Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

To μισθολόγιο των απειλών


Το νέο μισθολόγιο που προανήγγειλε για το Δημόσιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης εμπεριέχει κινδύνους τόσο για τη διάρρηξη της συνοχής των υπαλλήλων όσο και για τη «φιλοσοφία» που προσπαθεί να επιβάλει, με τους προϊσταμένους να μπορούν πλέον να απειλούν τους εργαζομένους και να κρίνουν κατά το δοκούν την παραγωγικότητά τους – και μάλιστα με ποσόστωση. Οι προϊστάμενοι καλούνται να αξιολογήσουν ένα ποσοστό 25% ως άριστους, 60% ως μέτριους και 15% ως κακούς και… μετεξεταστέους. Οπως γίνεται αντιληπτό, είναι στην ευχέρειά τους να αξιολογούν, να μετακινούν, να μεταθέτουν ή να απολύουν. Το πριμ παραγωγικότητας, που επίσης προωθείται, δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά τα χρήματα θα αναδιανέμονται από τους «μη αποδοτικούς» προς τους «πιο αποδοτικούς».

Ακυρώνει το νέο μισθολόγιο το νόημα της αξιολόγησης, προάγοντας ταυτόχρονα ένα από τα πιο μισητά φαινόμενα στην ελληνική κοινωνία: όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές, προσπαθούν, μέσω του φόβου και της τρομοκρατίας, να μεταλλάξουν τους εργαζομένους σε υπάκουα, πειθήνια όντα, χωρίς λόγο αντίρρησης ή διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους και, αυτό είναι το πιο θλιβερό και ανησυχητικό, για να αναρριχηθούν εργασιακά, να αλληλοσπαράζονται, να «καρφώνουν» ο ένας τον άλλον για να έχουν την εύνοια της διοίκησης.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι ανεβαίνουν νέο Γολγοθά. Αφού πρώτα κατηγορήθηκαν σε σημείο εξευτελισμού ως υπεράριθμοι και ως βασικοί υπεύθυνοι της γραφειοκρατίας, αφού τους περιέκοψαν μισθούς και συντάξεις, τώρα απειλούνται με τις μετακινήσεις και την απόλυση εάν δεν δείξουν τυφλή υποταγή στην εκάστοτε εξουσία. Πρόκειται για τη φιλελεύθερη πολιτική της επιτυχίας με κάθε τρόπο, αυτή όμως η πολιτική αποδιοργανώνει τη δομή των υπηρεσιών και διαλύει τις συναδελφικές και ανθρώπινες σχέσεις, με μισθούς που κινούνται πλέον κάτω από τα όρια της επιβίωσης.

Η αξιολόγηση οφείλει να είναι αντικειμενική και όχι προαποφασισμένη από σκοτεινές σχέσεις υπαλλήλων και διοικητικών. Τα κριτήρια πρέπει να είναι αδιάβλητα και οι διαδικασίες διαφανείς. Και τα πριμ παραγωγικότητας είναι σωστά, όταν όμως υπάρχει στοχοθεσία όπου προβλέπεται και μπορεί βεβαίως να εφαρμοστεί με βάση τον υπαλληλικό κώδικα και την ήπια ανάπτυξη.

Αντ' αυτών ο υπουργός φρόντισε να τρομοκρατήσει, αλλά ξέχασε προφανώς ότι με τη βία και τις απειλές μειώνεται το επίπεδο αποδοτικότητας. Σε μια υπηρεσία, όταν επιβάλλονται η αλληλοκατάδοση και η χαμέρπεια βασιλεύουν η αποσάθρωση και η απορρύθμιση, με μαθηματική κατάληξη τον αφανισμό της υπηρεσίας. Εάν αυτό θέλουν ο υπουργός και οι επιτελείς του, θα το πετύχουν σίγουρα με το νέο μισθολόγιο που ανήγγειλαν. Η λογική τού «ο θάνατός σου, η ζωή μου» δεν έχει σχέση με θεσμούς και δημοκρατία. Είναι απαράδεκτη και οφείλει να επανεξεταστεί από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε όλες τις βαθμίδες.


Στο Δημόσιο που οραματίζεται ο Κυριακός Μητσοτάκης, θα αμείβεται καλύτερα, θα προάγεται και θα «προστατεύεται» ο εργαζόμενος που θα πειθαρχεί τυφλά στον προϊστάμενο και θα αποδεικνύεται «πιο αποδοτικός» από τον διπλανό του, πάντα σύμφωνα με τα κριτήρια της διοίκησης.


Του Στέργιου Ζιαμπάκα

Η ανθρωποφαγία… προσλαμβάνεται στο Δημόσιο! Η θέσπιση του αυταρχικού νέου συστήματος αξιολόγησης υπαλλήλων με την καθιέρωση ποσόστωσης και η ανακατανομή μισθών που οδεύει προς σύνδεση με το παραπάνω σύστημα έρχονται να εδραιώσουν μια νοοτροπία του τύπου «ο θάνατός σου, η ζωή μου» ανάμεσα σε συναδέλφους.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε την κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα, εντός του οποίου θα συμπεριλαμβάνεται η χορήγηση πριμ παραγωγικότητας στους υπαλλήλους που διακρίνονται για την αποδοτικότητά τους. Τα χρήματα του πριμ -σύμφωνα με τον ίδιο- δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, αλλά θα είναι ένα μέτρο «δημοσιονομικά ουδέτερο», το οποίο σημαίνει ότι, στο πλαίσιο των μισθολογικών ανακατατάξεων, θα αναδιανεμηθούν χρήματα από τους «μη αποδοτικούς» προς τους «πιο αποδοτικούς».

Τρομοκρατία

Στην ίδια λογική κατανομής υπαλλήλων σε κατηγορίες και το σύστημα «αξιολόγησης». Ο προϊστάμενος των εργαζομένων, υπό την απειλή της επιβολής ποινής για «παράβαση καθήκοντος», θα πρέπει να κατανείμει το προσωπικό υποχρεωτικά σε άριστους (25% εξ αυτών), μέτριους (60%) και… μετεξεταστέους (15%), «με προκατασκευασμένα αποτελέσματα και οδηγίες, γεγονός που ακυρώνει το ίδιο το νόημα της αξιολόγησης που δήθεν προασπίζονται. Μέσω του φόβου και της τρομοκρατίας προσπαθούν να δημιουργήσουν πειθήνιους εργαζομένους που θα αλληλοσπαράζονται μεταξύ τους για την εύνοια της διοίκησης, με απώτερο στόχο τον απόλυτο έλεγχο της δημόσιας διοίκησης στην εκάστοτε εξουσία», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

«Είναι σαφές πως επιδίωξη και αυτής της προσπάθειας είναι ο έλεγχος της δημόσιας διοίκησης, το πάγωμα της μισθολογικής εξέλιξης υπαλλήλων, η βίαιη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, οι εργαζόμενοι να στερούνται βασικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ζητήματα που αφορούν όλους τους εργαζομένους, όλη την κοινωνία», συμπληρώνεται. Η Ομοσπονδία καλεί τους συλλόγους και τα μέλη της να παρέμβουν στους χώρους ευθύνης τους, προκειμένου να σταματήσει οποιαδήποτε εφαρμογή των διατάξεων της αξιολόγησης, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας.

«Η απαράδεκτη διαδικασία της δήθεν “αξιολόγησης” -που θα δημιουργήσει τη “δεξαμενή” των υπό απόλυση διαθεσίμων- σε συνδυασμό με το νέο μισθολόγιο θα αποτελέσουν το όχημα του πετσοκόμματος των μισθών των εργαζομένων στο Δημόσιο, συνθλίβοντας ακόμα και κάτω από τα όρια της επιβίωσης τους μισθούς των υπαλλήλων», αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωσή το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αιτήματα

Σε ανακοίνωσή τους, υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου ζητούν την κατάργηση της διαθεσιμότητας-κινητικότητας και την ταυτόχρονη απελευθέρωση των μετατάξεων, να γίνει αντικειμενική αξιολόγηση με κριτήρια αδιάβλητα και εφαρμογή στοχοθεσίας όπου προβλέπεται και μπορεί να εφαρμοστεί, να δοθεί μπόνους σε όσους υπερβαίνουν τους στόχους που έχουν τεθεί από την υπηρεσία από τα χρήματα που θα εξοικονομούνται από την πάταξη της γραφειοκρατίας και τέλος, να θεσπιστεί ένα μισθολόγιο σύγχρονο, με αποδοχές που να επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου