καλό μας ΤΕΕ λοιπόν (αλήθεια γιατί δεν καταργούμε αυτό τον αντιπαραγωγικό και εχθρικό προς τους μηχανικούς θεσμό?) έχει κάποιες "ενστάσεις" και μερικές "αντιρρήσεις" για την επένδυση στην Κασσάνδρα και τις εκφράζει μέσω των ομάδων εργασίας του (γνωστός ο τρόπος στελέχωσής τους).
    Οι τοπικές κοινωνίες διαιρεμένες δεν κινούνται όπως έκαναν επί εποχής TVX GOLD (TVX: A George Soros company for those who don't know)ήτοι με προσφυγές των τοπικών κοινοταρχών και δημάρχων στο ΣτΕ κατά της ΜΠΕ του έργου. Δεν νομίζω να είναι της ίδιας έκτασης με τότε οι υφιστάμενες κινητοποιήσεις. Βλέπετε τώρα έγινε η δουλειά. Την πήρε αυτός που πρέπει. Δεν υπάρχει πια φαίνεται ο Πάχτας του ΠΑΣΟΚ, ο Στέγγος της Τεχνικής Ολυμπιακής που πήγε άπατη το 1999 στην φούσκα του χρηματιστηρίου και του Πόρτο Καρράς (γνωστός "φίλος" του Μάκαρου) και ο Νομάρχης της ΝΔ Βασιλάκης να βοηθήσουν τους τοπικούς βλαχοδημάρχους στο θεάρεστο έργο τους.
    Τώρα που τον διωξαμε τον Σόρος και εχασε πολλά εκατομμύρια ευρώ απο αυτή την επένδυση ησυχάσαμε ε?
    Βέβαια τον Σόρος δεν τον κλαίω. Τα πήρε τα ευρώ του όπως κάνουν όλοι οι ομοεθνείς του, που ασκούν το ίδιο επάγγελμα με αυτόν εδώ και αιώνες. Μας τα πήρε και απο εμάς και από τους Χαλκιδικιώτες σε ΤΟΚΟΥΣ. Και καλά μας έκανε τέτοιοι τενεκέδες που είμαστε.
    Εγώ για άλλο πράγμα εξανίσταμαι.
    Τώρα που την επένδυση την έχει ένας γυμνοσάλιαγκας ειναι καλά ρε Κασσανδριώτες?
    Όταν ο χρυσός είναι στα χέρια του Σόρος, του πραγματικού κυβερνήτη του πλανητη το κυάνιο βρωμάει και είναι δηλητήριο, ενώ όταν είναι στα χέρια του γυμνοσάλιαγκα είναι γιασεμί?
    Και έφτασε ολόκληρη κυβέρνηση το 99 να κοντραριστεί με τον πλανηταρχη για χατήρι του γυμνοσάλιαγκα?
    Νισάφι πια ρε με τον γυμνοσάλιαγκα.
    Τα πήρε ΟΛΑ στην χώρα.
    Σκουπίδια, δρόμους, τούνελ, χρυσό, διόδια, τα ΠΑΝΤΑ.
    Ολες τις δουλειές αυτός θα τις παίρνει?
    Άσε ρε σαλίγκαρε κανένα κοκκαλο για κανέναν άλλο.
    Εξαιτίας σου κάποια μερα θα μας ορμήσουνε όλοι παλιοφαταούλα.
    Και εσείς ωρέ Ρωμιοί, απόγονοι ηρώων, πώς ανέχεσθε να σας κυβερνάει ένα έρπον γλοιώδες ον?
    Ξεσηκωθείτε ρε.
    Ήμαρτον ρε πια με δαύτονε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή