Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Για την οικονομική ενημερότητα απέναντι στο ΤΕΕ


Πολλοί και πολλές συνάδελφοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με το φαινόμενο, όταν χρειαστούν κάποια βεβαίωση από το ΤΕΕ (βεβαίωση μέλους ΤΕΕ, μη ύπαρξης πειθαρχικών παραπτωμάτων κλπ), να απαιτείται να είναι οικονομικώς ενήμεροι απέναντι στο επιμελητήριο, πληρώνοντας εφάπαξ τις οφειλές τους ή εντασσόμενοι σε διακανονισμό.

Χωρίς να θέλουμε να ανοίξουμε τη συνολική συζήτηση για την αιτία που τα μέλη του ΤΕΕ δεν πληρώνουν τις εισφορές τους (πέραν της οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας, είναι και το ότι όποιος/α δεν χρειάζεται πρόσβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα του ΤΕΕ, δεν αισθάνεται ότι το επιμελητήριο του προσφέρει κάτι με τον τρόπο που λειτουργεί), κάναμε παρέμβαση στη Διοικούσα Επιτροπή, καθώς υπήρξαν συνάδελφοι που ήθελαν βεβαιώσεις μέλους ΤΕΕ για να βρουν δουλειά, και τους ζητήθηκε να εξοφλήσουν πρώτα τις οφειλές τους. Να σημειωθεί εδώ, ότι δεν εξηγείται πάντα στους συναδέλφους ότι μπορούν να ενταχθούν σε διακανονισμό, και πρέπει να το γνωρίζουν από μόνοι τους.

Όταν ρωτήσαμε από πού απορρέει αυτή η υποχρέωση, η οποία μας φαίνεται απαράδεκτη ειδικά για την περίοδο που διανύουμε, η απάντηση ήταν ότι έχει προηγηθεί απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του 2015 για το ζήτημα. Εκείνη η απόφαση βέβαια αφορούσε τα ηλεκτρονικά συστήματα (e-άδειες κλπ), και η εφαρμογή της για την έκδοση βεβαιώσεων είναι τουλάχιστον διασταλτική ερμηνεία της τότε απόφασης. Να σημειωθεί επίσης ότι αυτή η αυστηρότητα δεν εφαρμόζεται – και ορθά – για την πρόσβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα, όπου επιτρέπεται να οφείλει κανείς συνδρομές μέχρι 2 ετών.

Καταθέσαμε λοιπόν πρόταση προς τη Διοικούσα Επιτροπή, ώστε να μην απαιτείται η οικονομική ενημερότητα απέναντι στο ΤΕΕ για την έκδοση των βεβαιώσεων που προβλέπονται. Μετά από 2 συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής, η πλειοψηφία της ΔΕ, κρυπτόμενη εν μέρει πίσω από την υπηρεσία, πρότεινε να χορηγούνται βεβαιώσεις χωρίς οικονομική ενημερότητα «σε εξαιρετικές περιπτώσεις σοβαρής οικονομικής αδυναμίας και μετά από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής», αφού προηγηθεί όμως η ένταξη στο διακανονισμό, και αφού ο ενδιαφερόμενος προσκομίση αποδεικτικά για την σοβαρή οικονομική του αδυναμία.

Δηλαδή θα πρέπει ένας συνάδλεφος που έχει υπάρξει άνεργος τα τελευταία χρόνια και διεκδικεί μια θέση εργασίας, να έρχεται στο ΤΕΕ με φορολογικά στοιχεία για να πάρει πιστοποιητικό για το αυτονόητο, ότι είναι μέλος του ΤΕΕ.

Θεωρώντας ότι αυτή η πρόταση δεν επιλύει το ζήτημα, και συνεχίζει να μην βλέπει την κοινωνική κατάσταση, και αναγκάζει τους συναδέλφους να «παρακαλέσουν» για κάτι που δικαιούνται, εμείναμε στην αρχική μας άποψη. Η «βελτίωση» που πρότεινε ο πρόεδρος του ΤΕΕ ήταν να μπορεί εκτός από τη Διοικούσα Επιτροπή να εγκρίνει τέτοια αιτήματα και ο εκάστοτε πρόεδρος και ο εκάστοτε γραμματέας του ΤΕΕ για να προχωράνε πιο γρήγορα όταν κάποιος χρειάζεται άμεσα κάποια βεβαίωση.

Τη δική μας πρόταση στήριξε εκτός από εμάς και η Πανεπιστημονική, ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις στη Διοικούσα Επιτροπή στοιχήθηκαν πίσω από την πρόταση του προέδρου του ΤΕΕ.

Με δεδομένο πως και τώρα οι ενδιαφερόμενοι δεν ενημερώνονται πάντα για τη δυνατότητα διακανονισμού, πολύ αμφιβάλλουμε ότι θα ενημερώνονται για το ότι δικαιούνται να αιτηθούν εξαίρεση από την ενημερότητα.

Επιμένουμε να καταργηθεί η απαίτηση για την οικονομική ενημερότητα, και αντιλαμβανόμαστε πως ούτε αυτό το μικρό βήμα δεν θα είχε γίνει εάν δεν είχαμε αναδείξει το ζήτημα. 

Διεκδικούμε, ταυτόχρονα, τη μείωση των εισφορών στο ΤΕΕ για τους ανέργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους, και την κάλυψη τους από τους εργοδότες για τους μισθωτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου