Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ απέτρεψε την περικοπή του ύψους της προσαύξησης σύνταξης λόγω παράλληλης σύνταξης


Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ απέτρεψε την περικοπή του ύψους της προσαύξησης σύνταξης λόγω παράλληλης σύνταξης (πχ Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ ή ΚΣ ΤΣΜΕΔΕ και Ειδική Προσαύξηση), με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.


Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτσης ανέλεβε δέσμευση ότι δε θα μειωθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης της προσαύξησης σύνταξης (0,075% για κάθε 1% πρόσθετης εισφοράς), παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός τις προέβλεπε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Δημήτρης Πετρόπουλος και ο γενικός γραμματέας Κώστας Σάσσαλος σημειώνεται ότι σε συνέχεια σχετικού αιτήματος για συνάντηση προς Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπήρξε η σχετική ανταπόκριση από την πλευρά του κ. Βρούτση και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22/1.

Η συνάντηση έγινε παρουσία του Προέδρου και του Γεν. Γραμματέα της ΠΟ, του μέλους ΔΣ της ΠΟ (και Γεν. Γραμ. Της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής) Μαλακατέ Σμάρως και του Βουλευτή Νοτίου Τομέα Σπανάκη Βασίλη, ο οποίος και συνέδραμε στην πραγματοποίηση της. Η εγρήγορση μας οφείλεται στην πληροφόρηση που είχαμε, ότι στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό Νομοσχέδιο επίκειται περικοπή του ύψους της προσαύξησης σύνταξης λόγω παράλληλης σύνταξης (πχ Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ ή ΚΣ ΤΣΜΕΔΕ και Ειδική Προσαύξηση).

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι: «Παρουσιάσαμε εν συντομία στον αρμόδιο Υπουργό τις ιδιαιτερότητες της διπλής ασφάλισης (υποχρεωτικές διπλές εισφορές επί 35 τουλάχιστον έτη) και το ύψος των υπέρογκων εισφορών που έχουμε συνεισφέρει ως κλάδος στο Δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα και ζητήσαμε να μην γίνουμε ο μόνος κλάδος που θα αντιμετωπίσει πρόσθετες μειώσεις συντάξεων μετά και το Νόμο Κατρούγκαλου (Ν4387/16). Ευτυχώς υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα μας και δέσμευση του Υπουργού κου Βρούτση, ότι δε θα μειωθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης της προσαύξησης σύνταξης (0,075% για κάθε 1% πρόσθετης εισφοράς), παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός τις προέβλεπε.

Πράγματι στο αρχικό σχέδιο που είδε τη δημοσιότητα και στο Άρθρο 36 αυτού προέβλεπε: “ββ. Εάν με βάση τους αυτοτελείς χρόνους ασφάλισης που έχουν διανυθεί έως και την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και για τους οποίους έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές θεμελιώνεται ένα αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα, χορηγείται μία εθνική και μία ανταποδοτική σύνταξη σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 8 και 28. Για το χρόνο ασφάλισης που εναπομένει χορηγείται το ποσό που προκύπτει με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του άρθρου 8 που υπολογίζονται επί των συντάξιμων αποδοχών του οικείου φορέα στον οποίο διανύθηκε”, ενώ στη νεότερη εκδοχή που θα δοθεί στη Διαβούλευση, στο ίδιο άρθρο αναφέρει: «Για χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2016 που δεν έχει ληφθεί υπόψη για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, χορηγείται επιπλέον παροχή για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, η οποία υπολογίζεται με ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης 0,075% για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς. Ο συντάξιμος μισθός σε αυτή την περίπτωση προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τη βάση υπολογισμού της επί πλέον εισφοράς.»

Για να δώσουμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα, σύμφωνα με τα ισχύοντα αυτή τη στιγμή (και για 20% πρόσθετης εισφοράς όπως κατέβαλαν οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί) το ποσοστό αναπλήρωσης για 10 έτη είναι 15%, για 20 έτη είναι 30% και για 30 έτη 45%, ενώ στην περίπτωση της μείωσης θα γινόταν 7,7% για 10 έτη, 15,87% για 20 έτη και 26,37% για 30 έτη παράλληλης ασφάλισης. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι στον ίδιο ασφαλιστέο μισθό οι διαφορές είναι κάποιων εκατοντάδων ευρώ. Αντίστοιχες διαφορές θα προέκυπταν και στην Ειδική Προσαύξηση των μονοασφαλισμένων”.

Η ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καταλήγει σημειώνοντας ότι “παραμένουμε σε εγρήγορση για όλα τα υπόλοιπα θέματα, όπου θα υπάρξουν και μελλοντικές συναντήσεις αλλά και κινητοποιήσεις, επιμένοντας σταθερά και διεκδικητικά στο Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου