Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η Επιτροπή Αγώνα Δικηγόρων στη σημερινή πορεία

Αναδημοσιεύουμε δύο κείμενα. Το πρώτο είναι κοινό Δελτίο Τύπου των Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ) και της Δικηγορικής Συσπείρωσης Ηρακλείου. Τα δύο Τμήματα ΤΕΕ της Κρήτης κήρυξαν για σήμερα Παντεχνική Απεργία (αν και δεν προλαβαίνει να πάρει ουσιαστικό χαρακτήρα) και οι Δ.Ε. των δύο Τμημάτων και τα Δ.Σ. όλων των Συλλόγων των Μηχανικών θα κάνουν παράσταση στον Γεν.Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και θα του επιδόσουν αποφάσεις και ψηφίσματα. Το δεύτερο κείμενο της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα Δικηγόρων απαντάει στον Πρόεδρο του ΔΣΑ και καλεί τους δικηγόρους στη σημερινή διαδήλωση, με προσυγκέντρωση στις 18:00 στο ΔΣΑ.

TΑ (ΔΗΘΕΝ) ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τους τελευταίους μήνες έχουμε βιώσει μια συντονισμένη επίθεση στο χώρο των ελεύθερων επαγγελμάτων,  που ονομάζονται (δήθεν) κλειστά. Επίθεση που προέρχεται από την Κυβέρνηση και υποστηρίζεται  κύρια από το χώρο των ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε. με σκοπό να στρέψει την κοινωνία εναντίον εκείνων που  υποτίθεται ότι είναι προνομιούχοι και να καλλιεργήσει την προσδοκία ότι θα βγεί οφελημένη από τη διάλυσή τους.
Το μπαράζ δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ για (δήθεν) προνόμια που βλάπτουν την Εθνική Οικονομία και το εισόδημα του λαού, δε μπορούν να κρύψουν τις σκληρές αλήθειες. Ότι η κυβέρνηση, πολύ πριν η Τρόϊκα το ζητήσει, είχε ήδη στο πρόγραμμα της την πιστή εφαρμογή της Οδηγίας Μπολκεστάϊν για την απελευθέρωση της παροχής των υπηρεσιών και ότι στη συνέχεια συμπεριέλαβε στο Μνημόνιο την υποχρέωση να επιβάλλει στο χώρο της παροχής υπηρεσιών ρυθμίσεις που δεν ισχύουν και δεν εφαρμόζονται καν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός των ρυθμίσεων αυτών είναι η ικανοποίηση των απαιτήσεων επιχειρηματικών συμφερόντων, η στρατηγική επιλογή των οποίων είναι να μετατρέψουν την οικονομική κρίση σε δική τους ευκαιρία. Για να γίνει αυτό  απαιτούν να εισβάλλουν σε όλους τους παραγωγικούς χώρους και να καθορίσουν με βάση τις δικές τους προτεραιότητες, μεταξύ άλλων, τον τρόπο που θα παράγεται και θα εφαρμόζεται η παροχή υπηρεσιών και παράλληλα να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν στη διάθεση τους ένα πλεονάζον άνεργο επιστημονικό δυναμικό, διαθέσιμο «να δουλεύει και 15 ώρες τη μέρα με ελάχιστα χρήματα, ή και χωρίς χρήματα και να ανέχεται να φάει και καμιά φάπα...», κατά την πρόσφατη διατύπωση του Γενικού Γραμματέα Συγχρηματοδοτούμενων Έργων του Υπουργείου Υποδομών στο Ηράκλειο.
Για να συμβούν τα παραπάνω λοιπόν στους κλάδους μας «θα πρέπει» να αρθούν οι διατάξεις που εξασφαλίζουν ένα ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης σε δικηγόρους και μηχανικούς, που δυσκολεύει τις μεγάλες εταιρίες να εισβάλλουν σε μικρά έργα και τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία να εξαπλωθούν ανεξέλεγκτα στην περιφέρεια ή τις εταιρίες που σχεδιάζουν να στήσουν μεγάλοι τραπεζικοί, ασφαλιστικοί και κατασκευαστικοί όμιλοι για να σαρώσουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Μέσα σε μια τέτοια προοπτική είναι βέβαιο ότι εκτός των άλλων θα καθορίσουν και το κόστος της παροχής υπηρεσιών και τα κριτήριά τους βέβαια μόνο κοινωνικά που δε θα είναι!
Σ’ αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία, τόσο το ΤΕΕ όσο και η ηγεσία των μεγάλων Δικηγορικών Συλλόγων με κορυφαίο παράδειγμα το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών συντονίζονται με το κυβερνητικό έργο και προσπαθούν να διασφαλίσουν μόνο τη δική τους εξουσία και συνέχεια. Αρνούνται να καθοδηγήσουν αγώνες διαρκείας, αλλά και να συνδέσουν τους αγώνες των κλάδων μας με τους αγώνες άλλων εργαζομένων, που δέχονται και εξακολουθούν να δέχονται την ανηλεή επίθεση της ίδιας πολιτικής.
Σήμερα η κυβέρνηση, στρέφει έντεχνα τον ένα κλάδο εργαζομένων ενάντια στον άλλο, ελπίζοντας να λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός και κάθε εργαζόμενος να βλέπει με «μισό μάτι» τον άλλο, όποιον εξακολουθεί να διατηρεί μερικά από τα δικαιώματα που κερδήθηκαν με αγώνες δεκαετιών.
Εμείς από την πλευρά μας, έχοντας συνειδητοποιήσει τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι κανένας αγώνας δεν κερδίζεται χωρίς ενότητα. Για το λόγο αυτό συντονιζόμαστε, ελπίζοντας αυτό να αποτελέσει μια αρχή που θα μας ενώσει στη συνέχεια και με άλλους κλάδους εργαζομένων που κινητοποιούνται, όχι μόνο από το χώρο των ελεύθερων επαγγελμάτων, αλλά και από το χώρο της μισθωτής εργασίας, μακριά από τις συμβιβασμένες γραφειοκρατικές ηγεσίες και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Η χρονιά που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Παίζεται όχι μόνο το μέλλον μας και αυτό των παιδιών μας, αλλά και το μέλλον της χώρας συνολικά. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ξεπουλήσει τα πάντα. Θα πρέπει να υπερασπιστούμε όχι μόνο τα δικαιώματα μας στην εργασία και στην ασφάλιση, αλλά και το δημόσιο πλούτο, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους δρόμους, τις παραλίες, τα νησιά, τα βουνά και τα δάση μας, που στα μάτια της κυβέρνησης και της αγοράς δεν είναι τίποτε άλλο παρά «φιλέτα» για αξιοποίηση – κερδοσκοπία. Να συνδεθούμε με τους αγώνες των εργαζομένων για την αναδιοργάνωση της χώρας με ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα υπηρετεί την κοινωνία και το περιβάλλον και όχι την παγκοσμιοποιημένη αγορά.
Με βάση τα παραπάνω συμμετέχουμε στην πανεργατική κινητοποίηση στις 23 Φεβρουαρίου και καλούμε μαζί μας όλους τους συναδέλφους. 

Ηράκλειο 16/2/2011 
ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ                      ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ                                                   ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.Α.

Για πρώτη φορά μετά από πολύν καιρό, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. απευθύνεται στους συναδέλφους του (συνήθως απευθύνεται στους συνεργάτες του στο δ.σ., Βερβεσό, Σχοινά, Κανελλόπουλο κλπ, και στην κυβέρνηση). Χρησιμοποιεί το σάιτ του συλλόγου για να μονολογήσει, ακόμη μια φορά, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, την αλήθεια, τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. και οι συνεργάτες του, θα μείνουν γνωστοί για τη συμβολή τους στην απαξίωση του κοινωνικού ρόλου του δικηγόρου, στην καταστολή των συλλογικών μορφών οργάνωσης και αντίστασης, στην παράδοση της δικηγορίας στα νύχια της αγοράς, καθιστώντας, τη δικαστική προστασία, εμπόρευμα για τους λίγους και εκλεκτούς.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη δυναμική πανελλαδική κινητοποίηση των δικηγόρων στις 11 και 12 Φεβρουαρίου 2011 που οδήγησε στην κατάληψη του Δ.Σ.Α. και στη δημιουργία Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα Δικηγόρων, ακηδεμόνευτης από τα μέχρι τώρα επίσημα θεσμικά όργανα που ξεπουλούν τα δικαιώματα μας, υποστηρίζει: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών είναι από τη φύση του και την ιστορία του ένας χώρος ελευθερίας, ένα πάντοτε πρόσφορο βήμα διαλόγου και ισότιμης ανάπτυξης όλων των ιδεών». Απαντάμε: Γι’ αυτό ο πρόεδρος, απαγορεύει κάθε συνάντηση δικηγόρων μέσα στις άδειες αίθουσες του κτιρίου, όταν πρόκειται να συζητήσουν για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Συνάντηση περισσοτέρων των τριών θεωρείται συγκέντρωση, και ο «άρχων του κτιρίου» διατάσσει τη βίαιη αποβολή των δικηγόρων και το κλείδωμα των εισόδων. Όσο για τον διάλογο, προφανώς εννοεί με την κυβέρνηση και τους συνεργάτες του στο δ.σ.

Ο πρόεδρος συνεχίζει: «Είναι, επιπλέον, [Ο Δ.Σ.Α]) ένα συνεπές και σταθερό βήμα προάσπισης των συνδικαλιστικών ελευθεριών κατά σειρά όλων των πολιτών, όλων των δικηγόρων και των δικηγόρων Αθηνών. Είναι, συνεπώς, επόμενο ότι οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια εναντίον του ασύλου αυτής της δημοκρατίας και της ελευθερίας πλήττει πρώτιστα τις δύο αυτές θεμελιώδεις αρχές». Απαντάμε: Γι’ αυτό άλλωστε, ο πρόεδρος και η πλειοψηφία του δ.σ.(Βερβεσσός, Σχοινάς, Κανελλόπουλος), εδώ και χρόνια, με συνέπεια πάντα, αρνούνται να συγκαλέσουν συνέλευση των δικηγόρων, ακόμη και όταν σχεδιάζεται η κατάργηση κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματός μας. Φοβούνται τις μαζικές διαδικασίες, και αγνοούν τις εκατοντάδες υπογραφές συναδέλφων που ζητούν να συγκληθεί συνέλευση! Ο κ. Παξινός δεν εμφανίζεται ούτε στην Ολομέλεια των προέδρων, στην οποία θεσμικά προεδρεύει, ώστε να μην παρθεί απόφαση κινητοποίησης που να αφορά την Αθήνα. Γι’ αυτό, όταν όλοι οι συνάδελφοί μας της περιφέρειας βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του στο δ.σ. βρίσκονται σε μόνιμη επαφή και συνεργασία με την κυβέρνηση για την προώθηση της απεργοσπασίας και της υπονόμευσης του κοινού αγώνα. Γι’ αυτό όταν η δικαστική προστασία μετατρέπεται σε ακριβό εμπόρευμα για λίγους, και οι δικηγόροι, από υπερασπιστές δικαιωμάτων μετατρέπονται σε εμπόρους ή εμπορεύματα, ο ΔΣΑ όχι μόνο σιωπά, αλλά καταστέλλει κάθε αντίθετη φωνή, κάθε αντίδραση κάθε αντίσταση. Γι’ αυτό όταν καταργούνται εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, ο ΔΣΑ ΣΙΩΠΑ. Όταν ποινικοποιούνται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όταν όλες οι απεργίες κρίνονται παράνομες, ο ΔΣΑ ΣΙΩΠΑ. Γιατί αυτός ο ΔΣΑ, του προέδρου και των συνεργατών του στο δ.σ., μιλά μόνο σε κυβερνητικές επαφές και δεξιώσεις. Γιατί αυτή η «συμμαχία των προθύμων» στο δ.σ. του συλλόγου, συνδικαλίζεται για λογαριασμό της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων και όχι για τους δικηγόρους. Και η βία του κυβερνητικού και επιχειρηματικού συνδικαλισμού δεν έχει αρχές, μόνο κέρδη και ζημιές…

Και επειδή η λάσπη γεμίζει το κενό των επιχειρημάτων (αθάνατε Γκαίμπελς!), ο πρόεδρος συνεχίζει: «Πρέπει, επομένως, να καταδικαστεί απερίφραστα, απροφάσιστα και αποφασιστικά η επίθεση ατόμων, την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011 που προέρχονταν από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και οι οποίοι στρέφονταν τόσο εναντίον του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών όσο και προσωπικά εις βάρος του Προέδρου και μελών του Δ.Σ. Κατευθύνθηκαν προς την αίθουσα τελετών του Συλλόγου η οποία βρίσκεται στον πρώτο όροφο, κι αφού έσπασαν την κλειδαριά, καθώς και το τζάμι εισέβαλαν μέσα, κατέλαβαν τον χώρο κι άρχισαν να φωνάζουν και να απειλούν. Κάποιοι από τους καταληψίες με πρωτοστατούντες δυο δικηγόρους Θεσσαλονίκης, εισέβαλαν με φωνές στον χώρο που βρίσκεται το γραφείο του Προέδρου και απαίτησαν από την γραμματεία να κάνουν χρήση του τηλεφώνου, προκειμένου να ειδοποιήσουν όλους τους δικηγόρους Αθηνών για την κατάληψη, αντιμετωπίζοντας τις υπαλλήλους υβριστικά, ασκώντας ψυχολογική βία και εν τοις πράγμασι απειλώντας την ίδια τη σωματική τους ακεραιτότητα». Διευκρινίζουμε: Το παραπάνω απόσπασμα δεν προέρχεται από την ΥΕΝΕΔ!!! Ισχυρίζεται ότι απειλήθηκε (!) ο «φον Δημητράκης» Παξινός, όταν εκατοντάδες δικηγόροι από την Αθήνα και όλη την Ελλάδα, ήμασταν μάρτυρες της ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΟΙΧΤΟ Δ.Σ.Α. !!! Συρρεύσαμε στο κτίριο του ΔΣΑ και δεν συγκρουστήκαμε με κανέναν, διότι απλώς, ο «φον Δημητράκης» απουσίαζε, ενώ μόνο σεβασμό και αλληλεγγύη νιώθουμε για τους υπαλλήλους του συλλόγου, οι οποίοι προφανώς, δέχονται καθημερινά τις «επιδείξεις δημοκρατικότητας» του εργοδότη τους. (Είναι δε προφανές, ότι τα ψευδέστατα περί σπασμένων θυρών και τζαμιών, προφανώς ανακαλεί στη μνήμη του, ο φον Δημητράκης, από τα δελτία των 8.00. Φαντάζεται πως «έτσι θα γίνονται οι καταλήψεις»"). Από την πρώτη στιγμή καλέσαμε όλους τους συναδέλφους μας της Αθήνας να συμμετέχουν στη συνέλευση της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα που συγκροτήσαμε. Προχωρήσαμε σε κατάληψη του Δ.Σ.Α., μετατρέποντας το «κάστρο της απεργοσπασίας» σε Κέντρο Αγώνα, αμεσοδημοκρατικής συζήτησης και δράσης, των πληττόμενων δικηγόρων. Δηλώσαμε μαζικά την πρόθεσή μας να παραμείνουμε υπερασπιστές δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, αρνούμενοι να μετατραπούμε σε φοροεισπράκτορες, εμπόρους ή εμπορεύματα. Δεσμευτήκαμε να μεταφέρουμε τη γνώμη των αγωνιζόμενων δικηγόρων της Αθήνας, στην Ολομέλεια των προέδρων την επομένη ημέρα, όπως και έγινε.

Ο πρόεδρος αναφέρει περαιτέρω: «Ο Σύλλογος υπήρξε πάντα προπύργιο της Δημοκρατίας. Δημοκρατία που ως γνωστόν εκφράζεται από την εντός της νομιμότητος βούληση των πολλών και όχι με την επιβολή της μίας γνώμης ελαχίστων μειοψηφιών.Ο Σύλλογος ως συλλογικό όργανο έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να αποφασίζει δια των οργάνων του για τον τρόπο που θα εκφράζεται και θα τοποθετείται. Και όχι, όπως τον θέλουν μερικοί, να έχει παρακολουθηματική συμπεριφορά σε αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην του από μη νομιμοποιημένα όργανα που παρανόμως συγκαλούνται. Παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού και των δικηγόρων τους άνανδρους εισβολείς.» Κι όμως… όταν η νομιμότητα γεμίζει από την αδικία των λίγων, τότε η κοινωνική μειοψηφία του κ. Προέδρου και των συνεργατών του, αναλαμβάνει να την επιβάλει στους πολλούς. Και όταν το ανώτερο συλλογικό όργανο του Συλλόγου, η γενική συνέλευση, κρίνεται επικίνδυνη, η κοινωνική μειοψηφία του προέδρου και των συνεργατών του, απλώς την καταργεί… Άλλωστε και η κοινοβουλευτική δικτατορία της συμμαχίας κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ, «δημοκρατία» ονομάζεται…

Και δηλώνουμε: Εμείς οι «άνανδροι» αυταπασχολούμενοι και μισθωτοί δικηγόροι, γυναίκες και άνδρες, γνωρίζουμε ότι το σύνολο των δικαιωμάτων και ελευθεριών της κοινωνικής πλειοψηφίας, δεν απονεμήθηκαν ούτε από τις κυβερνητικές δεξιώσεις στις οποίες συχνάζουν οι «ανδρείοι του Παξινού», ούτε από δικαστικές αποφάσεις. Κατακτήθηκαν στους δρόμους και τους χώρους εργασίας, με συλλογική κοινωνική και πολιτική δράση, με «άνανδρες» πράξεις διαδηλώσεων και καταλήψεων, που κρίθηκαν παράνομες από το καθεστώς, μέχρι να νικήσουν ! Και τότε μόνο γίνονται ΝΟΜΟΣ! Μαζί με την κοινωνική πλειοψηφία λοιπόν, Συνεχίζουμε…!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας στο Συλλαλητήριο στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου (Πέμπτη 17/2/2011 στις 18:00 έξω από το Δ.Σ.Α.)


Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα Δικηγόρων - ep.ag.di@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου