Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Μηχανή λογοκρισίας κι όχι εγγυητής της ισότητας η Google




Μάννα εξ ουρανού ήταν για τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης και απόλυτο κυρίαρχο του διαδικτύου ο συντηρητικός 28χρονος μηχανικός που σε ένα εσωτερικό σημείωμα 3.500 λέξεων απέδωσε σε βιολογικές διαφορές τις αιτίες της μικρής συμμετοχής των γυναικών στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Οι απόψεις του Τζέιμς Νταμόρ, διδάκτορα της Χάρβαρντ στη βιολογία των συστημάτων, ότι «οι άνδρες κλίνουν προς τη συστηματική σκέψη εξ ου και γίνονται προγραμματιστές ενώ οι γυναίκες είναι πιο ανοικτές στην αισθητική και στα αισθήματα και όχι στις ιδέες, οπότε αυτό το γεγονός τις οδηγεί στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών και της τέχνης» υποβαθμίζουν αν δεν εξαφανίζουν τις κοινωνικές αιτίες που κρατούν τις γυναίκες μακριά από θέσεις ευθύνης σε έντονα ανταγωνιστικά περιβάλλοντα και συμπλέουν με τον πολύπλευρο ρατσισμό που είναι σε έξαρση στις ΗΠΑ από το 2016 και μετά όταν ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε επίσημη υπόσταση και νέα ώθηση στις πιο αντιδραστικές θεωρίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο μηχανικός της Google έκανε γνωστή την απόλυσή του στο ακροδεξιό ιστότοπο Breitbart, πολιορκητικό κριό των περιθωριακών και θρησκόληπτων ακροδεξιών Μέσων Ενημέρωσης που ανέδειξαν τον Τραμπ. Ενδεικτικό στοιχείο της εκλεκτικής συγγένειας μεταξύ Τραμπ και του δικτύου ενημέρωσης Breitbart είναι ότι ο επικεφαλής του Στίβεν Μπανόν ήταν υπεύθυνος στρατηγικής του Τραμπ.

Ωστόσο, η αυξημένη ευαισθησία που επέδειξε η Google απέναντι στον εργαζόμενό της δείχνοντάς του την πόρτα της εξόδου δεν μπορεί να ερμηνευθεί μόνο στη βάση της μαχητικής στράτευσής της στο στρατόπεδο του φιλελεύθερου κατεστημένου, μαζί με όλους σχεδόν τους τεχνολογικούς γίγαντες και με μοναδικές εξαιρέσεις την Uber και την Tesla. Μια στράτευση που κορυφώθηκε όταν η Κοιλάδα της Σιλικόνης προσέφυγε εναντίον της απόφασης του Τραμπ τον Ιανουάριο να απαγορεύσει τη βίζα στους υπηκόους επτά μουσουλμανικών κρατών.

Μέτρο που τίναζε στον αέρα τον κλάδο της πληροφορικής των ΗΠΑ ο οποίος στηρίζεται στην ικανότητά του να τραβά σαν μαγνήτης τα πιο λαμπρά μυαλά του κόσμου: Από το Πακιστάν μέχρι το Μεξικό.

Επομένως, λόγοι συμφέροντος κι όχι λόγοι αρχής έχουν ωθήσει την Google να πρωτοστατεί στην διαπάλη που διεξάγεται στο εσωτερικό των ΗΠΑ απέναντι στο Τραμπ. Το οικονομικό της συμφέρον βρίσκεται πίσω και από την μάχη που δίνει για τα δικαιώματα των γυναικών, όσο καθολική κι αν είναι η αποστροφή απέναντι σε θεωρίες βιολογικού ντετερμινισμού.

«Η καλή μεταχείριση των γυναικών δεν είναι μόνο ηθικά σωστή, έχει και οικονομική λογική», αναφέρει ο Άλεκ Ρος, ένας εκ των κορυφαίων ειδικών παγκοσμίως σε θέματα καινοτομίας, στο βιβλίο του Οι βιομηχανίες του μέλλοντος (εκδ. Ίκαρος, 2017). Και συνεχίζει: «Οι γυναίκες αποτελούν το μισό εργατικό δυναμικό -ή δυνάμει εργατικό δυναμικό- κάθε χώρας. Για να ευημερεί μια χώρα και να είναι ανταγωνιστική, πρέπει να έχει πρόσβαση σε άριστα εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Αν μια χώρα αποκλείει το ήμισυ του δυνάμει εργατικού δυναμικού της, τίθεται εκτός παιχνιδιού.

Οι χώρες που κλείνουν το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλλα είναι ανταγωνιστικές, είναι οι χώρες του μέλλοντος, οι χώρες που εκπαιδεύουν αγόρια και κορίτσια, και διασφαλίζουν ότι όλοι οι πολίτες τους διαθέτουν επαγγελματική εξειδίκευση και είναι έτοιμοι για την παγκόσμια οικονομία. Με απλά λόγια οι χώρες που χειραφετούν τις γυναίκες δρέπουν τα οφέλη», αναφέρει ο Κρος που διετέλεσε επιπλέον σύμβουλος καινοτομίας στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, επί Χίλαρι Κλίντον, στο βιβλίο του που έχει γίνει μπεστ σέλερ των New York Times.

Κατ’ επέκταση για τη Google η διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων πρόσβασης στις γυναίκες αποτελεί όπλο στη μάχη της οικονομικής της επιβίωσης και της αύξησης των κερδών και τίποτε άλλο!

Η υποκρισία πίσω από τον κώδικα συμπεριφοράς της Google τον οποίο επικαλέστηκε ο διευθύνων σύμβουλός της Σαντάρ Πικάι αποκαλύπτεται επίσης από τις κατηγορίες του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας εναντίον της Google λόγω των συστηματικών διακρίσεων στις αμοιβές! Η εταιρεία που πρωτοστατεί στο δικαίωμα των γυναικών να εργάζονται πρωτοστατεί και στο δικαίωμά της να της αμείβει χαμηλότερα σε σχέση με τους άνδρες! «Βρήκαμε συστηματικές διακρίσεις στις αμοιβές σε βάρος των γυναικών σε όλο το εργατικό δυναμικό» δήλωνε τον Απρίλιο κιόλας ο διευθυντής του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας σε δικαστήριο του Σαν Φραντζίσκου.

Στη βάση των δύο παραπάνω η «αριστερή κουλτούρα εντός της Google με έμφαση στην πολιτική ορθότητα» την οποία κατήγγειλε ο απολυμένος Τζέιμς Νταμόρ, ως νέος Άδωνης, έχει τόση σχέση με την Αριστερά όσο και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ…

Ωστόσο, η ασυνήθιστη ευαισθησία που έδειξε η Google απολύοντας τον σεξιστή διδάκτορα του Χάρβαρντ δεν ερμηνεύεται μόνο λόγω της προσπάθειάς της να αποκρύψει τις μισθολογικές διαφορές στο εσωτερικό της, που αποτελούν άλλωστε και την υλική βάση για την ανάπτυξη και τη διάδοση ιδεολογημάτων που καταδικάζουν τις γυναίκες σε υποδεέστερη θέση. Ούτε λόγω της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλει να γοητεύει το νεανικό και ανοιχτό στις ιδέες της ισότητας κοινό της βαθαίνοντας το ρήγμα με ό,τι εκφράζει και εμφορείται από την ιδεολογική οπισθοδρόμηση που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ.

Η Google ήθελε ταυτόχρονα να συγκαλύψει τη σύμπλευσή μαζί του όπως υλοποιείται στο πολιτικό πεδίο! Συγκεκριμένα, η Google στο πλαίσιο της αναθεώρησής των αλγορίθμων της από τον Απρίλιο με στόχο να πάψουν να διαδίδονται ψευδείς ειδήσεις, θεωρίες συνομωσίας και περιεχόμενο χαμηλής ποιότητας μείωσε τις επισκέψεις σε κορυφαία μέσα αριστερής εναλλακτικής ενημέρωσης, όπως το καναδικό Global Research (globalresearch.ca), του οποίου ηγείται ο Μάικλ Τσοσουντόβσκι, το τροτσκιστικό World Socialist Web Site (wsws.org), το Real News (therealnews.com), το Common Dreams (commondreams.org) και το Truthout (truth-out.org).

Με βάση ρεπορτάζ του wsws.org η αναγνωσιμότητα του Truthout που εστιάζει σε πολιτικές, κοινωνικές και οικολογικές εξελίξεις μειώθηκε από τον Απρίλιο κατά 35%, του Real News που έχει ειδικευτεί στην παραγωγή βίντεο και ντοκιμαντέρ κατά 37% και του Common Dreams κατά 50%, ενώ η επισκεψιμότητα του ίδιου του wsws.org έχει μειωθεί κατά 70%!

Φαίνεται επομένως πώς οι πρώτοι που πλήρωσαν το τίμημα του «ψαλιδιού» στα fake news, κατόπιν της έξαρσης που γνώρισαν πριν και μετά τις αμερικανικές εκλογές το Νοέμβριο του 2016 και τη συμφωνία που επήλθε για να ληφθούν αυστηρά μέτρα, ήταν τα αριστερά Μέσα ενημέρωσης με ευθύνη της Google που πλέον μετατρέπεται στο Μεγάλο Ιεροεξεταστή του Διαδικτύου!

Σε αυτό το βωμό θυσιάστηκε ο 28χρονος μηχανικός…

1 σχόλιο:

  1. Το κείμενο καταλήγει:
    - Σε αυτό το βωμό θυσιάστηκε ο 28χρονος μηχανικός…
    - Μήπως λοιπόν θα πρέπει να στενοχωρηθούμε γιατί απέλυσε ένα ρατσιστή η Google; Να κάνουμε καμιά “επιτροπή συμπαράστασης” και να ζητάμε την επαναπρόσληψή του;

    περισσότερα εδώ:
    Λεωνίδας Βατικιώτης: H Google, o Τραμπ και η Αριστερά

    ΑπάντησηΔιαγραφή