Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ειδικά μισθολόγια, τέλος. Μόνον επιδόματα ευθύνης & αντικειμένου

Αναδημοσιεύουμε από τη σημερινή Ελευθεροτυπία. Μελετώντας τη μελέτη που δημοσιεύσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, ανάμεσα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα ανακαλύψαμε ότι η μοναδική αναφορά σε επιδόματα μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων γίνεται με λανθασμένο τρόπο στη σελίδα 101, όπου ανάμεσα στα επιδόματα του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ αναφέρει και  το εξής : "Μηχανικών 6 και 7 τις χιλίοις" με ποσό 570 ευρώ. Πρώτον ενοποιεί δύο διαφορετικά μεταξύ τους επιδόματα (το 6 με το 7 τις χιλίοις) που αναφέρονται σε διαφορετικούς νόμους και προέρχονται από διαφορετικούς πόρους (το 6‰ από τις πληρωμές του ΠΔΕ, το πρώην 7‰ από τον κρατικό προϋπολογισμό). Δεύτερον αναφέρει λάθος ποσό μια και το πρώην 7‰ ανέρχεται στα 440 ευρώ μεικτά μετά τις περικοπές, ενώ το 6 είναι κυμαινόμενο και αυτή τη στιγμή είναι κάτω από 100 ευρώ το μήνα μεικτά. Όπως αναφέρει το παρακάτω άρθρο η κυβέρνηση μάλλον θα προχωρήσει σε κατάργηση όλων των ειδικών μισθολογίων, άρα και ο "στόχος" για μισθολόγιο μηχανικών απομακρύνεται. Επιπλέον να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους ότι σύμφωνα με τα στοιχεία  που δημοσιεύονται, οι μηχανικοί ανήκουν στους "υψιλόμισθους" του δημοσίου, παρά τις μεγάλες μεταξύ τους διαφορές, άρα μην ελπίζει κανείς ότι θα βρεθεί στους "τυχερούς" του νέου μισθολογίου. Τέλος η ΕΜΔΥΔΑΣ ενημερώνει ότι:
  1. Για μεν το 7‰ πιθανή ημερομηνία καταβολής του, 7 έως 10 Μαρτίου 2011 και αφορά το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2011.
  1. Για δε το 6‰ το ένταλμα πληρωμής βρίσκεται στον Πάρεδρο στον οποίο έχουν συσσωρευτεί πάνω από 600 εντάλματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσδιοριστεί ακριβής ημερομηνία καταβολής του, αφορά δε το δίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2011.



ΕΞΙΣΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ * ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 40% ΣΤΑ «ΡΕΤΙΡΕ», ΑΥΞΗΣΕΙΣ 5-10% ΣΤΑ «ΥΠΟΓΕΙΑ»

Ειδικά μισθολόγια, τέλος. Μόνον επιδόματα ευθύνης & αντικειμένου

Ειδικά μισθολόγια, τέλος. Την πλήρη ένταξη και ενσωμάτωση των 15 ειδικών μισθολογίων, που ισχύουν μέχρι σήμερα στο Δημόσιο και δίδονται σε περίπου 300.000 υπαλλήλους (γιατροί, δικαστικοί, διπλωματικοί, καθηγητές ΑΕΙ, ΤΕΙ κτλ.), στον κορμό του ενιαίου μισθολογίου επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
 Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το ειδικό μισθολόγιο θα κοπούν και τα 17 ειδικά επιδόματα που αναγνωρίζονται στα ειδικά μισθολόγια. Με δεδομένη τη νέα κατάσταση στους περίπου 300.000 υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων θα διατηρηθούν εκτός από τα οικογενειακά μόνον δύο επιδόματα:
* το επίδομα αντικειμένου εργασίας
* το επίδομα θέσης ευθύνης
Το πρώτο θα αφορά τις ειδικές συνθήκες εργασίας και θα έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες της δουλειάς που θα έχει κάθε κατηγορία υπαλλήλων που εντασσόταν σε ειδικό μισθολόγιο (π.χ. επίδομα κινδύνου για στρατιωτικούς ή βιβλιοθήκης για τους γιατρούς ή ειδικών συνθηκών για δικαστικούς).
Το δεύτερο θα αφορά τα χρόνια προϋπηρεσίας του υπαλλήλου και την επιτελική θέση ευθύνης που κατέχει στην εργασία του.
Σύμφωνα με όσα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε και συνυπολογίζοντας όσα αναφέρει η σχετική έκθεση του μισθολογίου που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, οι βασικές αρχές που θα έχει το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα είναι:
* ίδιες αποδοχές για ίδια προσόντα
* διατήρηση μισθολογικού κόστους
* αναπροσαρμογές προς όφελος των χαμηλόμισθων
* μειώσεις από 20% έως και 40% για τα ρετιρέ
Αναλυτικά: Οι ίδιες αποδοχές για τους υπαλλήλους που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία σε όποια υπηρεσία και αν εργάζονται στο Δημόσιο αναγορεύονται σε βασική αρχή του νέου μισθολογίου. Ηδη χθες ο κ. Ραγκούσης μίλησε για σύγκλιση μισθών στο Δημόσιο, διότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να νοηθεί ενιαίο μισθολόγιο, και είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν ένας δικηγόρος ή ένας οικονομολόγος να αμείβεται διαφορετικά ανάλογα σε ποιο υπουργείο είναι ενταγμένοι.
Εδώ ο υπουργός Εσωτερικών ήταν απόλυτος και υπογράμμισε ότι η βασική αρχή του νέου μισθολογίου θα είναι «ίση αμοιβή για δουλειά ίσης αξίας».
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή και ανακατανομή στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων προς όφελος των χαμηλόμισθων του Δημοσίου. Οι αυξήσεις που θα δοθούν στα «υπόγεια» όμως δεν είναι δυνατόν, με γνώμονα και τα κονδύλια που προβλέπουν τα τρία ειδικά σενάρια για το ύψος του μισθολογικού κόστους στο ενιαίο μισθολόγιο, να ξεπεράσουν μια αύξηση της τάξης του 5% και στην καλύτερη περίπτωση 10%.
Αντίστοιχα, όμως, τα λεγόμενα ρετιρέ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα υποστούν μειώσεις που θα αρχίζουν από 20% έως και 40% των αποδοχών που μέχρι σήμερα απολάμβαναν.
Ωστόσο και χθες ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης, τονίζοντας ότι το πάγωμα των προσλήψεων και η καθιέρωση του γενικού κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» είναι εκείνη που βασικά θα φέρει τη μείωση του μισθολογικού κόστους από 21,5 δισ. ευρώ σε 16,5 δισ. «Η μισθολογική δαπάνη στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης, «σε βάθος χρόνου θα είναι η χαμηλότερη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και του ΟΟΣΑ». *

4 σχόλια:

  1. Σ.Π. Θεοδωρόπουλος Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ3 Μαρτίου 2011 στις 8:08 μ.μ.

    Ελάχιστη αμοιβή και...
    κουραφέξαλα!

    Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με το θέμα, δεδομένου ότι κυβερνιόμαστε, επιτέλους, από μια σοβαρή, Made in Germany, κυβέρνηση (Τρόικα), η οποία θα λύσει το θέμα αδιαφορώντας, ευτυχώς, για τη στεί¬ρα ελληνικού συνδικαλιστικού τύπου
    επιχειρηματολογία και διαφωνίες.
    Ωστόσο, όμως, είναι αδύνατον για κάποιον που έχει σώας τας φρένας να συγκρατήσει την οργή του ό¬ταν το κεντρικό επιχείρημα υπέρ της
    «ελάχιστης αμοιβής» που αναπτύσσεται και διανθίζεται με διάφορες
    φαμφάρες διαφόρων προέδρων, αντιπροέδρων, γραμματέων, αντιγραμματέων και λοιπών άεργων
    «δυνάμεων» είναι πως «εξασφαλίζει την ελάχιστη πρέπουσα ενασχόληση του μηχανικού διασφαλίζοντας
    την ποιότητα του έργου»...
    Πέραν του ότι της ελάχιστης αμοιβής επωφελούνται κυρίως οι ε-λεύθεροι επαγγελματίες πολιτικοί
    μηχανικοί και αρχιτέκτονες, γεγονός που δεν τους δίνει κανένα απολύτως δικαίωμα να μιλούν και να διεκδικούν οφίκια χρησιμοποιώντας ως backup το σύνολο των μηχανικών.
    Πέραν του ότι οι περισσότεροι εξ αυτών κάνουν τη δουλειά τους ευσυνείδητα, ανεξαρτήτως αμοιβής.
    Και πέραν του ότι η ποιότητα των τεχνικών έργων στην Ελλάδα απέχει πολύ από αυτή που θα έπρεπε να είναι, υπαρχούσης της ελαχίστης αμοιβής,
    ένα τέτοιο επιχείρημα είναι άκρως προσβλητικό, ακόμα γι' αυτούς (τους ελάχιστους) που το εφαρμόζουν στην πράξη, καθότι αποτελεί κυνική ομολογία διαφθοράς!....
    Διότι, κύριοι συνάδελφοι, ο μηχανικός του οποίου το αίσθημα ευθύ¬νης είναι συνάρτηση της αμοιβής
    του δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως διεφθαρμένος, αν όχι εγκληματίας!!!!
    Δηλαδή, αν θεωρείτε ότι οι αμοιβή σας δεν είναι ικανοποιητική, δεν
    θα μελετήσετε με σχολαστικότητα το σκελετό μίας πολυκατοικας;
    θα ήθελα, λοιπόν, το ΤΕΕ να μας παρουσιάσει με ονόματα, διευθύνσεις και επίσημες σφραγίδες τις στατιστικές μελέτες, οι οποίες
    λέει ότι επιβεβαιώνουν αυτή τη μαφιόζικη λογική... Από κορόνες, απόψεις, διημερίδες, «μπλα μπλα» και θεωρίες χορτάσαμε!!! Από δεδομένα και αποδείξεις έχουμε έλ¬λειψη!!!
    θα ήθελα το ΤΕΕ, μιας και «το παίζει» υπέρμαχος των δικαιωμάτων μας, να μας απαντήσει γιατί θα πρέπει να ισχύουν ελάχιστες αμοι¬βές μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όχι και για τους χιλιάδες χιλιάδων μισθωτούς μηχανικούς;
    θα ήθελα το ΤΕΕ, μιας και αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο του κράτους, αντί να υποστηρίζει ότι η ελά¬χιστη αμοιβή διασφαλίζει τα φορολογικά του έσοδα, να το βοηθήσει να πατάξει τη φοροδιαφυγή της ο¬ποίας η μεγάλη τρύπα είναι ακριβώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες που επωφελούνται του συστήματος της
    ελάχιστης αμοιβής!
    Τέλος, θα ήθελα το ΤΕΕ να μην
    τρομοκρατεί το κοινωνικό σύνολο στρέφοντάς το εναντίον των μη διεφθαρμένων μηχανικών, διότι η α¬μοιβή αυτών των μηχανικών εξαρτάται από το κοινωνικό σύνολο και όχι από φασιστικά επιβαλλόμενες υποχρεωτικές συνδρομές!

    Ζητάω πολλά;
    Σ.Π. Θεοδωρόπουλος Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάδελφε ευχαριστούμε για το σχόλιο και συμφωνούμε με πολλά από αυτά που γράφεις για το ΤΕΕ τη σαθρή επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί, καθώς και τη χρόνια "αφωνία" του για τα ζητήματα των μισθωτών μηχανικών.
    Αν έχεις χρόνο μπορείς να ανατρέξεις σε παλαιότερες αναρτήσεις μας όπου αναλύουμε την ευρύτερη σημασία που έχει η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, με επιχειρήματα και λόγους τελείως διαφορετικούς από αυτούς του ΤΕΕ και της ηγεσίας του (πχ https://sites.google.com/site/mihanikoimeaxioprepeia/)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνάδελφοι καλημέρα,
    Υπάρχουν νεότερα σχετικά με τα επιδόματα των μηχανικών του δημοσίου (πρώην 6 και 7 τις χιλίοις); Καταργήθηκαν όπως όλα τ'άλλα;
    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακριβώς καταργούνται και αυτά όπως και όλα τα άλλα. Την Πέμπτη ψηφίζεται από 1/11 καταργούνται. Αν τους αφήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή