Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Με υπόγειο τρόπο η κυβέρνηση ξεπουλά τη ΔΕΗ

Με υπόγειο τρόπο η κυβέρνηση ξεπουλά τη ΔΕΗ

Με τρόπο κάτω από το χαλάκι επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεπουλήσει το σημαντικότερο δημόσιο περιουσιακό στοιχείο της χώρας, τη ΔΕΗ. Αν η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και των άλλων στρατηγικών δικτύων της χώρας χαρακτηρίστηκε δίκαια ενεργειακός ακρωτηριασμός, η πώληση της ΔΕΗ μπορεί να θεωρηθεί πράξη κρατικής αυτοκτονίας. Με μια ξαφνική ανακοίνωση η διοίκηση της ΔΕΗ και του Υπερταμείου, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ, γνωστοποίησαν την αύξηση κατά 750 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Το ξεπούλημα βαφτίζεται «ανάπτυξη» και είναι εντυπωσιακό ότι πωλείται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μέσω μεσιτικού γραφείου.
Nick Paleologos / SOOC

Με μια ξαφνική ανακοίνωση το απόγευμα της Πέμπτης η διοίκηση της ΔΕΗ και του Υπερταμείου, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ, γνωστοποίησαν με σχετική ανακοίνωση την αύξηση κατά 750 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Μάλιστα. η αύξηση θα γίνει με κατάργηση του δικαιώματος συμμετοχής των παλιών μετόχων. Πρακτικά δηλαδή, το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ 17% και Υπερταμείο 34%, άθροισμα 51%) δεν θα βάλουν τα κεφάλαια που τους αναλογούν και κατά συνέπεια το Δημόσιο θα χάσει την πλειοψηφία, ενώ θα σμικρυνθεί και το ποσοστό των μικρομετόχων, ιδιωτών και θεσμικών.

Ακολουθείται δηλαδή η πεπατημένη της Τράπεζας Πειραιώς, όπου με την ίδια διαδικασία το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, έχασε δισεκατομμύρια περιορίζοντας οικειοθελώς το ποσοστό του από 64% σε 16% περίπου. Το θέμα είναι μείζονος σημασίας διότι σε μια περίοδο που το ρεύμα και το αέριο εκτινάσσονται σε τεράστια ύψη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδίδει ένα εργαλείο αποφασιστικής παρέμβασης στην αγορά σε ιδιώτες με ανεξέλεγκτη συμπεριφορά ως προς τις τιμές. Η ΔΕΗ ουσιαστικά σταδιακά περνάει σε ξένα χέρια και είναι εντυπωσιακό ότι πουλούν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μέσω μεσιτικού γραφείου.

Από τις πρώτες μέρες της θητείας της η κυβέρνηση μεθόδευσε την αποδυνάμωση της δημόσιας επιχείρησης, με πρόσχημα δήθεν τη διάσωσή της από μια οικονομική καταστροφή. Θυμόμαστε πολύ καλά τον εμμονικό τρόπο με τον οποίο ο τότε υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης περιέγραφε τη ΔΕΗ ως χρεοκοπημένο γίγαντα, για να δικαιολογήσει την αύξηση 15% στα τιμολόγιά της που τσάκισε τα φτωχότερα νοικοκυριά, ωθώντας αναγκαστικά μεγάλο μέρος τους στους ανταγωνιστές της δημόσιας επιχείρησης.

Βαφτίζουν το ξεπούλημα «ανάπτυξη της ΔΕΗ»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η ΔΕΗ ενημερώνει ότι σε συνέχεια της από 10.9.2021 ανακοίνωσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε την ανάδειξη της Spear WTE Investments Sarl, μέλους του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), ως προτιμητέου επενδυτή για την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου 2021, η οποία αναμένεται να λάβει απόφαση και για την απόσχιση του Κλάδου του Δικτύου Διανομής της ΔΕΗ Α.Ε. και την εισφορά του στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Οι Goldman Sachs Bank Europe SE και Eurobank SA ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ΔΕΗ Α.Ε., οι Milbank και Καρατζάς & Συνεργάτες ως εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι για τη συναλλαγή και η BNP Paribas παρείχε στο ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. Fairness Opinion Letter». Η ανακοίνωση είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό τόπο της ΔΕΗ Α.Ε (www.dei.gr) στην ενότητα Ενημέρωση Επενδυτών.

Πηγές της εταιρίας αναφέρουν ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΔΕΗ και τη μετεξέλιξή της σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στο χώρο της ενέργειας. Επίσης τονίζουν πως σε σχέση με τις αποφάσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα, μετά την οικονομική της εξυγίανση, τον λειτουργικό της εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή των υπηρεσιών προς τους πελάτες της.

Με την αύξηση κεφαλαίου και τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ θα συγκεντρώνει κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει άμεσα σε δύο κρίσιμες αναπτυξιακές κινήσεις:

– Πρώτον, θα προχωρήσει σε επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έναν τομέα που η ΔΕΗ έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε τα προηγούμενα χρόνια.

– Δεύτερον, θα προχωρήσει σε εξαγορές παραγωγικών μονάδων «πράσινης» ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, με τις κινήσεις αυτές, η ΔΕΗ:

* Προχωρά στη δική της πράσινη μετάβαση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

* Αυξάνει την παραγωγική της δυνατότητα, περιορίζοντας την εξάρτησή της (και μαζί και της χώρας) από εισαγωγές.

* Διασφαλίζει φθηνότερο ρεύμα για τα χρόνια που έρχονται για πολίτες και επιχειρήσεις, απορροφώντας τους όποιους κραδασμούς στις ενεργειακές ταρίφες.

* Ενισχύει την εξωστρέφεια και τον ρόλο της ως περιφερειακή ενεργειακή δύναμη.

Για να μην ξεχνιόμαστε όμως...

22 09 2015 | 13:34


Μακροσκελή ανακοίνωση δημοσίευσε σήμερα ο πρώην επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος σχετικά με τις προβλέψεις του τρίτου μνημονίου για τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Φωτόπουλος επισημαίνει τα εξής:


ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΜΗΕ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ;

Απαντώντας κανείς στο παραπάνω ερώτημα, αβίαστα, μπορεί να πει:

Η ΔΕΗ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ

Πουλιέται και διαλύεται γιατί με τα όσα συμφώνησε και ψήφισε η κυβέρνηση (φυσικά για να μην το ξεχνάμε μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ) η επιχείρηση δέχεται ένα βαρύτατο πλήγμα το οποίο στην κυριολεξία ισοδυναμεί με την χαριστική βολή.

Πιο συγκεκριμένα με τα όσα συμφώνησε και ψήφισε, η ΔΕΗ χάνει άμεσα, αυθαίρετα και πραξικοπηματικά, με τη λογική του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» το 25% των πελατών της στη λιανική και τουλάχιστον το 50% (!!) μέχρι το 2020. Ταυτόχρονα υποχρεώνεται από τον Οκτώβρη κιόλας να πουλά στους ιδιώτες ένα μεγάλο μέρος από τη φθηνή ηλεκτρική παραγωγή της που προέρχεται από λιγνίτες και νερά!!

ΛΙΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Το νέο μνημόνιο, το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκάθαρα πολύ ξεκάθαρα, προβλέπει ότι από το 2020 και μετά, ΚΑΝΕΝΑΣ προμηθευτής ηλεκτρισμού (ΔΗΛΑΔΗ Η ΔΕΗ) δεν θα πρέπει να κατέχει μερίδιο πάνω από 50%!! Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι σήμερα η ΔΕΗ (λόγω της κομπίνας των αεριτζήδων της HELLAS POWER και της ENERGA, που δεν ήρθαν για να μείνουν στη λιανική, αλλά για να αρπάξουν και να φύγουν και κυρίως λόγω του ότι η ΔΕΗ είναι φθηνότερη απ’ όλους τους ανταγωνιστές της) κατέχει το 97,4 των πελατών αντιλαμβάνεται τι θανάσιμο πλήγμα θα δεχθεί όταν ΑΜΕΣΑ πρέπει να χάσει το 25% των πελατών της και μέχρι το 2020 το 50%. Αν αυτό δεν ισοδυναμεί με το πιο καίριο πλήγμα, με το πιο θανάσιμο πλήγμα, τότε ειλικρινά τι θα ήταν το πιο θανάσιμο;

Με βάση τα παραπάνω που δεν παίρνουν διάψευση γιατί έχουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τίθενται τα εξής ερωτήματα : (παραλείπω τα αυτονόητα ερωτήματα για το αν τα παραπάνω έχουν έστω και από μακριά κάποια σχέση με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και για κόμμα που θέλει να λέγεται και να ΕΙΝΑΙ κόμμα της αριστεράς και στέκομαι σε ερωτήματα της κοινής λογικής).

 Έχει καμία σχέση αυτό που συμφώνησε και υπέγραψε η κυβέρνηση με αυτό που λέγεται ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός; Δηλαδή ότι ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ – ΘΕΣ ΔΕΝ ΘΕΣ θα χάσεις ως το 2020 το 50% των πελατών σου! Είναι αυτό ο ανταγωνισμός; Να σου αρπάζουν χωρίς να μπορείς να αντιδράσεις το 50% των πελατών σου και να το χαρίζουν στους ιδιώτες;

 Έχει καμία σχέση αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση με αυτό που μπορεί να δεχτεί ο κοινός νους; Δηλαδή ότι μπορεί και να χάσεις εάν ο άλλος είναι φθηνότερος; Υπάρχει εδώ κάτι τέτοιο ή πρόκειται για ξεδιάντροπη αρπαγή και χάρισμα;

Επειδή η απάντηση είναι δεδομένη ένα σχόλιο χωρά : Αυτοί που υπέγραψαν την κατάπτυστη αυτή συμφωνία, σε αντίθεση με τα όσα διακήρυσσαν, επιφέρουν το πιο οδυνηρό, το πιο θανάσιμο πλήγμα που έχει δεχτεί ποτέ η ΔΕΗ. Της δίνουν τη χαριστική βολή γιατί αφού την έβαλαν πρώτα να εξηλεκτρίσει όλη τη χώρα και να πάει το ρεύμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, στρώνουν τώρα (όπως έγινε και με τις ΑΠΕ, όπου ενώ η ΔΕΗ ήταν πρωτοπόρος την πέταξαν παντελώς έξω από αυτή την αγορά για να θησαυρίσουν οι κολλητοί τους ιδιώτες) νέο τραπέζι για τους φίλους τους που καθήμενοι σταυροπόδι, η πελατεία της ΔΕΗ θα τους προσφερθεί ως δώρο.

Περιττό βέβαια να πω ότι με την υλοποίηση των παραπάνω, χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ στην Εμπορία θα βρεθούν στο δρόμο.

ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Όσο δε για τον τομέα της χονδρικής, τα όσα συμφώνησε και υπέγραψε η κυβέρνηση και πάλι μόνο ως απαράδεκτα και εξωφρενικά (για κυβέρνηση της αριστεράς) μπορεί να χαρακτηριστούν. Συγκεκριμένα στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε άμεσα (από τον Οκτώβρη κιόλας) το ποσοστό συμμετοχής της ΔΕΗ στην χονδρική αγορά που βρίσκεται ήδη στο 74,5% να πάει ακόμα πιο κάτω!! Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε και ψήφισε η ΔΕΗ μέσω των ΝΟΜΕ (δημοπρασιών) να πουλάει κοψοχρονιά (στην ουσία να παραδώσει – χαρίσει) εδώ και τώρα το 25% της παραγωγής της από λιγνίτες και νερά στους ιδιώτες, με στόχο όπως και για την λιανική μέχρι το 2020 η ΔΕΗ να μην παράγει και να μην εισάγει πάνω από το 50% της καταναλισκόμενης ενέργειας!!

Όμως πέρα από αυτό που έτσι και αλλιώς είναι εξωφρενικό, εκείνο που έχει ιδιαίτερη αξία να προσέξει κανείς, γιατί η κάθε λέξη έχει την αξία της, και ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, είναι την φράση που επί λέξει υπάρχει στο κείμενο «έως το 2020 καμία επιχείρηση δεν θα μπορεί να παράγει ή να εισάγει, άμεσα ή έμμεσα, πάνω από το 50% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και εισάγεται στην Ελλάδα (νομοθεσία που θα θεσπιστεί ως προαπαιτούμενο)».

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι η ΔΕΗ είτε θα αναγκαστεί να κλείσει μια σειρά λιγνιτωρυχεία και εργοστάσιά της, λιγνιτικά και υδραυλικά, είτε να τα μεταβιβάσει στους ιδιώτες ψευτοεπενδυτές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες. Άλλωστε το ότι αυτό είναι το σχέδιο τους στην ουσία δεν το κρύβουν, αφού μέσα στο κείμενο της συμφωνίας υπάρχει η πρόβλεψη ότι εάν δεν επιτευχθεί αυτό το υποχρεωτικό αποτέλεσμα μέσω των ΝΟΜΕ, (να χάσει δηλαδή η ΔΕΗ το 50% της χονδρικής) θα ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα εγκριθούν αμέσως και θα οδηγήσουν στα ίδια αποτελέσματα!!

Με βάση και αυτό το σημείο της συμφωνίας, εύλογα ξαναρωτώ: (Αφήνω και πάλι στην άκρη τα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και το κατά πόσο έχουν σχέση τα όσα υπέγραψε με κόμμα της αριστεράς).

 Έχει καμία σχέση με τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό ενώ εσύ (η ΔΕΗ) έχεις δαπανήσει δις

 γιατί με δικά σου έξοδα μπορεί και αξιοποιείται ο λιγνίτης-ο χρυσός της χώρας μας- και τα νερά των ποταμών

 γιατί με δικά σου έξοδα άνοιξαν τα ορυχεία, φτιάχτηκαν τα φράγματα, φτιάχτηκαν εργοστάσια δίνοντας δουλειά σε χιλιάδες εργαζομένους και φθηνή ενέργεια σ’ όλη την ελληνική κοινωνία να έρχονται οι άλλοι (οι ιδιώτες) να σου αρπάζουν κοψοχρονιάς το 25% της παραγωγής σου; Είναι αυτό ανταγωνισμός; Αυτοί ποιό ρίσκο αναλαμβάνουν; Ποιές θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν; Ποιο ποσό επένδυσαν για να νομιμοποιούνται να κερδίσουν; Γιατί θα πρέπει ενώ δεν έχουν βάλει μία, ενώ δεν έχουν φτιάξει μια θέση εργασίας και ενώ δεν παίρνουν κανένα απολύτως ρίσκο να κερδοσκοπήσουν από την εκμετάλλευση (αρπαγή στην ουσία) των υποδομών της επιχείρησης του ελληνικού λαού;

Επειδή στα πιο πάνω δεν υπάρχει καμία απάντηση που να μπορεί να σταθεί (από αριστερό άνθρωπο) κάνοντας κρίση επαναλαμβάνω ότι είτε αρέσει είτε όχι στους κυρίους του ΣΥΡΙΖΑ τα όσα υπέγραψαν χωρίς ίχνος υπερβολής ισοδυναμούν με τη διάλυση της ΔΕΗ. Και για να μην πει κανείς, αν και είναι γνωστά, ότι αυτά δεν ισχύουν και ότι τα βγάζω από το μυαλό μου, παραθέτω αυτούσιο το συγκεκριμένο σημείο από το τρίτο μνημόνιο που πήρε τον αριθμό ΦΕΚ 94 Ν. 4336 όπου στο κεφάλαιο της σύμβασης χρηματοδοτικής σταθερότητας στην παράγραφο Γ : Συμφωνία Δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων Υποπαράγραφο 4.3 σελίδα 1029 ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις δικτύων (ενέργεια, μεταφορές, νερό) επί λέξει αναφέρει:

«Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι αρχές θα συζητήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον σχεδιασμό του συστήματος δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με στόχο να μειωθούν κατά 25% τα μερίδια λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ και να πέσουν κάτω από το 50% έως το 2020, ενώ οι οριακές τιμές θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα συμμορφώνονται πλήρως με τους κανόνες της ΕΕ. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το ΝΟΜΕ έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015, οι αρχές θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα εγκριθούν αμέσως και θα οδηγήσουν στα ίδια αποτελέσματα που αναφέρονται ανωτέρω όσον αφορά τα μερίδια αγοράς και τα χρονοδιαγράμματα (βασικό παραδοτέο). Σε κάθε περίπτωση, έως το 2020 καμία επιχείρηση δεν θα μπορεί να παράγει ή να εισάγει, άμεσα ή έμμεσα, πάνω από το 50% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και εισάγεται στην Ελλάδα (νομοθεσία που θα θεσπιστεί ως προαπαιτούμενο)».

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ! Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.

ΑΔΜΗΕ

Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ το μνημόνιο ξεκάθαρα μιλά για την ιδιωτικοποίησή του ή εναλλακτικά την εξεύρεση σχεδίου που θα φέρνει τα ισοδύναμα αποτελέσματα.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ακόμα και εάν δεν πάνε σε απευθείας ιδιωτικοποίηση, πράγμα που δεν είναι σίγουρο, η κυβέρνηση έτσι και αλλιώς συμφώνησε στην εκχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ΑΔΜΗΕ!

Πιο συγκεκριμένα το εναλλακτικό σχέδιο εάν και εφόσον τα πράγματα πάνε εκεί, προβλέπει την παραμονή των παγίων στην μητρική και την μεταβίβαση σε μια άλλη εντελώς ανεξάρτητη εταιρεία από τη ΔΕΗ τη διαχείριση του συστήματος ηλεκτρισμού.

Η εταιρεία αυτή θα είναι απολύτως ανεξάρτητη ιδιοκτησιακά και λειτουργικά από τη ΔΕΗ και θα έχει εκτός από τη διαχείριση του συστήματος της αγοράς, τον λειτουργό της αγοράς, τις αδειοδοτήσεις των διασυνδέσεων, το σχεδιασμό και την κατάρτιση του αναπτυξιακού πλάνου.

Με λίγα λόγια η εναλλακτική λύση, εάν τελικά επιλεγεί αυτή, σε γενικές γραμμές, πάνω κάτω, είναι να μας επιβάλλουν αυτό που αποφύγαμε πριν από μερικά χρόνια δηλαδή το μοντέλο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Συστήματος (ISO) έναντι του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς (ITO) που υπάρχει σήμερα.

Και εδώ προς απόδειξη των όσων αναφέρω παραθέτω αυτούσιο από το μνημόνιο 3 του ΣΥΡΙΖΑ το σχετικό απόσπασμα (σελ. 1029) :

«Έως τον Οκτώβριο του 2015, οι αρχές : α) θα λάβουν μη αναστρέψιμα μέτρα (συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της ημερομηνίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο, με ισοδύναμα αποτελέσματα όσον αφορά τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές επενδύσεων, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και σε συμφωνία με τους θεσμούς για την επίτευξη πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού από τη ΔΕΗ (βασικό παραδοτέο)».

17%

Τέλος, θα ήταν παράλειψη εάν σ’ όλα όσα ανέφερα ξεχνούσα να προσθέσω ότι παραμένει εκχωρημένο στο ΤΑΙΠΕΔ το 17% των μετοχών της ΔΕΗ που σίγουρο είναι ότι θα οδεύσει στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων των 50 δις € για ξεπούλημα. Γεγονός που με την υλοποίησή του θα σημάνει την οριστική απώλεια από το Δημόσιο του 51% των μετοχών!!

Κατά τα άλλα η ΔΕΗ δεν ιδιωτικοποιείται…

Κατά τα άλλα θα την επαναφέραμε κατά 100% στο δημόσιο.

ΡΑΕ

Επίσης, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω τα όσα συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με τα όσα διακήρυσσε μέχρι χθες για την ενίσχυση του ρόλου της ΡΑΕ που όλα αυτά τα χρόνια έπαιξε τον πιο βρώμικο ρόλο σε βάρος της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα στο μνημόνιο 3 του ΣΥΡΙΖΑ προς διευκόλυνση δήθεν του περάσματος της πρότασης για το εναλλακτικό μοντέλο ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ επί λέξει αναφέρεται (σελ. 1029): «Για τον σκοπό αυτόν, οι αρχές απέστειλαν την πρώτη πρόταση στους θεσμούς τον Αύγουστο του 2015, β) θα επανεξετάσουν τη φορολόγηση της ενέργειας, γ) θα ενισχύσουν την οικονομική και επιχειρησιακή ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, δ) θα μεταφέρουν στο εσωτερικό δίκαιο την οδηγία 27/2012 για την ενεργειακή απόδοση, θεσπίζοντας τη νομοθεσία που έχει ήδη υποβληθεί στο κοινοβούλιο»

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του ξεπουλήματος που γίνεται από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της ΔΕΗ, πέρα όλων των άλλων, αρκεί να σκεφθεί ότι όλα όσα συμφώνησε στη χονδρική τα συμφώνησε γνωρίζοντας ότι μεγαλύτερο ψέμα από αυτό που χρησιμοποιείται σαν καραμέλα από τα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ότι δήθεν δεν άνοιξε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπάρχει.

Για ποια αγορά μιλάμε ότι δεν άνοιξε; Για αυτήν που στην χονδρική οι ιδιώτες κατέχουν και πουλάνε τουλάχιστον το 25% ή μήπως για αυτή των ΑΠΕ που ενώ η ΔΕΗ ήταν πρωτοπόρος σ’ όλη την Ευρώπη σήμερα δεν κατέχει ούτε το 1% από την «πίτα» των ΑΠΕ;

Για το έγκλημα αυτό σε βάρος της επιχείρησης του ελληνικού λαού ποιος θα πληρώσει; Και για όποιον πει ότι η λέξη έγκλημα που χρησιμοποιώ είναι υπερβολή και λαϊκισμός επιτρέψτε μου να γίνω πιο συγκεκριμένος και να θυμίσω κάποιες πικρές αλήθειες, κάποιους σκληρούς αριθμούς που οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ή τους ξέχασαν ή προσποιούνται ότι δεν τους γνωρίζουν, για να πάνε να υπογράψουν αυτή την κατάπτυστη συμφωνία για τη ΔΕΗ.

 Είναι ή δεν είναι έγκλημα σε βάρος της ΔΕΗ ενώ η ΔΕΗ ήταν η πρώτη εταιρεία σ’ όλη την Ευρώπη (1982) που εγκατέστησε αιολικό πάρκο, σήμερα από τα 2015 εγκατεστημένα MW να μην έχει στο ενεργειακό της πορτοφόλι ούτε 90;;!!

 Είναι ή δεν είναι έγκλημα σε βάρος της ΔΕΗ και στα φωτοβολταϊκά ενώ και ΕΔΩ η ΔΕΗ ήταν πρωτοπόρος (με ένα χρόνο καθυστέρηση από τότε που έφτιαξε αιολικό πάρκο το 1983 έφτιαξε φωτοβολταϊκό σταθμό) από τα 2.700 εγκατεστημένα MW η Επιχείρηση να μην έχει ούτε 1;!!

Αυτό το έγκλημα σε βάρος της ΔΕΗ, που ενώ ήταν πρωτοπόρος, συνειδητά την εμπόδισαν να αναπτυχθεί στον τομέα των ΑΠΕ, όχι απλά για να μπουν οι ιδιώτες αλλά και για να τους δώσουν τη δυνατότητα να αρπάξουν τα πάντα, και των καταναλωτών, γεγονός που θα έπρεπε να καθορίζει τη στάση της κυβέρνησης, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο αίτημα των ιδιωτών, η κυβέρνηση γιατί κάνει ότι δεν το ξέρει;

Επειδή στην κυβέρνηση ξαφνικά κάποιοι έπαθαν αμνησία, τους θυμίζουμε, αν και δεν το ξέχασαν, ότι τη ΔΕΗ την απέκλεισαν παντελώς για να κερδίζουν μόνο οι κολλητοί τους, που μόνοι απολαμβάνουν χρόνια τώρα τις εγγυημένες τιμές απόδοσης μέχρι και 550 €/MWh!! Επίσης τους θυμίζουμε ότι για να θησαυρίζουν οι συγκεκριμένοι κύριοι, που μόνο πέρσι εισέπραξαν 860.997.000€, οι προηγούμενες κυβερνήσεις αύξησαν το ΕΤΜΕΑΡ κατά 9.153% τα τελευταία χρόνια, πηγαίνοντάς το από 0,30 €/MWh τον Ιούνιο του 2010 σε 27,46 €/MWh το Γενάρη του 2015!

Κλείνω λέγοντας ότι μέχρι χθες ρωτούσαμε τις προηγούμενες κυβερνήσεις:

 Ποιος νομιμοποιείται να κερδοσκοπεί σε βάρος της ΔΕΗ δηλαδή σε βάρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού;

 Ποιος νομιμοποιείται να αποκλείει τη ΔΕΗ για να κερδίζουν οι ιδιώτες; ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΟΣΑ ΨΗΦΙΣΕ ΡΩΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 Ποιος νομιμοποιείται να χαρίζει πελάτες της ΔΕΗ στους ιδιώτες;  Ποιος νομιμοποιείται να επιτρέπει πληρωμένες υποδομές από τον ελληνικό λαό, εξοπλισμό για τη διάνοιξη ορυχείων – εργοστάσια – φράγματα, να δουλεύουν για τους ιδιώτες; Συναδέλφισσες - φοι Με βάση αυτή τη σκληρή πραγματικότητα (που θα ήθελα να ήταν ένα ψέμα αλλά δεν είναι) βρισκόμαστε ξανά στο σημείο που είμαστε και πριν τις εκλογές. Στο σημείο του να εξακολουθεί η πόρτα της ΔΕΗ να είναι διάπλατα ανοιγμένη στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτή την πόρτα όπως κάναμε με όλες τις κυβερνήσεις τιμώντας το ψωμί που τρώμε πρώτοι εμείς έχουμε χρέος να την κλείσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου