Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά 100 ευρώ το μήνα στους ελεύθερους επαγγελματίες

Όπως έχουμε ξαναγράψει η "στενότερη σύνδεση των εισφορών και των παροχών με το εισόδημα", που εισάγει το 3ο μνημόνιο, θα διατηρεί τον παραλογισμό της είσπραξης εισφορών και σε μηδενικά ή ελάχιστα εισοδήματα, θα νομιμοποιεί τον ουσιαστικό μηδενισμό των συντάξεων και θα μετατρέψει την κοινωνική ασφάλιση σε κεφαλαιοποιητική (όπου ακόμα και το "κεφάλαιο" των εισφορών θα εξανεμίζεται).  Ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά σε ιδιοκτήτες καταστημάτων και ελεύθερους επαγγελματίες που θα κυμαίνεται γύρω στα 100 ευρώ μηνιαίως και θα εισπράττεται μέσω των ταμειακών μηχανών προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Πηγή

Για να σταθεί στα πόδια του ο ΟΑΕΕ, που βρίσκεται με έλλειμμα 530 εκατ. ευρώ για το 2015, προβλέπεται η συγκεκριμμένη εισφορά, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να κάνουν έναρξη ελεύθερου επαγγελματία, κανονικά με θεώρηση βιβλίων και στοιχείων, και σε αυτή την κατηγορία τα 100€ το μήνα θα είναι καταστροφή. Σε κάθε περίπτωση τα 100 ευρώ της ελάχιστης εισφοράς θα είναι το ελάχιστο ποσό καταβολής, ακόμη κι αν εμφανίζει μηδενικά κέρδη λόγω ζημιών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Τάσος Πετρόπουλος τόνισε πως κάθε επαγγελματίας που θα κόβει μια απόδειξη πληρωμής, ενα ποσοστό θα πηγαίνει για την κοινωνική ασφάλιση, λέγοντας «θα συγκεντρώνεται, θα εκκαθαρίζεται και θα αποδίδεται».

Η εισφορά αυτή «για ένα διάστημα θα είναι υποχρεωτική και είναι μια από τις σκέψεις για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία». Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, οι ασφαλιστικές εισφορές θα συνδυαστούν πλέον με τα οικονομικά αποτελέσματα που εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπολογίζονται με κλιμακούμενα ποσοστά ανάλογα με το εισόδημα. Ωστόσο, ο κ. Πετρόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό Μega, μίλησε για υπολογισμό εισφορών με βάση το τζίρο.

Το σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση μιας μίνιμουμ εισφοράς, που σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ το μήνα και από εκεί και πάνω ο κάθε ασφαλισμένος θα πληρώνει την εισφορά που αντιστοιχεί στον τζίρο που πραγματοποιεί ή στα κέρδη που δηλώνει. Τα 100 ευρώ της ελάχιστης εισφοράς θα είναι το ελάχιστο ποσό καταβολής. Από εκεί και πέρα, η καταβολή της υπόλοιπης εισφοράς θα τον διασφαλίζει με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ θα είναι το βασικό κομμάτι πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο υπολογισμός της σύνταξης.
Η ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά είναι επί της ουσίας ένα μέτρο που ήταν να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2013 αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ μετά από θύελλα αντιδράσεων.

«Από 1.1.2013 θεσπίζεται εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ ανά κλάδο επιχείρησης ως ποσοστό επί των ετήσιων εσόδων (τζίρου) της επιχείρησης. Το ποσοστό εισφοράς καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά από ειδική οικονομική μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών και γνώμη του ΣΚΑ», αναφερόταν στο νόμο 3986 του 2011.

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό!! Μπράβο!! Το κοπρόσκυλο ο Τάσος Πετρόπουλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγνωμη δε καταλαβα, δεν ειναι ευνοικο για εμας που καλουμαστε να πληρωνουμε 500 το μηνα βρεξει χιονισει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή