Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις Τεχνικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων

ΘΕΜΑ : Σχετικά με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις Τεχνικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων


Κύριοι Υπουργοί

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση. Με την παρούσα επιστολή εκθέτουμε την έντονη όχλησή μας για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στα Νοσοκομεία της χώρας και ειδικά σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα λειτουργία των τεχνικών τους Υπηρεσιών. Γεγονός που αντί να επιλυθεί με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού οδηγεί στην εκχώρηση πρόσθετων υπηρεσιών Διπλωματούχων Μηχανικών σε ιδιώτες με ταυτόχρονη σπατάλη δημόσιου χρήματος.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η υποστελέχωση σε τεχνικό προσωπικό έχει φτάσει σε τέτοιο μέγεθος ώστε να οι συνάδελφοι μας οδηγούνται σε λύσεις ανάγκης, δηλαδή συνάδελφοι να εκτελούν βάρδιες με επαγγελματικές άδειες χαμηλότερης τάξης από τις απαιτούμενες, ή για να πάρει κάποιος ρεπό ή κανονική άδεια οι υπόλοιποι να πρέπει να κάνουν διπλοβάρδια ή και τριπλοβάρδια. Νυχτερινές ή απογευματινές βάρδιες να μένουν κενές λόγω έλλειψης προσωπικού, ή ένας τεχνικός να καλύπτει όλες τις ειδικότητες. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ειδικότητες με έναν μόνο τεχνικό, ο οποίος όταν θα παίρνει άδεια δεν θα υπάρχει καθόλου βάρδια για μέρες. Οι βάρδιες λόγω έλλειψης προσωπικού δε βγαίνουν, οι εργαζόμενοι δε μπορούν να πάρουν τα δύο (2) ρεπό της βδομάδας, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις και οι παραιτήσεις προσωπικού αυξάνονται.

Οι εγκαταστάσεις στην πλειονότητα των Νοσοκομείων είναι απαρχαιωμένες, με ελλιπή συντήρηση λόγω περιορισμένων προϋπολογισμών, η προληπτική συντήρηση είναι πολυτέλεια, μεγάλα έργα όπως η αντικατάσταση σωληνώσεων ύδρευσης - αποχέτευσης ματαιώνονται, επικίνδυνες εγκαταστάσεις με φιάλες υγραερίου στα εργαστήρια, δίκτυα ατμού σάπια, ανελκυστήρες χωρίς πιστοποίηση, δίκτυα ιατρικών αερίων άνω των 30 ετών, εκτός προδιαγραφών και η λίστα δεν τελειώνει.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν το "ιδανικό" μείγμα για να οδηγηθούμε σε ένα σοβαρό ατύχημα και μετά θα ψάχνουμε τις αιτίες. Ο ρόλος των Τεχνικών Υπηρεσιών των Νοσοκομείων και η στελέχωσή τους, είναι ένας ρόλος που δεν μπορεί να κρίνεται με οικονομικά και μόνο κριτήρια. Σήμερα στα Νοσοκομεία όλης της χώρας παρατηρούνται σοβαρότατες ελλείψεις στη στελέχωσή από αναγκαίες ειδικότητες, με συνέπεια οι Υπηρεσίες αυτές να μην μπορούν να καλύψουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια τις υψηλές απαιτήσεις που έχει ένα σύγχρονο Νοσοκομείο σε θέματα τεχνικής υποστήριξης, εύρυθμης και ομαλής λειτουργίας κλπ. Μάλιστα υπάρχουν αρκετά Νοσοκομεία (και όχι μόνον τα μικρά), που λειτουργούν ενώ δεν έχουν ούτε καν τους προβλεπόμενους από το νόμο Μηχανολόγους ή Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς για την κάλυψη των ελάχιστων προϋποθέσεων λειτουργίας ορισμένων κρίσιμων εγκαταστάσεων (ηλεκτρικοί υποσταθμοί, εγκαταστάσεις κλιματισμού-θέρμανσης, εγκαταστάσεις ιατρικών αερίων κλπ), με αποτέλεσμα να εγείρονται θέματα επικινδυνότητας και σοβαρότατων ευθυνών για τη Διοίκηση του κάθε Νοσοκομείου σε περίπτωση ατυχήματος.

Επίσης, στο Γ.Ν.Α. «Ελπίς» από τις αρχές 2021, όταν και αποχώρησε η εργοληπτική εταιρία που παρείχε διπλωματούχο ηλεκτρολόγο/μηχανολόγο μηχανικό στην τεχνική υπηρεσία με κόστος 3.100€ μηνιαίως (ΑΔΑ:ΨΒ7Β46904Ν-Ξ25), δεν έχει προσληφθεί μηχανικός αντίστοιχης ειδικότητας έστω από τις λίστες του επικουρικού προσωπικού, αν και υπήρχαν διαθέσιμοι τόσο για το 2021, όσο και για το 2022 και προσφάτως και για το 2023. Το μόνο που έκανε η Διοίκηση του Νοσοκομείου ήταν να διενεργήσει διαγωνισμό για έξι μήνες μόλις πριν λίγες ημέρες με σκοπό να μπει εργοληπτική εταιρία στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο με κόστος 2.106,76€ μηνιαίως (ΑΔΑ:6ΗΑΡ46904Ν-8ΩΜ). Η μέθοδος αυτή τελικά χρεώνει το Νοσοκομείο με κόστος προφανώς μεγαλύτερο σε σχέση με το μισθό του αντίστοιχου εργαζομένου, μόνιμου ή επικουρικού.

Η ειρωνεία είναι ότι η λεγόμενη «ναυαρχίδα» των Νοσοκομείων μας ο «Ευαγγελισμός», που είναι ικανή για φιέστες και βραβεύσεις όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν έχει ακόμα καταφέρει να έχει στις τάξεις της Διπλωματούχο Μηχανολόγο Μηχανικό, με βάση την υπ’ αριθ. ΑΔΑ:9ΚΛ84690ΩΧ-Υ0Α έγκριση σύμβασης με ανάδοχο για να παρέχει τις υπηρεσίες αυτές για διάστημα έξι μηνών με κόστος προϋπολογισμού 2.500€ μηνιαίως. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει την ίδια ημέρα (10/3/2023) που η 1η ΥΠΕ ανακοινώνει τα αποτελέσματα του επικουρικού προσωπικού (https://www.1dype.gov.gr/?p=5954) που φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει διαθέσιμη η συγκεκριμένη ειδικότητα και η πρόσκληση απευθύνεται αποκλειστικά προς την ίδια εταιρία που αποχώρησε πριν δύο χρόνια από το «Ελπίς»!

Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάποια απόφαση της 1ης ΥΠΕ εκχώρησης των τεχνικών υπηρεσιών των Νοσοκομείων σε ιδιώτες ή ευθύνονται μόνο οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων. Δεν ξέρουμε αν γνωρίζει ο κ. Υπουργός τον παραπάνω τρόπο που προσλαμβάνονται οι διπλωματούχοι μηχανικοί στα Νοσοκομεία και αν έτσι εξυπηρετείται το Δημόσιο συμφέρον. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούμε την πρόσληψη μόνιμων συναδέλφων μας διπλωματούχων μηχανικών από τους υπάρχοντες πίνακες για όλα τα Νοσοκομεία. Για να μη φτάσουμε σε ατυχήματα, για να τεθεί σε προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών, για να επιλυθούν όλα τα αναφερόμενα προβλήματα, να προστατευθούν αποτελεσματικά οι Υποδομές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, το οποίο είναι αναντικατάστατο.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και σε αναμονή συνάντησης μαζί σας.









Πίνακας Αποδεκτών


Υπουργό Υγείας κο Πλεύρη

Κοινοποίηση


Διοικητές ΥΠΕ


Πρόεδρο και ΔΕ Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος


Α Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου