Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Αριστερή Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών Δημοσίου: Πρωτοφανής ένσταση απαρτίας

 Αριστερή Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών Δημοσίου

Συγκροτήθηκε από : Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών - Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών



Συνάδελφοι/σες

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στις 19/11/2021 δεν ολοκληρώθηκε! Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΜΔΥΔΑΣ τέθηκε ένσταση απαρτίας με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες χωρίς προκήρυξη εκλογών και χωρίς έγκριση Διοικητικού και Οικονομικού απολογισμού. Το γεγονός αυτό τονίζουμε είναι πρωτοφανές και προσβάλει τόσο τη μέχρι σήμερα ιστορία της ΕΜΔΥΔΑΣ, όσο και τους περίπου 200 συναδέλφους που παραβρέθηκαν.

Εν μέσω πανδημίας που η “άριστη” κυβέρνηση μας έχει χειριστεί με το χειρότερο δυνατό τρόπο, σε μια δύσκολη ημέρα (με στάση εργασίας σε ΜΜΜ και βροχή) και όχι εξ αρχής ως όφειλε, αλλά στο πέρας της διαδικασίας, τέθηκε διαδοχικά από δύο συναδέλφους (από στέλεχος της Ριζοσπαστικής κίνησης Τεχνικών που την απέσυρε) αλλά και από μέλος του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής εκπρόσωπο της ΔΚΜ, θέμα απαρτίας. Ο εν λόγω μάλιστα είχε το θράσος να εμφανισθεί μόλις 15 λεπτά πριν στη συνέλευση. Υπενθυμίζουμε ότι και η προ 2,5 και 4,5 ετών αντίστοιχες συνελεύσεις (με μεγαλύτερο σώμα μελών) είχαν περίπου 300 συναδέλφους (στο τέλος 130) και κανείς δεν είχε διανοηθεί να θέσει θέμα απαρτίας. Επίσης, η θητεία του ΔΣ είχε λήξει σύμφωνα με το καταστατικό μας, το Μάρτη του 2021 και λόγω πανδημίας έπαιρνε συνεχείς παρατάσεις (όπως και των υπολοίπων σωματείων) με Υπουργικές Αποφάσεις. Προνοώντας λοιπόν για ένα ενδεχόμενο νέο λοκντάουν από το φθινόπωρο, προτείναμε να πάμε για συνέλευση (σε ανοιχτό χώρο) και εκλογές το καλοκαίρι – αρχές φθινοπώρου και αφού δεν υπήρχε συμφωνία (λόγω πανδημίας που όμως συνεχώς επιδεινώνεται). Όμως, συνεχώς οι προτάσεις μας έπεφταν στο κενό επιτείνοντας την παράλυση του σωματείου. Είμαστε ειλικρινείς και προφανώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τη συμμετοχή των συναδέλφων στις δράσεις και τις συνελέυσεις και προφανώς πέρα των αντικειμενικών προβλημάτων και τους γενικού κλίματιο, αυτό αντανακλά κσι τις δικές μας αδυναμίες

Πρόταση μας προς τη συνέλευση της 19ης Νοέμβρη, που είχε και τη συναίνεση της πλειοψηφίας του απερχόμενου ΔΣ, ήταν η προκήρυξη εκλογών όπως ορίζει το καταστατικό μας, 30 ημέρες μετά, δηλαδή στις 20 Δεκεμβρίου με πρόνοια, αν στο μεταξύ υπάρξει επιδείνωση των μέτρων με λοκντάουν, να μεταφερθούν αυτές αργότερα. Συγκροτημένη αντιπρόταση δεν υπήρχε παρά μόνο απόψεις για τη μεταφορά τους “αργότερα” επειδή ίσως κάποιους δε βόλευε.

Η ίδια η συνέλευση έδειξε ότι μπορούμε να πραγματοποιούμε διαδικασίες τηρώντας ευλαβικά τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και το ίδιο μπορεί να γίνει και με τις εκλογές, όπως εξάλλου κάνουν εκατοντάδες σωματεία αλλά και Υπηρεσιακά Συμβούλια. Η υποκρισία ότι στις εκλογές και στις διαδηλώσεις κολλάει ο covid, αλλά στα ΜΜΜ, στους χώρους εργασίας και από τους αστυνομικούς δεν κολλάει, ταιριάζει μόνο σε κυβερνητικά καθοδηγούμενους “συνδικαλιστές” και όχι σε εργαζόμενους επιστήμονες. Όπως και οι σεξιστικού χαρακτήρα επιθέσεις προς την απερχόμενη πρόεδρο της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής που ακούστηκαν. Ευτυχώς, λόγω της τεχνολογίας είναι όλα διαθέσιμα στο https://www.youtube.com/watch?v=AGsWMPw6fCw

Η ουσία όμως είναι αλλού. Η πορεία της ΕΜΔΥΔΑΣ τα τελευταία χρόνια έχει ενοχλήσει. Δεν ταιριάζει στον φιλοκυβερνητικό και κομματικό συνδικαλισμό που πρεσβεύουν κάποιοι. Και θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να τη σταματήσουν. Με την πρακτική τους ακυρώνουν μια ενωτική πορεία που με κόπο και αμοιβαίες υποχωρήσεις έχουμε υπηρετήσει εδώ και χρόνια. Η αδιαμφιβήτητη δουλειά και οι όποιες επιτυχίες έχουμε, ακριβώς λόγω της μαχητικότητας και της ανεξαρτησίας μας, είναι το αντίπαλο δέος που ενοχλεί τους παρατρεχάμενους των υπουργικών και άλλων γραφείων. Μας χωρίζει άβυσσος με την προσωπική και κομματική ιδιοτέλεια που χαρακτηρίζει μερίδα συνδικαλιστών. Γιατί πάνω από τις πολιτικές διαφορές που είναι θεμιτές, υπάρχει ουσιώδης διαφορά αντιλήψεων για το τι είναι τελικά ο συνδικαλισμός κι η συλλογική δράση.

Την ευθύνη την έχουν τώρα οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες μας. Γιατί σε τελική ανάλυση, αυτοί/ες θα επιλέξουν με την παρουσία τους στα δρώμενα, αν η Ένωση μας θα συνεχίσει σε πορεία ενωτική, αυτόνομη και διεκδικητική ή θα καταντήσει -όπως δυστυχώς πλήθος άλλων σωματείων- σε χειροκροτητές Υπουργών και εφαλτήριο για προσωπικές πολιτικές ή Υπηρεσιακές καριέρες. Αν θα αντισταθεί στο Νόμο Χατζηδάκη που θέλει να ακυρώσει τα Σωματεία ή αν θα απωλέσει την ανεξαρτησία της και τη δημοκρατική της λειτουργία.

Στο συνδικάτο μας (όπως και σε όλα τα συνδικάτα) υπάρχει η ανάγκη να βαδίσουμε σε μια δύσκολη διαδικασία επαναθεμελίωσης του συνδικαλισμού και του τρόπου δουλειάς. Για μας αυτό είναι κρίσιμο και δύσκολο. Καθώς το παλιό δεν αρκεί πλέον, το νέο δεν έχει έρθει και στο ενδιάμεσο γεννιούνται τέρατα (και σημεία) σαν αυτά που είδαμε στη Συνέλευσή μας.

Ως παράταξη προσπαθήσαμε να αναζητήσουμε τρόπους να ψηλαφίσουμε το νέο, να εμπλέξουμε συναδέλφους (π.χ. τα διαδικτυακά σεμινάρια σε συγκεκριμένα θέματα, επιτροπή περιβάλλοντος κλπ). Με πείσμα (!) εξακολουθούμε να πιστεύουμε στις ανοικτές και μαζικές διαδικασίες στην εμπλοκή όσων περισσότερων εργαζομένων μπορούμε στα ζητήματα λειτουργίας του Σωματείου αλλά και στην «μοναχική καθημερινότητα» που ο καθένας από μας ζει στο γραφείο του.

Από θέση αρχής και άποψης απορρίπτουμε παρατάσεις θητειών και διορισμούς ΔΣ, κουτοπονηριές και καιροσκοπισμούς που οδηγούν το Σωματείο σε διάλυση, σε μαρασμό και στη μετατροπή του σε μια σφραγίδα. Από θέση αρχής θέλουμε ένα σωματείο των μελών του, ανοικτό, δημοκρατικό. Όχι ένα σωματείο σφραγίδας και τυπολατρείας που θα περιφέρει μια «υπογραφή» και θα την εξαργυρώνει ατομικά άλλοτε στη μια Κυβέρνηση κι άλλοτε στην επόμενη.


Για μια ΕΜΔΥΔΑΣ αυτόνομη και μαχητική

22/11/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου