Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Προσλήψεις Μηχανικών σε Δήμους και Περιφέρειες

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. 

Π Α Ν Ε Λ Λ Η Ν Ι Α Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α 

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ 

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr 

Αρ. Πρωτ.: 8677 Αθήνα, 28/12/2021 

Προς: A ‘ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ (για ενημέρωση των μελών)

 Θέμα: Προσλήψεις Μηχανικών σε Δήμους και Περιφέρειες 

Συνάδελφοι/σες 


Όπως ενημέρωσε το ΑΣΕΠ: «Γνωστοποιείται ότι απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η 13K/2021 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας χιλίων τετρακοσίων εξήντα οκτώ (1468) θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, …..». Οι θέσεις της ως άνω Προκήρυξης έχουν καταχωριστεί στο παρακάτω συνοδευτικό αρχείο (Πίνακας Θέσεων). 

Σύμφωνα με επεξεργασία που πραγματοποιήσαμε ως ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στην Προκήρυξη υπάρχουν 688 θέσεις που αφορούν Διπλωματούχους Μηχανικούς, εκ των οποίων οι 75 είναι ΠΕ Πληροφορικής και ΠΕ Περιβάλλοντος και οι 613 ΠΕ Μηχανικών. Οι 109 θέσεις αφορούν στις 13 Περιφέρειες και οι 579 αφορούν σε 270 Δήμους (υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν συνολικά 332 ΟΤΑ Α’ Βαθμού). Αναλυτικά ανά φορέα και ανά ειδικότητα τις θέσεις μπορείτε να τις δείτε στο συνημμένο Φύλλο Επεξεργασίας Δεδομένων (Πίνακας με σύνολο θέσεων .xls)

Οι προσλήψεις αυτές αποτελούν τις πρώτες σχετικά μαζικές προσλήψεις μηχανικών εδώ και πάνω από 10 χρόνια και εκτιμούμε ότι αποτελούν μια αναμφίβολα θετική εξέλιξη αλλά και μια μικρή επιβεβαίωση και επιβράβευση του αγώνα που δίνουμε τα τελευταία χρόνια ώστε να πείσουμε ότι απαιτούνται προσλήψεις Μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ. Όπως όλοι θυμόμαστε το αίτημα της στελέχωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών αποτελούσε το κεντρικό θέμα σε όλες τις πρόσφατες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις μας, ειδικά στην περσινή μας Απεργία –Αποχή σε συνεργασία με άλλες Ομοσπονδίες, αλλά και σε κάθε παρέμβαση που κάναμε στη Βουλή, σε Υπουργεία, στην ΚΕΔΕ, στο ΤΕΕ κλπ. 

Είναι προφανές ότι δεν εφησυχάζουμε, δεν επαναπαυόμαστε. Οι προσλήψεις μεσοσταθμικά 8 μηχανικών ανά Περιφέρεια και 2 μηχανικών ανά Δήμο είναι προφανές ότι δε μπορούν να επιλύσουν τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί. Οριακά αναπληρώνουν τις αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις δύο μόλις ετών. Δεν επαρκούν ούτε για την ορθή και πλήρη στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων, ούτε για τη λειτουργικότητα των Τεχνικών Υπηρεσιών ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού εν’ όψει Ταμείου Ανάκαμψης. Και φυσικά αντίστοιχες ελλείψεις σε Μηχανικούς υπάρχουν και σε Υπουργεία, ΝΠΔΔ (πχ Νοσοκομεία), Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ανεξάρτητες Αρχές κλπ οι οποίες αντίστοιχα πρέπει να προγραμματιστούν. Όπως πολλαπλά έχουμε επισημάνει, οι επαρκώς στελεχωμένες με μέσα και προσωπικό Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά υπέρ των Δημόσιων Υποδομών, του Περιβάλλοντος και του Δημοσίου Συμφέροντος, οπότε δεν απαιτούνται άλλες - αμφίβολης αποτελεσματικότητας, νομιμότητας και κόστους - λύσεις όπως η ανάθεση σε ιδιώτες. 

Συνάδελφοι/σες κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος. Στη δύσκολη πραγματικότητα που όλοι και όλες βιώνουμε, η διεκδίκηση με επιχειρήματα αλλά και μαχητικότητα είναι ο μόνος τρόπος για να αντισταθούμε αλλά και για να κερδίζουμε μικρές κατακτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου