Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Μείωση Τιμολογίων από την ΕΚΧΑ ΑΕ

Αναρτούμε μήνυμα από συνάδελφο τοπογράφο
Στις 2 Δεκεμβρίου του 2014 το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΧΑ ΑΕ (πρώην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ) και αναθέτουσα αρχή πήρε την παρακάτω απόφαση
«Εφαρμόζοντας την προηγούμενη εμπειρία από την μείωση του τιμολογίου πριν την ΚΤΙΜΑ Β-14 (Αθήνα, Βόλος κλπ) την οποία όχι μόνον αποδέχτηκε η αγορά αλλά υπήρχε και εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή υποψηφίων σχημάτων, συμπεραίνουμε ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο μείωσης των τιμολογίων, κυρίως λόγω της οικονομικής κατάστασης , της μείωσης του εργατικού κόστους, του κόστους μισθωμάτων κλπ. Οπότε προτείνουμε την μείωση των τιμολογίων κατά 12% με σκοπό να επιτύχουμε την εξεύρεση χρηματοδότησης του έργου με μεγαλύτερη ευκολία, την προσαρμογή των αμοιβών στην πραγματική οικονομική κατάσταση της αγοράς και τον οικονομικό εξορθολογισμό του έργου. Το τιμολόγιο αυτό θα εφαρμοστεί στις μελέτες που θα προκηρυχθούν στο εξής από την ΕΚΧΑ ΑΕ.»
Το πρώτο που πρέπει να πούμε είναι ότι η απόφαση αυτή βγήκε μετά και τον τελευταίο διαγωνισμό. Δηλαδή μειώνει τις τιμές σε αντικείμενο που δεν πρόκειται να υπάρξει; Προφανώς και δεν είναι έτσι. Το σχέδιο είναι να ακυρώσει το μεγαλύτερο κομμάτι του διαγωνισμού του 2013, τις 22 από τις 28 μελέτες στις οποίες δεν είχαν δοθεί μεγάλες εκπτώσεις. Δηλαδή θέλει να ακυρώσει τον διαγωνισμό όταν έχουν ανοίξει οι οικονομικές προσφορές και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της ανάθεσης. Θα οριστεί ΔΣ της εταιρείας εντός της εβδομάδας.
Θέλει δηλαδή να ακυρώσει τον διαγωνισμό που περιμένει όλος ο κλάδος των τοπογράφων αλλά και δικηγόροι, πολιτικοί, πληροφορικάριοι, και διοικητικοί να δουλέψουν επειδή οι υποψήφιοι ανάδοχοι δεν έδωσαν τις εκπτώσεις που είχε στο μυαλό τους η διοίκηση της ΕΚΧΑ.
Το σοβαρότερο όμως είναι ακριβώς η μείωση των τιμολογίων και η αιτιολόγισή του.
Τα τιμολόγια των αμοιβών έχουν μειωθεί 28% το 2011, 29%, το 2013 και προτείνεται να μειωθούν και 12% σήμερα.
Περιττό να πω ότι οι μειώσεις αυτές έχουν περάσει ήδη στους εργαζόμενους για τις μελέτες που ανατέθηκαν με τιμολόγια του 2008 και οι οποίες εκπονούνται σήμερα.
Ο σύλλογος τοπογράφων έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο τελευταίο ΔΣ της ΕΚΧΑ και έβγαλε δελτίο τύπου , μαζί με την απόφαση της ΕΚΧΑ ΑΕ. Παρών στην διαμαρτυρία ήταν και ο ΣΕΓΕΚ (ο συλλογής των εταιρειών των αναδόχων, δηλαδή τα αφεντικά) που προσπαθούν να μην ακυρωθεί ο διαγωνισμός αλλά την μείωση που προτείνει η κτηματολόγιο να την περάσουν ως επιπλέον έκπτωση στην οικονομική τους προσφορά και φυσικά να την περάσουν κατευθείαν στους εργαζόμενους. Αν δηλαδή οι αμοιβές στους νέους μηχανικούς είναι περίπου 700 ευρώ φανταστείτε τι έχει να γίνει. Και δεν φτάνει αυτό. Η ΕΚΧΑ επειδή έχει υποχρέωση να ολοκληρώσει το έργο μέχρι το 2020 αναθεωρεί τα χρονοδιαγράμματα μειώνοντας τον χρόνο εκπόνησης των μελετών με τις αντίστοιχες συνέπειες τόσο στην ποιότητα του παραγόμενου έργου αλλά και στην εντατικοποίηση της εργασίας.

Την Παρασκευή 12/12 είχε οριστεί ΔΣ του συλλόγου για το θέμα που όμως δεν έγινε. Προφανώς και η θέση του ΤΕΕ αγνοείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου