Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Οι πολίτες θεωρούν βλαβερή την πώληση της ΔΕΗ, λένε «όχι» σε ιδιωτικοποίηση νερού

EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ31.05.2022, 15:04
Οι πολίτες θεωρούν βλαβερή την πώληση της ΔΕΗ, λένε «όχι» σε ιδιωτικοποίηση νερού
efsyn.gr

Κόλαφος για το κυβερνητικό αφήγημα τα αποτελέσματα της έρευνας «Πολιτικό Βαρόμετρο» της Public Issue, με τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΗ και ΟΤΕ να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Σε μια εποχή που η ακρίβεια σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την κυβέρνηση να πραγματοποιεί καθυστερημένες και ανεπαρκείς παρεμβάσεις, η έρευνα καταγράφει τη διαφωνία των πολιτών με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού.

Στην έρευνα, με δείγμα 1.000 ατόμων 17 ετών και άνω, που πραγματοποιήθηκε αυτόν τον μήνα και είχε ως ειδικό θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις σε δημόσια κοινωνικά αγαθά όπως το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο, παρατίθεται και η διαχρονική στάση των πολιτών απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις.
Οι πολίτες θέλουν αποκλειστικά δημόσιο και φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα

Τα 2/3 των πολιτών (66%) πιστεύουν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν ωφέλησε, αλλά αντιθέτως έβλαψε τους καταναλωτές. Με εξαίρεση μια αρχική περίοδο (1998-2005), η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Ελλάδα, δεν τάχθηκε ποτέ υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Σήμερα, όμως, η ραγδαία αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος συνοδεύεται από την απελπισία, την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι και στην κυβερνητική πολιτική, που τους αφήνει έκθετους, ενώ τα... «φιλοδωρήματα» που μοιράζει μοιάζουν περισσότερο με κοροϊδία παρά με πραγματική στήριξη. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και το σχετικό γράφημα που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών στο πλαίσιο της δημοσκόπησης.

Να παραμείνει δημόσιο αγαθό το νερό

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το νερό είναι ένα αγαθό που οι πολίτες θεωρούν κεκτημένο της κοινωνικής πλειοψηφίας και καθώς είναι βασικό για την επιβίωσή τους θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, απαλλαγμένο από κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Ειδικά, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, το 74% ή 3 στους 4, διαφωνεί με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης. Η κοινωνική αντίθεση στην προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΘ αυξήθηκε κατακόρυφα στη δεκαετία των μνημονίων όπως δείχνει και το σχετικό γράφημα της Public Issue.
Πολλοί θέλουν πίσω τον κρατικό ΟΤΕ

Μικρότερη μερίδα σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες, αλλά εξίσου σημαντική, θέλει να επιστρέψει η εταιρεία ελληνικής τηλεφωνίας στα χέρια του κράτους, όπου βρισκόταν προτού ξεπουληθεί σε ξένους ιδιώτες από τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Βλαπτικές επιπτώσεις εις βάρος των καταναλωτών από την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ βλέπουν τέσσερις στους δέκα πολίτες, δηλαδή το 42% των ερωτηθέντων. Αντίθετα, την άποψη ότι έχει ωφελήσει, εκφράζει το 1/3 (33%). Η αρχικά πλειοψηφική υποστήριξη της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ αντιστράφηκε στη δεκαετία του 2000.

Για τα δεδομένα των προηγούμενων ετών χρησιμοποιήθηκαν οι χρονοσειρές του Πολιτικού Βαρομέτρου της Public Issue. Για το 1998, έρευνα της VPRC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου