Την έντονη αντίδραση συλλόγων, δικτύων και ομάδων πολιτών που εναντιώνονται στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών προκαλεί η διοργάνωση από το ΥΠΕΝ σεμιναρίου με τίτλο «Καλές πρακτικές για τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας κατά την ανάπτυξη αιολικών πηγών ενέργειας» (30/11-1/12) .
Οπως καταγγέλλουν, «η απουσία επιστημόνων, ενώσεων, ομάδων, πολιτών που αντιτίθενται τεκμηριωμένα στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών στη χώρα μας, είναι φυσική συνέπεια της σκοπιμότητας με την οποία οργανώθηκε αυτό το σεμινάριο. Ο ίδιος ο τίτλος του σεμιναρίου προετοιμάζει τους πολίτες αυτής της χώρας και ειδικά τους κατοίκους περιοχών που θα εγκατασταθούν αυτοί οι αιολικοί σταθμοί, ότι μπορούν να συμβιώσουν βιοποικιλότητα και αιολικοί σταθμοί».
«Το ΥΠΕΝ και οι εταιρίες αιολικών σταθμών που εκπροσωπούνται στο συνέδριο επάξια από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργεια (ΕΛΕΤΑΕΝ), φρόντισαν εκτός από τους επιλεγμένους δικούς τους εισηγητές, να υπάρχει και προεπιλεγμένο κοινό. Με λίγα λόγια, πρώτη φορά οργανώνεται δημόσιο σεμινάριο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής του κοινού», καταγγέλλουν.
«Η δική μας άποψη είναι ότι αυτό το σεμινάριο οργανώθηκε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εταιριών αιολικών σταθμών με σκοπό την ελεύθερη εγκατάσταση αιολικών σταθμών μέσα σε παρθένες φυσικές περιοχές της χώρας μας με την ευλογία ομάδων και οργανώσεων για την προστασία της φύσης, των οποίων ο ρόλος είναι διφορούμενος και αδιαφανής».
«Ο περιορισμένος χώρος του αμφιθεάτρου του υπουργείου όπου διοργανώνεται το σεμινάριο είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει δυνατότητα για απεριόριστη συμμετοχή κοινού. Αλλωστε, πρόκειται για ένα τεχνικό σεμινάριο για τις διεθνείς πρακτικές που απευθύνεται σε υπηρεσίες, που δεν υποκαθιστά πολιτικές αποφάσεις ή τοπικές διαβουλεύσεις», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωπος του υπουργείου.
Πάντως, μια έντονη αντίφαση που προκύπτει ενόψει της διεξαγωγής του σεμιναρίου είναι ότι, μόλις πρόσφατα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψε το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο για την Κρήτη, το οποίο απαγορεύει την εγκατάσταση τέτοιων σταθμών σε περιοχές Natura, γεγονός που τεκμηριώνει ότι η διατήρηση της βιοποικιλότητας διαταράσσεται με την εγκατάσταση αιολικών σταθμών.
«Τίθεται επομένως το ερώτημα σε τι αποσκοπεί η διοργάνωση του συγκεκριμένου σεμιναρίου, από τη στιγμή που η ίδια η Πολιτεία αναγνωρίζει τη βλάβη που προκαλούν οι αιολικοί σταθμοί στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura. Ποιους αφορά η επιμόρφωση; Μήπως αποσκοπεί να ευαισθητοποιήσει τους αιολικούς επιχειρηματίες ή τη ΡΑΕ σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος;», αναρωτιούνται οι σύλλογοι και οι φορείς πολιτών στην καταγγελία τους που απέστειλαν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και στον αναπληρωτή υπουργό Σ. Φάμελλο και κοινοποιείται στους Έλληνες ευρωβουλευτές, στις Γενικές Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στους Περιφερειάρχες της χώρας, στην ΕΛΕΤΑΕΝ και σε ελληνικές και διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις.
«Καλούμε το ΥΠΕΝ να ακυρώσει αυτό το σεμινάριο, το οποίο δεν αποδεχόμαστε συνολικά και το καταγγέλλουμε για τους λόγους που αναφέραμε, όπως επίσης δεν αποδεχόμαστε και τυχόν σύνταξη συμπεράσματος από τους επιλεγμένους συμμετέχοντες στο πάνελ της τελικής συζήτησης (WWF, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΥΠΕΝ, εκπροσώπους Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιβάλλον) που θα έχει σαν σκοπό την ευκολότερη διείσδυση των εταιριών αιολικών σταθμών σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές της πατρίδας μας».
«Ενημερώνουμε επί πλέον τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η θεματολογία του σεμιναρίου δεν ανταποκρίνεται στα προβλήματα που έχουν προκύψει από την έγκριση και υλοποίηση αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας εντός των περιοχών του δικτύου Natura της χώρας και τους καλούμε να ανταποκριθούν στο ρόλο τους που είναι η προστασία της βιοποικιλότητας και ιδιαίτερα της ορνιθοπανίδας αυτών των περιοχών από την αιολική απειλή», καταλήγει η καταγγελία των συλλόγων και οι των φορέων πολιτών.
Την καταγγελία συνυπογράφουν ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ν. Καρυστίας, το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, η Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης Τήνου, η Ενωση Πολιτών Τήνου, το ΠΑΔΔΥΑΑ - Παγκρήτιο Δίκτυο Δυνάμεων Αντίστασης και Αλληλοβοήθειας, ο Λαογραφικός Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς «Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, η «Εξόρμηση για την Προστασία του χωριού της Οξυάς», η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες στη Μάνη, η ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΚΥΡΟΥ για την προστασία του περιβάλλοντος, ο Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης, το Δίκτυο Αιγαίου, το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας, ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασίας / Χερσονήσου Μαλέα «ΑΡΤΕΜΙΣ», ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου Κρήτης, η Πρωτοβουλία Σαμοθράκης Ενάντια στην Κατασκευή Αιολικού Πάρκου, η Κίνηση Πολιτών SOS Βέρμιο και πολίτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου