Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Ιδιωτικοποιείται και ο έλεγχος της οικοδομής...

Αναδημοσιεύουμε από το http://tasosnastos.blogspot.com/2011/06/blog-post_2205.html

Καταργούνται οι πολεοδομίες και άλλοι δημόσιοι φορείς άσκησης πολεοδομικής πολιτικής, όπως οι Επιτροπές Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) και τα Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ), ενώ τον έλεγχο για την εφαρμογή της οικοδομικής άδειας κατά τα στάδια ανέγερσης μιας οικοδομής, αναλαμβάνει ένα Σώμα Ελεγκτών Δόμησης, που θα αποτελείται από ιδιώτες μηχανικούς. Δηλαδή, τους ιδιώτες μηχανικούς θα ελέγχουν ιδιώτες μηχανικοί.

Ολες αυτές οι ρυθμίσεις που κατατίθενται με πρόσχημα δήθεν την καταπολέμηση της διαφθοράς, προβλέπονται σε σχέδιο νόμου, που συζητήθηκε προχτές στο Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσίασαν χτες στους δημοσιογράφους ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης, ενώ προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, καταργούνται τα πολεοδομικά γραφεία με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που σήμερα γνωρίζουμε και δημιουργείται σε κάθε καλλικρατικό δήμο Υπηρεσία Δόμησης. Η διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας διαχωρίζεται σε δύο στάδια: την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης, που θα χορηγούνται από τις υπηρεσίες δόμησης των Δήμων. Για την έγκριση δόμησης θα απαιτούνται τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης (με τομές, συντελεστή δόμησης, ποσοστό κάλυψης) και αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων. Η έγκριση θα χορηγείται σε διάστημα πέντε ημερών. Η άδεια δόμησης θα εκδίδεται σε δύο ημέρες, με ευθύνη των μηχανικών που έχουν συντάξει τις μελέτες και μετά από έλεγχο πληρότητας του φακέλου από τις υπηρεσίες Δόμησης του Δήμου.
Ο έλεγχος των οικοδομών θα γίνεται με αυτοψία σε τουλάχιστον ένα από τα τρία στάδια κατασκευής (θεμελίωση, ολοκλήρωση φέροντα οργανισμού και ολοκλήρωση οικοδομής). Κάθε στάδιο θα ελέγχεται από διαφορετικό ιδιώτη ελεγκτή, που θα επιλέγεται με κλήρωση από την Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, που θα συσταθεί. Ερωτηματικό παραμένει αν το κόστος του ελέγχου που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης της οικοδομής θα συμπεριλαμβάνεται στο κόστος της οικοδομικής άδειας ή θα αποτελεί ένα ξεχωριστό χαράτσι.
Με την ολοκλήρωση του ελέγχου θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής που θα είναι απαραίτητο για τη σύνδεση της κατασκευής με τα δίκτυα κοινωνικής ωφέλειας (ρεύμα, νερό κ.λπ.)
Παράταση για τους ημιυπαίθριους
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε επίσης την παράταση, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για ημιυπαίθριους και λοιπές αλλαγές χρήσης χώρων. Οπως ανέφεραν, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 618.334 αιτήσεις και οι εισπράξεις από τα παράβολα και τις πρώτες δόσεις πληρωμής των χαρατσιών ξεπερνούν ήδη τα 600 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες αιτήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στα πολεοδομικά γραφεία Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Κυκλάδων και Χαλκιδικής. Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι σε 2 - 3 βδομάδες θα ανακοινώσει ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με αντίστοιχα χαράτσια για τους ιδιοκτήτες τους, αφού συνεννοηθεί με το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε η ρύθμιση να είναι συνταγματική. Από τη ρύθμιση, όπως πρόσθεσε, θα εξαιρεθούν όσοι έχτισαν αυθαίρετα τα τελευταία 2 - 3 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου