Κουμπάρα - Διακοφτό, πριν την έναρξη των εργασιών κατασκευής πεντάστερου τουριστικού χωριού ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 12.05.2022, 15:19
Δικαιώνει κατοίκους και φορείς της Ιου που προσέφυγαν κατά της ιδιωτικοποίησης της παραλίας Κουμπάρα
Φρένο στην εξελισσόμενη περιβαλλοντική καταστροφή της Ιου από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και ένα υψηλό εμπόδιο στις επιδιώξεις της κυβέρνησης βάζει απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, η οποία θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», με την απόφαση 1037/2022 το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει το 2016 κάτοικοι και φορείς της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ο Σύνδεσμος Ιητών, οι οποίοι προσέφυγαν δικαστικά για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της παραλίας Κουμπάρα και συγκεκριμένα για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου (σύνθετο κατάλυμα, που περιλαμβάνει ξενοδοχείο 249 κλινών, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, κέντρο αναζωογόνησης spa και συναφή έργα).
Πρόκειται για κρίσιμη απόφαση αφ’ ενός μεν γιατί η συγκεκριμένη επένδυση έχει ενταχθεί στον νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων (Ν. 4864/2021), που άφησε στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των νησιών, και αφ’ ετέρου γιατί ανοίγει τον δρόμο για νέες δικαστικές προσφυγές τόσο στην Ιο (π.χ. στην περιοχή Πικρί Νερό, βλ. «Το πικρό νερό των κερδοσκόπων στρατηγικών επενδυτών στην Ιο», «Εφ.Συν.», 16.4.2022) όσο και σε άλλες νησιωτικές περιοχές επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.
Οπως είχαμε αναδείξει σε σειρά δημοσιευμάτων («Εφ.Συν.», 18.8.2019 «Τα επιχειρηματικά συμφέροντα πολιορκούν τις παραλίες της Iου», 22.4.2019 «Τα κατεχόμενα της Ιου»), στην τοποθεσία Κουμπάρα της Ιου, σε περιοχή αναγνωρισμένου φυσικού κάλλους δίπλα σε μια υπέροχη παραλία, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια η ανέγερση ενός ολόκληρου πεντάστερου τουριστικού χωριού από την εταιρεία «105 Α.Ε.» του επιχειρηματία και πρώην χρηματιστή της Wall Street, Αγγελου Μιχαλόπουλου. Διαφορετικές εταιρείες που συνδέονται άμεσα με τον επιχειρηματία έχουν αποκτήσει τα τελευταία 12 χρόνια πάνω από το 30% του νησιού. Η επένδυση-ιδιωτικοποίηση της παραλίας και της χερσονήσου Διακοφτό ευνοήθηκε από νόμους της κυβέρνησης Σαμαρά (Ν.4179/2013) αλλά και από την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης για την παραχώρηση του αιγιαλού τον Δεκέμβριο του 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.
Το 2018 το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-280/18) απορρίπτει τις δικαιολογίες του επιχειρηματία (σ.σ. επικαλέστηκε παραγραφή της υπόθεσης) και υποχρέωσε το Συμβούλιο της Eπικρατείας να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης. Οπως και έγινε. Στην απόφασή του, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αναφέρει πως το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει καθώς δεν υπάρχει ούτε χωροταξικό σχέδιο ούτε η απαραίτητη μελέτη φέρουσας ικανότητας του νησιού.
Σημειώνεται πως η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών έργων για τη συγκεκριμένη περιοχή της Ιου είχε εκδοθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων υπηρεσιών. Επειτα από τις προσφυγές το ΣτΕ είχε αναστείλει τις εργασίες με προσωρινή διαταγή, η οποία στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Πάνω στο νησάκι Διακοφτό χτίστηκε μια βίλα 1.200 τ.μ. με τεράστιες πισίνες, ενώ η αρχική άδεια ήταν για 400 τ.μ. (σ.σ. νομιμοποιήθηκε στη συνέχεια). Επιπλέον πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος διαπίστωσε τουλάχιστον 15 σοβαρές παραβάσεις της εταιρείας στο συγκεκριμένο έργο.
Τον περασμένο Δεκέμβριο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Νάξου καταδίκασε σε 16 μήνες φυλάκισης την κοινή εκπρόσωπο και διευθύνουσα σύμβουλο τριών εταιρειών που σχετίζονται με τον Αγγ. Μιχαλόπουλο για περιβαλλοντικές καταστροφές στην περιοχή της Κουμπάρας-Διακοφτό στα ακίνητα της εταιρείας «105 Α.Ε.» (αυθαίρετες εργασίες χωρίς άδεια, αλλοίωση της μορφολογίας του αιγιαλού και της παραλίας, υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής κ.ά.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου