Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ψήφισμα για το Ελληνικό


Το Ελληνικό αποτελεί την κορωνίδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στους επίδοξους επενδυτές. Η έκταση του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Αγ.Κοσμά έχει μεταβιβαστεί στο «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο προωθεί την εκποίησή του μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Για τη διευκόλυνση της επένδυσης και την κατοχύρωση των κερδών των επενδυτών ψηφίστηκε μάλιστα ο καταστροφικός νόμος 4062/2012, με τον οποίο προβλέπονται απαράδεκτα υψηλοί όροι δόμησης, με τους οποίους μπορούν να δομηθούν 3.720.000 τμ!. Επίσης προβλέπεται και κάθε είδους χρήση γης, ενώ γενικά παρακάμπτεται το θεσμοθετημένο σύστημα πολεοδομικού σχεδιασμού και οι υφιστάμενες δομές αδειοδοτήσεων και σχεδιασμού.

Ταυτόχρονα η Ελληνικό Α.Ε., η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση της έκτασης του Ελληνικού, προσπαθεί με διαδικασίες εξπρές να απομακρύνει από το χώρο υφιστάμενες κοινωφελείς λειτουργίες. Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που τα εκτιμώμενα έσοδα από την εκποίηση του ελληνικού συστηματικά συρρικνώνονται αποδεικνύοντας περίτρανα την άγρια σπέκουλα που συντελείται πάνω στη δημόσια περιουσία και ενώ αποκαλύπτεται σταδιακά η οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει από την προωθούμενη ανάπτυξη σε βάρος του ελληνικού λαού για μετεγκαταστάσεις φορέων και έργα υποδομής.
Απέναντι στα σχέδια αυτά, δεκάδες κοινωνικοί φορείς (μαζί με αυτούς και η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να επιδιώκουμε την «ανάπτυξη» της χώρας ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία, υποβαθμίζοντας το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και αδιαφορώντας για τις κοινωνικές ανάγκες του λαού.

Απέναντι σε αυτή την αντίληψη «αξιοποίησης» του χώρου του Ελληνικού και «ανάπτυξης», κοινωνικοί φορείς και πολίτες από όλη την Αττική, αντιπροτείνουμε ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησης και ανάπτυξης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγ.Κοσμά, με γνώμονα την κάλυψη των πραγματικών κοινωνικών αναγκών και όχι των συμφερόντων κάποιων κερδοσκόπων – επενδυτών, διεκδικώντας και προτάσσοντας τη δημιουργία ενός δημόσιου και κοινόχρηστου Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου, ήπιων πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωφελών δραστηριοτήτων, για όλους τους κατοίκους της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου