Από εδώ
Το υπουργείο Εργασίας υποβιβάζει το θέμα λέγοντας ότι πρόκειται απλώς για τεχνικό σύμβουλο και όχι επιτροπεία. Επιβεβαιώνει δηλαδή ότι θα υπάρξει συνεργασία, αλλά σε επίπεδο τεχνικών συμβούλων.
Σύμφωνα με την καταγγελία του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση της κυβέρνησης στις 8 Μαΐου 2014, ο τεχνοκράτης του ΔΝΤ Πέτερ Ράτκλιφ ορίστηκε Επίτροπος της τρόικα στα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία, μετά από συμφωνία της μνημονιακής κυβέρνησης με την τρόικα. Μάλιστα, όπως αναφέρει ήδη το στέλεχος του ΔΝΤ τοποθετήθηκε σε γραφείο στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο κ. Μητρόπουλος υποστηρίζει πως κύριο καθήκον του ειδικού εμπειρογνώμονα του ΔΝΤ θα είναι η παρακολούθηση της διαδικασίας κατάργησης των επικουρικών συντάξεων με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος-βιωσιμότητας των Ταμείων από 1-7-2014, καθώς επίσης και η πιστή εφαρμογή του μνημονιακού νόμου (ν. 3863/2010), που ορίζει ότι από 1-1-2015 το κράτος θα εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη που ανέρχεται σήμερα στα 360 ευρώ.
«Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της, η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εμπαίζει απροκάλυπτα τους Έλληνες συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Προετοιμάζεται να εφαρμόσει τους σκληρούς ασφαλιστικούς νόμους (ν. 3863/2010, 4093/2012 κ.ά.) στο πεδίο των συντάξεων», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως με τη διαρκώς μειούμενη κρατική επιχορήγηση, «η μνημονιακή κυβέρνηση με την πολιτική της σκοπεύει να καταντήσει τα ασφαλιστικά ταμεία θλιβερά και καθημαγμένα φιλανθρωπικά ιδρύματα».
Καταγγελίες και για Γ.Στουρνάρα
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται και τις καταγγελίες των ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ για τις ζημιές που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία από τη μη συμμετοχή τους στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, τόσο κατά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων, όσο και κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2013.
Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες αν και ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό πριν ένα χρόνο περίπου είχαν ζητήσει να ανακληθεί η μνημονιακή πρόβλεψη που απαγόρευε στα Ταμεία τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, καταγγέλλοντας πως επρόκειτο για σχέδιο υφαρπαγής των περιουσιακών τους στοιχείων που θα οδηγούσε σε αναγκαστική δραστική απομείωση της αξίας των μετοχών τους στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, τελικά αυτό δεν έγινε.
Αντίθετα, παρά το γεγονός ότι ταμεία όπως το ΙΚΑ, το ΤΑΥΤΕΚΩ και το ΕΤΕΑ είχαν λάβει αποφάσεις συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, στις 28 Μαΐου και ελάχιστα πριν την επικείμενη εκπνοή της προθεσμίας συμμετοχής τους στις ΑΜΚ πληροφορήθηκαν το περιεχόμενο επιστολής του υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Στουρνάρα στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, που ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε αναλάβει δέσμευση έναντι της τρόικας για τη μη συμμετοχή των Ταμείων στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, λόγω του ότι είναι φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Αντίστοιχα και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας κοινοποίησε στις 28 Μαΐου εξαιρετικά επείγον έγγραφο (για τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης προς την τρόικα, ζητώντας να αποκλεισθούν τα ταμεία από το δικαίωμα προτίμησης για τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και στα δικαιώματα κτήσης μετοχών.
Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των Διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία χαρακτηρίστηκαν φορείς της γενικής κυβέρνησης (ΠΥΣ6) εξεδόθη στις 5 Ιουνίου 2013, δηλαδή μια εβδομάδα μετά τη σχετική αλληλογραφία του κ. Στουρνάρα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, κάτι που σημαίνει πως όταν ζητήθηκε από τα ταμεία να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους για συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών δεν υπήρχε η σχετική νομοθετική πρόβλεψη που να προβλέπει κάτι τέτοιο.
Η ΠΥΣ της 5ης Ιουνίου 2013 ανέφερε: «Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της 38/9.11.2012 πράξης Υπουργικού Συμβουλίου προστίθεται εδάφιο ως εξής: "Για τους σκοπούς εφαρμογής της παρούσας πράξης και του Ν. 3864/2010 (Α΄ 119), οι φορείς γενικής κυβέρνησης κατά την έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 1Β του Ν. 2362/1995 (Α΄ 247) και ως αυτοί προσδιορίζονται, βάσει της ως άνω διάταξης, από το Μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, δεν εμπίπτουν στην έννοια των ιδιωτών επενδυτών ούτε στην έννοια του ιδιωτικού τομέα».
Όπως σημειώνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η συγκεκριμένη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου απαγόρευσε τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων και στις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών , με αποτέλεσμα οι αρχικές τους επενδύσεις στα πιστωτικά ιδρύματα να έχουν υποστεί τεράστια απώλεια και το Ελληνικό Δημόσιο να έχει ζημιωθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου