Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Έρχεται το "Νέο Μισθολόγιο"

Αναρτήσαμε εδώ :
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B2iPq8AkxUHGZDA0NTkwZGUtZjM0NC00MjgxLWIzZGMtOWU1MzE4Y2UzZTY2&hl=en
τη Σύμβαση με την οποία το Δημόσιο αναθέτει - απευθείας - σε κοινοπραξία εταιριών τη σύνταξη μελέτης για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου. Διαβάστε επίσης σχετικό άρθρο από την Ημερησία. Είναι προφανές ότι ετοιμάζεται σύντομα το νέο χαράτσωμα. Εμείς τι κάνουμε?

Ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους υπαλλήλους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ετοιμάζει η κυβέρνηση . Το μισθολόγιο θα εφαρμοστεί όχι μόνο στην κεντρική διοίκηση (υπουργεία) αλλά και στους ΟΤΑ, τις ΔΕΚΟ και τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Προς την κατεύθυνση αυτή  με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ανατέθηκε σε δύο εταιρείες (Hay Group και Icap Group) η προετοιμασία μελέτης για το νέο μισθολόγιο.
Όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση η μελέτη πρέπει να έχει παραδοθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Άλλωστε και βάσει μνημονίου τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών  θα πρέπει να έχουν ετοιμάσει μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα έκθεση για τις αμοιβές στο Δημόσιο και τη διαστρωμάτωση των υπαλλήλων.
Πιο αναλυτικά  η  μελέτη που πρέπει να ετοιμάσουν οι δύο εταιρείες  θα απαρτίζεται από τρία βασικά μέρη.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση “το πρώτο θα αφορά στη παρουσίαση της δομής του ισχύοντος μισθολογίου, τόσο των προβλεπόμενων αμοιβών αλλά και των πραγματικών αμοιβών, το δεύτερο μέρος θα αφορά στη δυναμική της απασχόλησης και η τρίτη ενότητα θα δημιουργεί τα θεμέλια για ένα νέο μισθολόγιο”.
Μάλιστα τα στοιχεία για την δομή του μισθολογίου θα συμπεριλαμβάνουν , την κεντρική διοίκηση, τους ΟΤΑ ,  τα ΝΠΔΔ αλλά και ειδικά μισθολόγια. Θα ληφθούν υπόψη και στοιχεία από την Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ.
Επιπλέον πέρα από τις τακτικές αποδοχές θα καταγραφούν τα επιδόματα , οι υπερωρίες τα έξοδα μετακίνησης  και άλλες πρόσθετες αμοιβές καθώς και η συχνότητα της προβλεπόμενης χορήγησης των πρόσθετων παροχών.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμο νομοσχέδιο για  το ενιαίο μισθολόγιο το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου. Ακόμη και δεν έχει διευκρινιστεί αν θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο όπως πιέζει η τρόικα ή από τις αρχές του 2012 όπως επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο.
 
Το ενδεχόμενο κατάργησης  δημόσιων φορέων,  η εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις αλλά και τα μοντέλα που εφαρμόζονται σε  άλλες ευρωπαϊκές χώρες  θα ληφθούν υπόψη για την κατάρτιση του νέου μισθολογίου.
Όλα τα δεδομένα αυτά θα πρέπει σύμφωνα με την υπουργική απόφαση να συμπεριληφθούν στην μελέτη η οποία θα ενσωματώσει το σχέδιο κατανομής της απασχόλησης που θα προκύψει από τις προτάσεις των υπουργείων και την τελική διαμόρφωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Επίσης θα καταβληθεί προσπάθεια να αποτιμηθεί το μελλοντικό κόστος από την εφαρμογή του ενιαίου  μισθολογίου.
Προς την κατεύθυνση αυτή οι δύο εταιρείες που ανέλαβαν την μελέτη θα παρουσιάσουν στατιστικές αναλύσεις για τις ακόλουθες κατηγορίες:
-Υπολογισμός της μέσης αμοιβής – προβλεπόμενη και πραγματική – ανά κατηγορία εργαζόμενων και ανά φορέα του Δημοσίου
- Ηλικιακή κατανομή εργαζόμενων ανά κλιμάκιο μισθών και συνολικών αμοιβών
-Ποσοστά πρόσθετων αμοιβών στο σύνολο των αποδοχών ανά κατηγορία και ανά
φορέα
· Επίπεδο εκπαίδευσης, επίπεδο αμοιβών και τυπικές αποκλίσεις
· Σύνολα που προκύπτουν από την βάση δεδομένων της Ενιαίας Αρχής πληρωμών (π.χ. ποσοστά  υπαλλήλων που λαμβάνουν συγκεκριμένους τύπους επιδομάτων και αμοιβών).
 
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως το κόστος της μελέτης ανέρχεται στις 71,9 χιλιάδες ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου