Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Παρέμβαση στις εξετάσεις των ενεργειακών επιθεωρητών

Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, λόγω της προγραμματιζόμενης καταστρατήγησης και αποσύνδεσης  των επαγγελματικών δικαιωμάτων χιλιάδων μηχανικών από το πτυχίο τους μέσω συνεχών δαπανηρών διαδικασιών “επιμόρφωσης” και εξετάσεων, στηρίζει την κινητοποίηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών κατά της εξεταστικής διαδικασίας και καλεί τους συναδέλφους μηχανικούς να απέχουν από τις εξετάσεις και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Δευτέρας στο ΤΕΕ.


Παρέμβαση στις εξετάσεις των ενεργειακών επιθεωρητών
Δευτέρα 16 Ιούνη στο ΤΕΕ (Νίκης 4) στις 8.30 πμ
Παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης στις 11.30 πμ και στις 2.30 μμ
Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές είναι μόνο η αρχή…

HomeΣτον κλάδο μας, όπου η ανεργία έχει φθάσει το 50% ενώ πλησιάζει το 80% στους νέους μηχανικούς, η υπέρογκη καταβολή των  ασφαλιστικών εισφορών έχει γίνει αδύνατη, η απειλή με κατασχέσεις έχει γίνει πραγματικότητα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πολυτέλεια, πλέον και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα βρίσκονται στο  τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΤΕΕ και της κυβέρνησης ως συνέχεια της πολιτικής της ΕΕ και της Μπολόνια στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» των επαγγελμάτων και τη διάλυση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων και των πτυχίων μας.
Ιστορική Αναδρομή…
Ο Νόμος 3661/08 τέθηκε καθυστερημένα  σε εφαρμογή τον Οκτώβριο 2010 και υιοθέτησε τις ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Έκτοτε, ορίστηκαν οι Προσωρινοί Ενεργειακοί Επιθεωρητές και έγινε υποχρεωτική η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α)  σε ενοικιάσεις και αγορές ακινήτων. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, το Π.Ε.Α έγινε ‘προαιρετικό΄ μέσω του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου, οι Υποψήφιοι Ενεργειακοί Επιθεωρητές αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν εκ νέου σεμινάρια, οι υποχρεωτικές εξετάσεις απέκτησαν παράβολο συμμετοχής και η πολλά υποσχόμενη οικονομική ενίσχυση πήρε αναβολή. Ουσιαστικά,  ο κατακερματισμός του γνωστικού μας αντικειμένου άρχισε να εφαρμόζεται και η πιστοποίηση και η εξατομίκευση των επαγγελματικών δικαιωμάτων να υλοποιείται.
Οι ενεργειακοί επιθεωρητές είναι μόνο η αρχή…
Βάσει του ΠΔ 38/2010, το ΤΕΕ ορίστηκε ως η αρµόδια αρχή για την εισήγηση Προεδρικών Διαταγμάτων που καθορίζουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος του μηχανικού.
Όλοι οι τεχνικοί (ΑΕΙ, ΤΕΙ κλπ) θα πρέπει να εξετάζονται και να πιστοποιούνται για να αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στη δουλειά, όχι σε συνολικά επαγγελματικά δικαιώματα αλλά σε τεμαχισμένες και εξειδικευμένες δραστηριότητες. Υπό αυτή τη σκοπιά, εξηγείται τόσο η ξεχωριστή επαγγελματική δραστηριότητα του ενεργειακού επιθεωρητή όσο και του ελεγκτή δόμησης που είναι απλά η αρχή...
Κι ακόμα κι αν το πρόγραμμα σπουδών της εκάστοτε σχολής καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο και δικαιολογεί την αντιστοίχιση ανάλογων επαγγελματικών δικαιωμάτων, ο τεχνικός  καλείται να αποστηθίσει εκ νέου εκατοντάδες σελίδες, να πληρώσει για να εξεταστεί και να ακολουθήσει ένα φαύλο κύκλο σεμιναρίων με την ελπίδα να έχει καλύτερες εργασιακές προοπτικές.
Όλα αυτά οδηγούν στην κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από το πτυχίο μας, σε επιπλέον εξετάσεις, ατομικό κόστος της δια βίου μάθησης και πιστοποίησης, αέναη περιπλάνηση για συλλογή ατομικών πιστοποιημένων προσόντων και παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής μας δύναμης.
Και ποια είναι η θέση του ΤΕΕ σε όλα αυτά;;;
Ο φορέας πιστοποίησης που προωθείται από την κυβέρνηση και  την τρόικα μετασχηματίζει το τοπίο στον κλάδο σε βάρος τόσο των εργαζόμενων μηχανικών και τεχνικών όσο και της κοινωνίας.
Στην πολιτική αυτή πρωτοστατεί το ΤΕΕ το οποίο είναι και το μόνο που επωφελείται αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο από τις εξετάσεις των ενεργειακών επιθεωρητών, τα εκτιμώμενα έσοδα ανέρχονται στο ποσό των 2.000.000 €. Μπροστά σε μία κερδοφόρα αγορά σεμιναρίων και εξετάσεων πιστοποίησης σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών το ΤΕΕ επιλέγει το ρόλο του εισπράκτορα.

Δε θα επιτρέψουμε σε κυβέρνηση, Υπ. Ενέργειας και ΤΕΕ την απαξίωση των πτυχίων μας. Δε θα ανεχτούμε την περαιτέρω υποβάθμιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Δε θα παίξουμε το παιχνίδι των πιστοποιήσεων.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απέχουν από τις εξετάσεις.
Παλεύουμε για:
·      Πλήρη σταθερή εργασία για όλους.
·      ΟΧΙ στην «απελευθέρωση των επαγγελμάτων» στην αντιδραστική πολιτική της Μπολόνια, στην «πιστοποίηση» και στην εξατομίκευση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά.
·      Όχι στη μετατροπή του ΤΕΕ σε κέντρο πιστοποιήσεων. Όχι στον κατακερματισμό των επιστημονικών αντικειμένων, την λογική των ατομικών προσόντων και της δια βίου αναζήτησης πιστοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου