Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Η απαξίωση και η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Η απαξίωση και η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. 


Το έργο που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου συνεχίζει με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς η σημερινή. Δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες αποφάσεων της διοίκησης του ΕΦΚΑ, οι οποίες οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη εκχώρηση της κοινωνικής ασφάλισης από τις ιδιωτικές εταιρείες. Η διοίκηση αποφάσισε και με σχετική εντολή της αρμόδιας Γενικής Διευθύντριας Συντάξεων υλοποιείται διαδικασία για τις εκκρεμείς συντάξεις του ΕΦΚΑ άρα και του ΤΣΜΕΔΕ, κατά την οποία ο έλεγχος των εισφορών να πραγματοποιηθεί από υπαλλήλους της INTRASOFT, τους οποίους θα εκπαιδεύσουν υπάλληλοι του ΕΦΚΑ. 
Η διαδικασία αυτή γίνεται στο λεγόμενο πράσινο κτήριο στην Κηφισίας, στο οποίο υποχρεώνονται να μεταβούν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, αδιαφορώντας από την διοίκηση πόσο εφικτό είναι αυτό, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που ο υπάλληλος μπορεί να μένει σε μακρινή περιοχή. Τον Σεπτέμβρη υπάρχει ο σχεδιασμός να συγκεντρωθούν στο κτίριο του ΤΣΑΥ στην Αχαρνών οι συντάξεις των ταμείων του πρώην ΕΤΑΑ. Είναι ένα σχέδιο που χωλαίνει καθώς αποκόπτεται η σύνταξη με τον ΚΥΤ και το τμήμα ασφάλισης που είναι απαραίτητο για την τακτοποίηση μητρώου, την έκδοση αναγνωρίσεων και άλλων. Τα θέματα που θα προκύπτουν στην σχέση των τριών αυτών τμημάτων θα «λυθεί» με τους συνταξιοδοτικούς φακέλους να κάνουν βόλτες με κλητήρα. 
Είναι άκρως προβληματική η μη συνύπαρξη στον ίδιο χώρο της ασφάλισης και της σύνταξης και θα οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστερήσεις. Επίσης υπάρχει σχέδιο της πλήρης κατάργησης της δομής του ΤΣΜΕΔΕ, με τις εισφορές και τα υπόλοιπα τμήματα να εντάσσονται στις κατά τόπους τοπικές του ΕΦΚΑ. Το ΤΣΜΕΔΕ είχε πάντα τις δικές του ιδιαιτερότητες και είναι πολύ δύσκολο να εκπαιδευτούν υπάλληλοι που θα πρέπει στην ουσία να γνωρίζουν την νομοθεσία που διέπει όλα τα ταμεία. Ακόμα και εάν σκορπίσουν οι υπάλληλοι που υπηρετούν ακόμα στο ΤΣΜΕΔΕ στις τοπικές της αττικής, θα υπάρχουν πολλά σημεία που ο μηχανικός δεν θα μπορεί να εξυπηρετείται. Τέλος στην επαρχία οι υπάλληλοι που προέρχονται από το ΤΣΜΕΔΕ και μετακινήθηκαν για λόγους οικονομίας χώρου και εξόδων εντός κάποιου ΙΚΑ, ουσιαστικά καλύπτουν τα κενά του ΙΚΑ και όχι τα αντικείμενα του ΤΣΜΕΔΕ. Ενός ΙΚΑ που η εξάρτηση του από τις ιδιωτικές εταιρείες μόνο προβληματισμό θα έπρεπε να προκαλεί. Ζητάμε να παραμείνει ως έχει η δομή του ΤΣΜΕΔΕ, ενταγμένη ίσως σε κάποια τοπική υπηρεσία του ΕΦΚΑ διοικητικά. Να μην παραχωρηθεί κανένα κοινωνικό αγαθό σε καμία ιδιωτική εταιρεία που οδηγεί μαθηματικά στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Τα κενά που υπάρχουν να καλυφτούν με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου