ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 04.06.2021, 04:06
Μέρα αγώνα η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο μεγάλος αριθμός οργανώσεων θέτει ένα κοινό πλαίσιο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας και καλούν για τη συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης ● Συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Γιάννενα, Καρδίτσα και Λιβαδειά
Σε μια χρονική στιγμή που το περιβάλλον στη χώρα μας δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα και οι περιβαλλοντικές πολιτικές χαράσσονται στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Σάββατο 5/6, δεν θα περιοριστεί σε ευχολόγια και μεγαλόστομες διακηρύξεις.
Κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα οποία γεννήθηκαν και δυνάμωσαν προκειμένου να αντισταθούν στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το περιβάλλον στις περιοχές τους, θα διαμαρτυρηθούν σε ολόκληρη τη χώρα τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ως μέρα αγώνα.
● Στην Αθήνα το κάλεσμα για ανοιχτή δημόσια συγκέντρωση γίνεται από την ανεξάρτητη πρωτοβουλία Support Earth στην πλατεία Συντάγματος στις 3.30 μ.μ. Την έναρξη θα κάνει η Ανοιχτή Ορχήστρα των Support Art Workers και θα ακολουθήσουν συζητήσεις με θέματα «Από το κίνημα των Πλατειών έως τους αγώνες του σήμερα, 10 χρόνια μετά» (στις 5 μ.μ.) και «Περιβαλλοντικά κινήματα και Οικολογία: όρια και προοπτικές» (στις 6 μ.μ.). Θα ακολουθήσει πορεία που θα κινηθεί στο κέντρο της πόλης μέχρι το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός» (στις 7 μ.μ.).
Το κάλεσμα του Support Earth απευθύνεται στα περιβαλλοντικά κινήματα της χώρας, τις συλλογικότητες και τις κοινότητες αγώνα, τις συνελεύσεις γειτονιάς, τις καλλιτεχνικές ομάδες και τις φοιτητικές πρωτοβουλίες, τις καταλήψεις, τα στέκια και τις αυτοοργανωμένες κοινωνικές δομές. Τη σκυτάλη στο Σύνταγμα παίρνει την ίδια ώρα η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη χωματερή της Φυλής, που διοργανώνει συγκέντρωση-συναυλία αντιδρώντας στους νέους σχεδιασμούς για επέκταση της χωματερής.
● Συλλαλητήριο για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα στη δυτική Θεσσαλονίκη οργανώνει η Πρωτοβουλία Συλλόγων, Σωματείων και Φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF/SRF στην «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας (Ανω Ηλιούπολη) του Δήμου Παύλου Μελά. Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχει και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη δυσοσμία-ρύπανση από τα ΕΛΠΕ.
● Μεγάλος αριθμός σωματείων, φορέων και συλλόγων καλούν σε συγκέντρωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ στην παραλία του Βόλου (Άγαλμα), στις 7 μ.μ., ως συνέχεια των μεγάλων συλλαλητηρίων για το ίδιο ζήτημα που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη τα τελευταία χρόνια.
● Σε συγκέντρωση-πορεία μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου στις 12 το μεσημέρι καλεί η Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις με κεντρικό σύνθημα «Φύση και κοινωνία πάνω από τα κέρδη τους».
● Συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας διοργανώνουν το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα μαζί με σωματεία και φορείς της Καρδίτσας που αντιστέκονται στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
● Παμβοιωτική κινητοποίηση ενάντια στον καταιγισμό των ενεργειακών επενδύσεων «που ρημάζουν βουνά και κάμπους στο βωμό του κέρδους» διοργανώνει το Δίκτυο Βοιωτών ενάντια στον ενεργειακό «παροξυσμό» στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία. Θα ακολουθούσουν αυτοκινητοπορείες και πορεία στη Λιβαδειά.
● Σε παρέμβαση-ενημέρωση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης στις 11 π.μ. και σε εκδήλωση-συζήτηση στο αμφιθέατρο της πλατείας στις 7.30 μ.μ. καλεί το Συντονιστικό φορέων για τα αιολικά πάρκα στην οροσειρά της Ροδόπης.
● Σε εξέλιξη βρίσκεται το «7 for Earth Project», μια σύμπραξη περιβαλλοντικών οργανώσεων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και εθελοντών από διάφορες πόλεις της χώρας, που έχει ξεκινήσει μια σειρά δράσεων αφιερωμένων στο περιβάλλον από την 1η Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως τις 7 του μήνα.
● Κοινό κείμενο εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον συνυπέγραψαν 31 περιβαλλοντικές οργανώσεις. Είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο μεγάλος αριθμός οργανώσεων θέτει ένα κοινό πλαίσιο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας. Όπως αναφέρουν, «η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν υπηρετείται όταν χωροθετούνται αναπτυξιακές δραστηριότητες μέσα σε ζώνες αυστηρής προστασίας της άγριας ζωής, ενίοτε δε και στο όνομα της προστασίας του ίδιου του πλανήτη και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής». Και καλούν για τη συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
5 Ιούνη, διαδηλώνουμε ενάντια στην «πράσινη» ανάπτυξη της ΝΔ | 10 Ιούνη, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιό της
4 Ιουνίου 2021
Στις 5 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, βγαίνουμε ξανά στους δρόμους και ενώνουμε τις φωνές μας με τα κινήματα και τους αγωνιστές σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Για να προστατεύσουμε το κλίμα, το περιβάλλον και τις ζωές μας από τις καταστροφικές δραστηριότητες του καπιταλισμού και από τις πολιτικές των κυβερνήσεων που τον υπηρετούν.
Αυτός ο αγώνας, στις σημερινές συνθήκες, αποτελεί, στην κυριολεξία, αγώνα για την επιβίωση μας.
Η πανδημία Covid-19, που έχει ήδη κοστίσει πάνω από 3,7 εκατ. νεκρούς, έφερε με το πιο δραματικό τρόπο στην επιφάνεια την άμεση σύνδεση της εμφάνισης και εξάπλωσης θανατερών ιογενών πανδημιών με τη καταστροφή του περιβάλλοντος. Η κλιματική αλλαγή, εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης ορυκτών καυσίμων, συνεχίζει να προκαλεί ανυπολόγιστες καταστροφές. Τα “μεμονωμένα ακραία καιρικά φαινόμενα”, τύπου Μήδειας και Ιανού στην Ελλάδα, γίνονται όλο και πιο συχνά όλο και πιο καταστροφικά.
Η κυβέρνηση της ΝΔ μιλάει για «πράσινη ανάπτυξη», ενώ προωθεί πολιτικές που είναι μαύρη καταστροφή και καταστρέφουν το περιβάλλον !
Η πρόσφατη φωτιά που ολοκλήρωσε την καταστροφή στα Γεράνεια Όρη έρχεται να επιβεβαιώσει γιατί το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη που ψηφίστηκε πριν ένα χρόνο, είναι η εύφλεκτη ύλη που καταστρέφει και παραδίδει το φυσικό περιβάλλον στις ορέξεις των αρπακτικών της αγοράς. Πάνω στα αποκαΐδια των Γερανείων, οι πλούσιοι φίλοι της κυβέρνησης – «επενδυτές», ετοιμάζονται να στήσουν ανεμογεννήτριες και μεταλλεία βωξίτη. Ένα νομοσχέδιο που πάει χέρι – χέρι με την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων με τη μετατροπή όλων των περιαστικών περιοχών σε απέραντες χωματερές καύσης και ταφής σκουπιδιών, με την ερημοποίηση μεγάλων δασικών εκτάσεων για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, με την παράδοση των παραλιών και των ελεύθερων χώρων, από το Ελληνικό μέχρι το Λόφο του Στρέφη, στη «βαριά βιομηχανία» των κατασκευών, του τουρισμού και της εστίασης.
Μπορεί ο Δένδιας να λέει πως “η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο”, όμως στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στήσει πολεμικό άξονα συνεργασίας με το κράτος, σφαγέα των Παλαιστίνιων, του Ισραήλ και οξύνει τον ανταγωνισμό με την Τουρκία για τις ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε!
Σε όλη την Ελλάδα τα κινήματα αντιστέκονται και μπλοκάρουν μία προς μία όλες τις προσπάθειες υλοποίησης αυτών των μαύρων σχεδίων. Από τα Άγραφα μέχρι την Ιεράπετρα ενάντια στην εγκατάσταση ΒΑΠΕ και αιολικών πάρκων, ενάντια στις εξορύξεις, ενάντια στις χωματερές και στην καύση των σκουπιδιών από τη Φυλή μέχρι το Βόλο και τη Θεσσαλονίκη, ενάντια στο Master Plan της Cosco στις γειτονιές του Πειραιά, ενάντια στην εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων.
Διαμορφώνεται στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ένα νέο κίνημα με μαζική συμμετοχή και αντισυστημικό προσανατολισμό, όπως δηλώνει και το σύνθημα «αλλάξτε το σύστημα – όχι το κλίμα».
Οι αγώνες μας για το περιβάλλον χρειάζεται να συντονιστούν και να συνδεθούν με τους αγώνες που δίνει η εργατική τάξη, η τάξη που έχει τη δύναμη αλλά και το συμφέρον να οργανώσει τις ζωές μας με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι το κέρδος. Οι μάχες που δίνουν τα συνδικάτα της ενέργειας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΣΦΑ πρέπει να είναι υπόθεση κάθε πρωτοβουλίας που παλεύει ενάντια στις εξορύξεις ή ενάντια στην καταστροφή των βουνών από τις ανεμογεννήτριες των “πράσινων” καπιταλιστών. Η σύνδεση με τους αγώνες των εργαζόμενων στους δήμους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων δυναμώνει κάθε κινητοποίηση ενάντια στους νέους ΧΥΤΑ, η κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο της ΑΓΕΤ μπορεί να σταματήσει την καύση στο Βόλο. Η μάχη για να σταματήσουν οι γεωτρήσεις και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο και στο Ιόνιο πρέπει να συνδεθεί με τη μάχη ενάντια στον αντιδραστικό ανταγωνισμό Ελλάδας – Τουρκίας για τις ΑΟΖ, να σταματήσει η κούρσα των εξοπλισμών και η εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη περιοχή.
Δεν είναι γενικά η ανθρώπινη παρέμβαση που καταστρέφει το περιβάλλον αλλά ο ίδιος ο καπιταλισμός που δημιουργεί συνθήκες ανταγωνιστικής σχέσης με τη φύση. Γι’ αυτό η μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος πάει χέρι – χέρι με την μάχη ενάντια στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης που θέλει να φορτώσει στις πλάτες μας την οικονομική, υγειονομική και περιβαλλοντική κρίση του καπιταλισμού.
Η πανεργατική απεργία στις 10 Ιούνη και η διαδήλωση των συνδικάτων θα πρέπει να είναι το επόμενο μεγάλο ραντεβού μας.
Για να πάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο της κοινωνίας και να βάλουμε πάνω από τα κέρδη των λίγων τις ζωές και τις ανάγκες των πολλών!
Σχετικές αναρτήσεις:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου