Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ψήφισμα ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ για κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και γενικότερη απορρύθμιση των εργασιακών

«Ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ θα σταθεί στο πλευρό των μισθωτών αρχιτεκτόνων αλλά και όλων των εργαζόμενων τεχνικών και των σωματείων τους, σε κάθε δικαστική και εξωδικαστική διεκδίκηση για την ανάσχεση της επίθεσης στις συλλογικές τους συμβάσεις».

Αυτό τονίζεται σε ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων που πραγματοποιήθηκε στις 07.07.2012 και πήρε σχετικές αποφάσεις. Στο κείμενο του ψηφίσματος με το οποίο ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ άσκησε παρέμβαση κατά της κατάργησης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τη γενικότερη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων των αρχιτεκτόνων τονίζεται ότι «από τα πλέον ακραία αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα που πάρθηκαν στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων μνημονίων με την τρόικα ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ είναι η αποδυνάμωση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μέχρι του σημείου της εξαφάνισής του με στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας, ώστε αυτό να πλησιάσει το κόστος των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών». Στο ίδιο ψήφισμα ανάμεσα σε άλλα τονίζεται ότι Ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ζητά την κατάργηση όλων των πρόσφατων και παλαιότερων αντεργατικών νόμων. Επίσης:

Απαιτεί:
- Πλήρη σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της λογικής του απασχολήσιμου-εργαζόμενου που με μία ώρα εργασίας εβδομαδιαίως δεν θεωρείται κάποιος άνεργος. 7ωρο-5νθημερο-35ωρο, κλαδικές ΣΣΕ που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες. Βασικός μισθός 1.400€. Κατώτερος μισθός για τον Μηχανικό, σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα τα 2100€.
- Επίδομα ανεργίας 1120€ για τους άνεργους συναδέλφους ανεξάρτητα από τρόπο αμοιβής (μισθό, ΔΠΥ) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οι αυτοαπασχολούμενοι που αναγκάζονται να διακόψουν προσωρινά την επαγγελματική τους δραστηριότητα να απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα ανέργου. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψή τους και για όσους αναζητούν εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκουν ανάλογη των προσόντων τους. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κάλυψη από το κράτος με χρηματοδότηση 100% συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του. Αναστολή κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο, καθ' όλη την διάρκεια της ανεργίας. Έκτατο επίδομα σε όλους τους ανέργους.
- Ουσιαστική προστασία της μητρότητας. Άδεια κυήσεως, τοκετού, γαλουχίας και φροντίδας των νεογέννητων, 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (μισθό, ΔΠΥ). Αντίστοιχα δικαιώματα και παροχές για τις αυτοαπασχολούμενες. Κρατικό δίκτυο υποδομών, κοινωνικών εγκαταστάσεων με δωρεάν υπηρεσίες για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τους ανάπηρους.
- Ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (μισθό, ΔΠΥ), με προσανατολισμό στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης. Κατάργηση των ιδιωτικών ΕΞ.Υ.Π.Π. και δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφάλειας και Ιατρών Εργασίας, ενταγμένου στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Κατοχύρωση εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου. Διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ. 
Καλεί:
-Τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου των μηχανικών/τεχνικών (ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ, ΣΕΓΜ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ και ΠΕΔΜΗΕΔΕ) να αποσύρουν τις καταγγελίες των συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων και να προχωρήσουν στην υπογραφή νέων, αξιοπρεπών ΣΣΕ, για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Καλεί τα μέλη του Συλλόγου να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα διοργανωθούν από τα σωματεία του κλάδου για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων.
 

Ψηφίσματα

Η Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων που πραγματοποιήθηκε στις 07.07.2012, πήρε αποφάσεις και εξέδωσε ψηφίσματα για τα ακόλουθα θέματα:
1. Επιπτώσεις στο επάγγελμα του αρχιτέκτονα από τις πρόσφατες αλλαγές στη Νομοθεσία .
2. Κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και γενικότερη απορρύθμιση των εργασιακών
σχέσεων των αρχιτεκτόνων.
3. Για το θέμα της «αξιοποίησης» του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
4. Για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης.
5. Για το δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών από τους αρχιτέκτονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου