Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Αυτοψία στο Ελληνικό από την Επιτροπή Αγώνα


koniordoy.jpg

Λυδία Κονιόρδου
Οσα δεν είπε η Λυδία Κονιόρδου στα «Νέα Σαββατοκύριακο» | 
Η Λυδία Κονιόρδου παραχώρησε δισέλιδη συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» (16/9) με τίτλο «Τα αρχαία στο Ελληνικό δεν κινδυνεύουν». Αλλά μόνο για τα αρχαία δεν διαβάσαμε. Η απάντησή της στην επίμαχη ερώτηση εξαντλήθηκε σε εξίμισι σειρές.
Επιφανειακή, χωρίς αναφορά στην υποχρέωσή της που απορρέει από τον νόμο να προχωρήσει στην κήρυξη-οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου. Ουδεμία αναφορά στην αίτηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που κάνει σαφές ότι η μη κήρυξη-οριοθέτηση συνιστά ευθεία παραβίαση του άρθρου 12 του Ν. 3028/02 και ζητά από την υπουργό να ισχύει η αρχαιολογική νομοθεσία για όλους τους πολίτες «και να μην παρακάμπτεται επιλεκτικά χάριν συγκεκριμένων επενδυτών».
Σε τέσσερις αράδες ολοκληρώνεται η απάντηση για το μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικό Α.Ε. (υπογράφηκε 24/8/2017). Και ας έχει χαρακτηριστεί παράνομο ακόμα και από την εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο ΥΠΠΟΑ, Ελένη Σβολοπούλου, που είπε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ ότι «δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία».
Στην ερώτηση περί πιέσεων των αρχαιοφυλάκων, σύμφωνα με τις καταγγελίες της Ασπασίας Λούβη -πρώην προέδρου του ΤΑΠ-, άλλες τέσσερις αράδες απάντηση. Κουβέντα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο που κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Κουβέντα για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, για τον έλεγχο που οφείλει να ασκεί -τον ασκεί ή όχι;- το υπουργείο Πολιτισμού στις υπερωρίες των αρχαιοφυλάκων. Κουβέντα για την αποχώρηση του προέδρου του Δ.Σ. του ΤΑΠ που η ίδια διόρισε.
Οι απαντήσεις χαρακτηρίζονται από την απουσία επιχειρημάτων αλλά δυστυχώς και την παραποίηση της αλήθειας. Προς τι λοιπόν μια τέτοια συνέντευξη; Η εφημερίδα του Βαγγέλη Μαρινάκη και άλλα έντυπα ιδιοκτησίας του υποκλίνονται στο ταλέντο της Λυδίας Κονιόρδου και ενισχύουν το επικοινωνιακό προφίλ της; Ή μήπως η υπουργός, αισθανόμενη τον κλοιό να σφίγγει γύρω της από τα συνεχή λάθη σε σοβαρά ζητήματα αναζητεί πολιτικούς συμμάχους; Καθώς λέγεται και γράφεται ότι δέχεται πόλεμο από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά τις πταίει; Η εφημερίδα απαντάει με ολοσέλιδη δημοσίευση «ειδικού συνεργάτη». Το δημοσίευμα φωτίζει το «πρόσωπο-κλειδί», τη γ.γ. του ΥΠΠΟ Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ευθύνεται για τα λάθη της υπουργού. Αρχαιολόγος πεδίου, με 40ετή θητεία στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ (2009-2014) «κινεί τα νήματα», κατά το δημοσίευμα. Ζητώντας τι; Να τηρηθεί ο αρχαιολογικός νόμος;
Το άρθρο «παίζει» με τον κομματικό μηχανισμό καταλήγοντας: «... ανώτατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χρεώνουν στη Βλαζάκη «κατασκευασμένη» αμέλεια... Το «αμάρτημα» της γ.γ. είναι ότι δεν σταμάτησε την υπουργό πριν υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας...».
Και ας γνωρίζει ο «ειδικός συνεργάτης» ότι το μνημόνιο υπογράφηκε απ’ ευθείας από την υπουργό Λυδία Κονιόρδου, η οποία ουδέποτε το παρουσίασε, ως όφειλε, στη γ.γ. αλλά και δεν το έφερε προς έγκριση στο ΚΑΣ. Κοινοποιήθηκε στη γ.γ. την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου όταν μπήκε το θέμα του Ελληνικού στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ. Το δήλωσε η Μ. Βλαζάκη στη συνεδρίαση, όταν ρωτήθηκε από τα μέλη (5/9/17) γιατί έλαβαν τόσο αργά το μνημόνιο, το οποίο η υπουργός είχε στα χέρια της από τον Μάιο. Αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και αδιέξοδα, τα παρασκηνιακά πολιτικά παιχνίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου