Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Οσμή «φωτογραφικού» διαγωνισμού

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 14.10.2021, 14:14
Οσμή «φωτογραφικού» διαγωνισμού

Ενα σίριαλ που κρατάει 35 χρόνια δείχνει να οδηγείται στο τέλος ● Οι προδιαγραφές που περιέχονται στη διακήρυξη του διαγωνισμού που αναρτήθηκε στη Διαύγεια είναι... κομμένες και ραμμένες στην παλιά καπνοβιομηχανία ● Το κτίριο ανήκε στο Δημόσιο, εκπλειστηριάστηκε και τώρα ίσως ξαναγοραστεί με υπερπολλαπλάσιο τίμημα!

Μετά το τελευταίο «ναυάγιο» στην υπόθεση μεταστέγασης των δικαστηρίων του Πειραιά στη Ράλλειο Σχολή, στην πλατεία Κοραή -έχουν προηγηθεί πολλά στα 35 χρόνια που εκκρεμεί το αίτημα του νομικού κόσμου, των φορέων και των κατοίκων της πόλης-, το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο, με άλλο σενάριο αυτή τη φορά.

Οπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, αναρτήθηκε στη Διαύγεια η διακήρυξη του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) για την αγορά ενός κτιρίου περίπου 30.000 τ.μ. στα όρια του Δήμου Πειραιά, προκειμένου να στεγαστούν σε αυτό τα δικαστήρια και οι δικαστικές υπηρεσίες της πόλης. Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου και το ανώτατο ποσό που θα διατεθεί είναι 80.954.000 ευρώ.


Ο Κ. Τσιάρας

Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι, έπειτα από συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς του Πειραιά και με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, αποφασίστηκε η λύση της άμεσης αγοράς από το ΤΑΧΔΙΚ, με δημόσιο διεθνή διαγωνισμό. Στην εξέλιξη αναφέρθηκε και ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης, σημειώνοντας ότι η διακήρυξη του ΤΑΧΔΙΚ είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, ύστερα από 35 χρόνια στασιμότητας, και ότι η δημοτική αρχή θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη, γιατί «καμιά φορά από τον παράδεισο στην κόλαση, είναι και από τη διακήρυξη ώς την ολοκλήρωση ενός έργου».

Μετά τη δημοσιοποίηση της διακήρυξης από το ΤΑΧΔΙΚ, οι πληροφορίες λένε ότι οι προδιαγραφές που καθορίζονται σε αυτήν «φωτογραφίζουν» το ακίνητο της καπνοβιομηχανίας του Κεράνη στα Καμίνια, κοντά στη γέφυρα Καλαμάκη, που παραμένει κλειστό εδώ και περίπου 20 χρόνια και ανήκει πλέον σε ιδιώτη.

Για το ακίνητο αυτό είχε κάνει λόγο από τον Απρίλιο του 2021, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο δικηγόρος Γιάννης Καρδαράς, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (ΔΣΠ) και τότε μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΧΔΙΚ, λέγοντας πως η κυβέρνηση απέρριψε δύο δημόσια ακίνητα -την πρώην Ράλλειο Σχολή και κτίριο επί της Ακτής Κονδύλη, ιδιοκτησίας του υπ. Οικονομικών-, με το επιχείρημα ότι πρέπει να στεγαστούν όλες οι δικαστικές υπηρεσίες σ’ ένα κτίριο, και θα προχωρήσει σε «φωτογραφικό» διαγωνισμό, προκρίνοντας το κτίριο του Κεράνη στα Καμίνια.

Ολα αυτά τα είχε δημοσιοποιήσει με αφορμή πρόσκληση που έλαβαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΧΔΙΚ στις 23 Μαρτίου 2021 για αυθημερόν συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να εγκρίνουν πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα «την έγκριση πίστωσης 81.500.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου περαιωμένου ή ημιτελούς, εμβαδού επιφάνειας περίπου 30.000 τ.μ., προς κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των δικαστικών υπηρεσιών Πειραιά και την εκκίνηση της διαδικασίας διενέργειας δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού», χωρίς ωστόσο να προηγηθεί καμία θεσμική ενημέρωση του ΔΣΠ από το υπουργείο.

Το θέμα μάλιστα είχε φτάσει και στη Βουλή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλο Ξανθόπουλο, και του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα. «Επιθυμούμε να μάθουμε ποιοι “τρέχουν” αυτό το “πρότζεκτ”, ποιοι “συμβουλεύουν” προς αυτές τις λύσεις και τις διαδικασίες. Οι πολίτες, άναυδοι, παρακολουθούν τη συνεχιζόμενη θεσμική απαξίωση του ΤΑΧΔΙΚ και του ΔΣΠ και την προκλητική διασπάθιση του δημοσίου χρήματος», σημείωνε ο Θ. Ξανθόπουλος.

Ο Γ. Καρδαράς, μετά τις εξελίξεις, επανέρχεται και υπενθυμίζει:

● Στις αρχές του 2020, το υπ. Δικαιοσύνης και το ΤΑΧΔΙΚ είχαν αναθέσει στο ΤΕΕ τη σύνταξη αρχικής μελέτης για τα υπάρχοντα προς διάθεση ακίνητα στην πόλη του Πειραιά (εκτός της πρώην Ραλλείου, ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά) και συγκεκριμένα:
Α) Του κτιρίου των Τελωνείων στην Ακτή Κονδύλη 32, με οικόπεδο 5.387,80 τ.μ. ιδιοκτησίας του υπ. Οικονομικών και εξαιρεθέντος από το ΤΑΙΠΕΔ και της παραχώρησης στον ΟΛΠ (Ν.4404/8-7-2016).
Β) Του κτιρίου της καπνοβιομηχανίας «Κεράνη» στα Καμίνια, με οικόπεδο 4.720 τ.μ. και με υφιστάμενο κτίσμα 29.900 τ.μ., το οποίο εκπλειστηριάστηκε από τον ΕΦΚΑ και αγοράστηκε από τον ισραηλινό όμιλο «BZPW Real estate Development» αντί 5.500.000 ευρώ, ενώ έως σήμερα πωλείται μέσω μεσιτικών γραφείων αντί 25 έως 27 εκατ. ευρώ (όσο περίπου το εκτίμησε και το ΤΕΕ στην έκθεσή του).

Και καταλήγει: Συμπερασματικά, απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση δύο δημόσια ακίνητα: η πρώην Ράλλειος στο κέντρο της πόλης, που συζητιόταν επί 7 χρόνια ως λύση και κατ’ αρχήν ψηφισμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά και το ΤΑΧΔΙΚ, και το ακίνητο επί της Ακτής Κονδύλη, με πρόσοψη στο Λιμάνι, δίπλα σε όλες τις συγκοινωνιακές προσβάσεις.

Και, εν τέλει, επιλέγεται η αγορά κτιρίου έως 30.000 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς βέβαια να αναφέρεται κάποιο συγκεκριμένο ακίνητο, πλην όμως εν τοις πράγμασι αφορά το ακίνητο του «Κεράνη» στα Καμίνια (το οποίο μετρήθηκε από το ΤΕΕ ως έχον επιφάνεια 29.900 τ.μ., αλλά με μειονεκτήματα, μεταξύ των οποίων η έλλειψη στάθμευσης και το μη απαιτούμενο ύψος των 4 μέτρων σε κάθε όροφο. Να σημειωθεί ότι στην ανωτέρω διακήρυξη το προβλεπόμενο ελάχιστο ύψος των ορόφων διαμορφώθηκε στα 3,80 μέτρα). Το συνολικό κόστος αγοράς και διαμόρφωσης του προς αγορά ακινήτου ως Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά θα ανέρχεται έως το ποσόν των 80.954.000 ευρώ.

Ενδιαφέρον θα έχει, λοιπόν, να δούμε ποια κτίρια θα εμφανιστούν στον διαγωνισμό, αν ανάμεσά τους θα βρίσκεται το κτίριο του «Κεράνη» στα Καμίνια και πώς θα ολοκληρωθεί αυτός. Στην περίπτωση, βέβαια, που κληρώσει «Κεράνη», θα πρόκειται για μια ιδιαιτέρως επικερδή για τον ιδιώτη συμφωνία: Το Δημόσιο πούλησε το συγκεκριμένο κτίριο 5,5 εκατ. και θα το ξαναγοράσει έναντι 81 εκατ. (μαζί με το κόστος διαμόρφωσής του)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου