Η κυβέρνηση παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ότι«παραμένει σταθερή στη θέση της» και πως «είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου 2015, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο», παρά τις επίσημες διακηρύξεις – που αντανακλούν και την πραγματικότητα-, ότι «τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμα 0,6%», παρά το γεγονός ότι «έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ», υποχρεώθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Άμστερνταμ να αποδεχθεί ένα προληπτικό πακέτο σκληρών μέτρων προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.
Το νέο πακέτο , που θα καλύπτει το 2% του ΑΕΠ θα τεθεί σε εφαρμογή ως το 2018, στην περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Eurostat και δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ως αντάλλαγμα οι ευρωπαίοι αποδέχθηκαν, μετά από την υιοθέτηση αυτού του επιπρόσθετου πακέτου, όπως βεβαίως και των μέτρων ύψους 5,6 δις. ευρώ που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο, να συζητήσουν για την απομείωση του χρέους, μία συζήτηση η οποία μπορεί να ξεκινήσεις μάλιστα από το έκτακτο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.
Η υποταγή των Ευρωπαίων και της Ελλάδας στο ΔΝΤ
«Ξεκαθαρίσαμε τον τρόπο για να υπάρξει πρόοδος», ανέφερε ο κ. Γέρουν Ντάϊσελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης για ένα εφεδρικό πακέτο μέτρων το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που μέχρι το 2018 διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους. «Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι ισχυρό, να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να έχει τα στοιχεία τα οποία θα το ενεργοποιήσουν. Η δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι ότι θέλει να δουλέψει παραγωγικά γι’ αυτό», σημείωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών. «Αν υπάρχει το πακέτο, το έκτακτο πακέτο και ο μηχανισμός ενεργοποιήσης μπορούμε να έχουμε έκτακτο Eurogroup την επόμενη Πέμπτη. Δεν έχει κλείσει. Τότε θα έχουμε και σοβαρή συζήτηση για το χρέος», κατέληξε.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup , έθεσε δύο κριτήρια για την υλοποίηση των μέτρων υπό αίρεση (contingent measures), όπως είπε.
– Το πρώτο είναι ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν μπορείς να νομοθετήσεις υπό αίρεση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να εξαρτήσεις την ισχύ ενός νόμου από ένα μελλοντικό και αβέβαιο γεγονός. Δεν μπορείς, δηλαδή, να νομοθετήσεις το «χ» αν συμβεί το «ψ» το 2018 ή το 2019.
– Το δεύτερο είναι ότι σε όποια λύση κι αν επιλεγεί, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να είναι αξιόπιστη: προς τους πιστωτές για να ξέρουν ότι θα επιτύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, προς τους επενδυτές ώστε να νιώθουν ασφάλεια ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά και, βέβαια, απέναντι στους Έλληνες πολίτες ώστε οι πολιτικές και οικονομικές πλευρές να είναι ευθυγραμμισμένες με τη συμφωνία του καλοκαιριού.
Το αβέβαιο βήμα για την αναδιάρθρωση του χρέους
Όσον αφορά το χρέος η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μετείχε της συνεδριάσεως του Eurogroup, μιλώντας στους δημοσιογράφους, απέκλεισε το «κούρεμα», εθυγραμμιζόμενη πλήρως με τις απαιτήσεις του κ. Β. Σόϊμπλε, αλλά προέκρινε το μοντέλο της «ωρίμανσης», δηλαδή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Ο κ. Τσακαλώτος, από την πλευρά του, σημείωσε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς το συνολικό πακέτο του χρέους και των μεταρρυθμίσεων να δίνει ένα ξεκάθαρο σήμα στους Έλληνες πολίτες, τους Ευρωπαίους πολίτες και τους Έλληνες και διεθνείς επενδυτές, ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, ότι υπάρχει ξεκάθαρος ορίζοντας εξόδου από την κρίση, για να γνωρίζουν όλοι ότι μπορούν να επενδύσουν, να καταναλώσουν, να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες ώστε ο φαύλος κύκλος να μετατραπεί σε ενάρετο κύκλο».
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ωστόσο αρνήθηκε να επεισέλθει σε λεπτομέρειες γύρω από την αναδιάρθωση του χρέους. «Σίγουρα μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα -πολλά από αυτά δεν έχουν καμία επίπτωση στον Γερμανό ή στον Ολλανδό φορολογούμενο- ώστε να αλλάξουν οι όροι του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι ότι το κριτήριο για να έχουμε ανοικτό δρόμο, για να γνωρίζουν οι επενδυτές ότι έχει φύγει το Grexit από το τραπέζι, ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από την κρίση, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δώσει το μήνυμα ότι εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση να πάει τη χώρα σε μια νέα φάση. Πραγματικά δεν έχει σημασία ποια τεχνική λύση θα βρεθεί για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα του προγράμματος και της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», δήλωσε.
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο και ο ειδικός μηχανισμός δέσμευσης
Ήδη, τα σενάρια τα οποία πέφτουν στο τραπέζι για τη «νομική φόρμουλα» για την υιοθέτηση της απαίτησης των δανειστών για πρόσθετο πακέτο μέτρων, ποικίλουν, μετά και την διαπίστωση του κ. Τσακαλώτου ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι γεμάτη ιδέες». Γεγονός είναι πάντως ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει σε συγκεκριμένα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ περίπου, ή 2 μονάδες του ΑΕΠ, τα οποία στην ουσία οδηγούν ακόμη και σε οριζόντιες νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν το ήδη βαρύ πακέτο των 5,6 δις. ευρώ.
Τα μέτρα αυτά θα αποτυπωθούν – ονομαστικά και συγκεκριμένα – στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο (MOU). Η επικαιροποίηση του Μνημονίου (νεότεροι στόχοι, χρονοδιαγράμματα κ.λπ.) γίνεται μετά από κάθε αξιολόγηση. Το MOU είναι δεσμευτικό, αλλά δεν περνά από την Βουλή. Έτσι, λοιπόν, το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει το επικαιροποιημένο μνημόνιο (MOU) και θα νομοθετήσει στη Βουλή έναν Ειδικό Μηχανισμό Δέσμευσης, ο οποίος αν διαπιστώσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 δεν θα είναι 3,5% θα ενεργοποιήσει τα επώδυνα μέτρα που θα ενσωματωθούν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Το αν τα μέτρα αυτά τεθούν σε ισχύ θα αποφασισθεί κατά πάσα πιθανότητα στη δεύτερη αξιολόγηση. Η επιλογή αυτή διευκολύνει και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν την δημιουργία του Ειδικού Μηχανισμού και όχι το Μνημόνιο. Θα γνωρίζουν ωστόσο τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο MOU κυβέρνησης-δανειστών, τα οποία και θα κληθούν να ψηφίσουν όταν παραστεί ανάγκη. Αυτό βεβαίως είναι το σχέδιο της κυβέρνησης αν και οι δανειστές θα προτιμούσαν την εκ των προτέρων ψήφισή τους από τη Βουλή.
Είναι ένα colpo grosso με το οποίο συμφωνούν βεβαίως και οι δανειστές.
Η δήλωση κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι αναφερόμενο στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup υποστήριζαν ότι «ο Ντάισελμπλουμ κρατάει ισορροπία ανάμεσα στο ενδεχόμενο να νομοθετηθούν άμεσα τα ενδεχόμενα μέτρα (όπως απαιτεί η Λαγκάρντ) και να υπάρξει ένας αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης των αποκλίσεων, είναι απολύτως ενδεικτική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου