Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Προκήρυξη Θέσεων Γενικού Διευθυντή και Διευθυντή σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

 Αθήνα, 6/10/2021 

Αρ. Πρωτ. : 8599 

Προς: 1. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Καραμανλή 

2. Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Παπαδόπουλο 

 Κοιν: 1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ 

2. ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής 

Θέμα : Προκήρυξη Θέσεων Γενικού Διευθυντή και Διευθυντή σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. 

Κύριοι Υπουργοί 

Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με τις πρόσφατες Προκηρύξεις για την πλήρωση τριών (3) θέσεων ευθύνης Γενικών Διευθύνσεων (Γενική Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορών και Οδικής Ασφάλειας, Γενική Διεύθυνσης Μεταφορών, Γενική Διεύθυνσης Οχημάτων και Εγκαταστάσεων) καθώς και στη Διεύθυνση Τεχνολογίας Οχημάτων (Δ34) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με τις προκηρύξεις: «Όπως απαιτείται από τις οικείες οργανικές διατάξεις (άρθρ. 84 του Π.Δ. 123/2017) για την προκηρυσσόμενη θέση, δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας έχουν οι μόνιμοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι με σχέση εργασίας Ι.Δ.Α.Χ. κλάδου/ειδικότητας ΠΕ Μηχανικών{Πτυχίο ή δίπλωμα Μηχανικού όλων των ειδικοτήτων των Πολυτεχνείων και 4 Πολυτεχνικών Σχολών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας [άρθρο 5 του Π.Δ. 50/2001 (Α’ 39)] και κατέχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος. Υπάλληλος που κατέχει τον βασικό τίτλο σπουδών, ο οποίος αποτελεί το τυπικό προσόν του κλάδου, οι υπάλληλοι του οποίου προβλέπεται από τις οικείες οργανικές διατάξεις να προΐστανται στη θέση που προκηρύσσεται, μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής ανεξαρτήτως του κλάδου στον οποίο ανήκει. Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.) μπορούν να συμμετέχουν ως υποψήφιοι, στην διαδικασία πλήρωσης της προκηρυσσόμενης θέσης ευθύνης, ανεξαρτήτως του τίτλου σπουδών που κατέχουν.» 

Σύμφωνα με το Άρθρο 45 του Ν.4674/20 όμως:

 «5. Υπάλληλος που κατέχει τον βασικό τίτλο σπουδών, ο οποίος αποτελεί το τυπικό προσόν του κλάδου, οι υπάλληλοι του οποίου προβλέπεται από τις οικείες οργανικές διατάξεις να προΐσταν- 2 ται στη θέση που προκηρύσσεται, μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής ανεξαρτήτως του κλάδου στον οποίο ανήκει. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα ειδικά προσόντα και τους βασικούς τίτλους σπουδών που μπορεί να εξειδικεύονται με τις οικείες οργανικές διατάξεις, οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.) μπορούν να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στην προκήρυξη οποιασδήποτε οριζόντιας θέσης ευθύνης, ανεξάρτητα του τίτλου σπουδών που κατέχουν. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, οι απόφοιτοι της Ε.Σ.Δ.Δ.Α. πρέπει να κατέχουν τα πρόσθετα προσόντα που απαιτούνται για την προκηρυσσόμενη οριζόντια θέση ευθύνης, ιδίως γνώση ξένης γλώσσας και απαιτούμενη εμπειρία. Επιπλέον, οι απόφοιτοι της Ε.Σ.Δ.Δ.Α. μπορούν να συμμετέχουν σε προκηρύξεις για οποιαδήποτε άλλη θέση ευθύνης, εκτός όσων απαιτούν ειδικές τεχνικές ή επιστημονικές γνώσεις. Οι θέσεις ευθύνης του προηγούμενου εδαφίου καθορίζονται μετά από απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από αιτιολογημένη γνώμη του αρμοδίου Υπουργού ή του οικείου Περιφερειάρχη, όταν πρόκειται για θέση ΟΤΑ β΄ βαθμού.» 

Είναι νομίζουμε προφανές ότι οι παραπάνω προκηρυσσόμενες θέσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (πλην της θέσης Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών) αποτελούν αμιγώς Τεχνικές Γενικές Διευθύνσεις όπου οι οικείοι Προϊστάμενοι θα πρέπει να κατέχουν το Τεχνικό και Επιστημονικό Αντικείμενο στο οποίο θα προΐστανται και θα καλούνται να καθοδηγήσουν, να υπογράψουν και να σχεδιάσουν. Για το λόγο αυτό σας καλούμε : 

Α. να αποστείλετε αιτιολογημένη γνώμη στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε αυτές αλλά και άλλες Τεχνικές Οργανικές Μονάδες – ενός κατεξοχήν Παραγωγικού Υπουργείου – να οριστούν έτσι ώστε να απαιτούνται Ειδικές Τεχνικές και Επιστημονικές Γνώσεις σύμφωνα με τους κλάδους και τις ειδικότητες που ορίζονται στο άρθρο 84 του π.δ. 123/2017 (Α’ 151) για τους Προϊσταμένους Οργανικών Μονάδων.

 Β. να διορθώσετε τις σχετικές Προκηρύξεις ως προς το σημείο αυτό. Για να μη φτάσουμε στο σημείο άσχετες ειδικότητες -που μπορούν να προσφέρουν σε άλλες θέσεις - να διοικούν, να θεωρούν και να σχεδιάζουν ελλείψει των στοιχειωδών Επαγγελματικών Δικαιωμάτων που από το Νόμο απαιτούνται.

 Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου