Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ενδυνάμωση και όχι απαξίωση των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημοσίων Έργων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

 Ενδυνάμωση και όχι απαξίωση των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημοσίων Έργων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων 


Η Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Ως εκ τούτου, προασπιζόμαστε τον ρόλο και την συμβολή του Διπλωματούχου Μηχανικού στη λειτουργία του Κράτους, με γνώμονα την σπουδαιότητα του ευρέως τεχνικού γνωστικού αντικειμένου που απαιτείται και τις ευθύνες που απορρέουν από την άσκηση των καθηκόντων του. 

Έχουμε διαπιστώσει ότι τα Τμήματα Ελέγχου Υλικών και Ποιότητας Δημοσίων Έργων που εδρεύουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (πρώην Περιφερειακά Εργαστήρια δημοσίων έργων) σταδιακά υποβαθμίζονται. Ελάχιστα από αυτά διαθέτουν τους πόρους που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία τους. Ο εξοπλισμός δεν συντηρείται ικανοποιητικά ενώ το προσωπικό τους μειώνεται σταθερά. Σταδιακά απαξιώνεται ο εξοπλισμός και οι πάγιες εγκαταστάσεις. Απομακρύνεται έμπειρο προσωπικό γεγονός που οδηγεί στην απώλεια της τεχνογνωσίας και την υποβάθμιση της τεχνικής επάρκειας τους με αποτέλεσμα να απολέσουν την διαπίστευση τους, την οποία με πολλούς κόπους και μεγάλες δαπάνες απέκτησαν.

Πρέπει να επισημανθεί σε όλους τους φορείς του Δημοσίου (Υπουργεία, Αποκεντρωμένες, Περιφέρειες, Δήμοι,) η σημασία της ισχυροποίησης του Κρατικού αυτού Φορέα Ελέγχου που αποδεδειγμένα έχει προσφέρει μεγάλο έργο. 

Τα περιφερειακά εργαστήρια μπορούν να αποτελέσουν αρωγό στην αναβάθμιση της ποιότητας των δημοσίων έργων. Είναι σε θέση να αναλάβουν ΑΤΕΛΩΣ και με μεγάλη αξιοπιστία την επίβλεψη των Προγραμμάτων Ποιότητας Έργων του Ν. 4412/2016 (άρθρο 158). Υποστηρίζουν όλες τις Τεχνικές Υπηρεσίες στις φάσεις της μελέτης και της κατασκευής των δημοσίων έργων, προλαμβάνοντας τις κακοτεχνίες και λειτουργώντας συμπληρωματικά με τον ΕΣΠΕΛ. Διασφαλίζει επίσης την υψηλή ποιότητα των έργων στα οποία ο ΕΣΠΕΛ δεν διενεργεί ελέγχους. Τα δημόσια έργα παράγουν ποιότητα ζωής για όλους μας η οποία δεν είναι αποδεκτό να μπαίνει σε λογικές δημοσιοοικονομικών περικοπών. Καλύτερο κράτος δεν σημαίνει κατάργηση και απαξίωση όλων των κρατικών φορέων ελέγχου, αλλά πρωτίστως πρέπει να σημαίνει αναβάθμιση και ανάδειξη των κρίσιμων μονάδων που πρέπει να παραμείνουν λειτουργικές για την προστασία του Δημοσίου Συμφέροντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. 

Σας καλούμε να υλοποιήσετε άμεσα τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να υπάρξει επαρκής στελέχωση με τις κατάλληλες ειδικότητες Διπλωματούχων Μηχανικών αλλά και την επαρκή χρηματοδότηση των Τμημάτων Ελέγχου Υλικών και Ποιότητας Δημοσίων Έργων που εδρεύουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (πρώην Περιφερειακά Εργαστήρια δημοσίων έργων), ώστε να σταματήσει η σημερινή σταδιακή υποβάθμιση τους. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου