Πάνω από 71.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη στην Ανατολική Κορινθία και στη Δυτική Αττική, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ειδικότερα, από το βράδυ της Τετάρτης 19/5, μέχρι και σήμερα κάηκαν περίπου 71.285 στρέμματα.
Η πυρκαγιά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε αποκτήσει για αρκετές ώρες ακραία συμπεριφορά λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και της πλούσιας καύσιμης ύλης μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα ξηρασίας.
Τα νεότερα στοιχεία των καμένων εκτάσεων προέκυψαν από ανάλυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών (EMS). Οι υψηλής ανάλυσης εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Pleiades-1B το πρωί του Σαββάτου δείχνουν ότι κάηκαν κατά προσέγγιση 41.400 στρέμματα δασικών εκτάσεων, 12.370 στρέμματα καλλιεργειών και 11.870 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων. Εκτιμάται ακόμη ότι 279 άνθρωποι επηρεάστηκαν άμεσα από την πυρκαγιά, καθώς και 373 κατοικίες.
ΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ, Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΚΑΙ Η «ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΓΗ»
Πάνος Τότσικας, 21.5.2021
Η μεγάλη φωτιά που καίει τουλάχιστον 40.000 δασικά στρέμματα στα Γεράνεια, ξεκίνησε, λέει, από κάποιον που έκαιγε ξερά κλαδιά σε ελαιώνα στις 9 η ώρα το βράδυ. Θα μου πείτε, καλά υπάρχουν και ελαιώνες στον δασικό χώρο; Βεβαίως υπάρχουν, αφού στο βουνό υπάρχουν και γεωργικές καλλιέργειες ανάμεσα στη δασική βλάστηση και στις κατοικίες.
Ας έρθουμε στα «καθ’ ημάς». Στο υπό διαμόρφωση νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού χαρακτηρίζονται ως «γεωργική γη» εκτεταμένες εκτάσεις στις Α2, Β, και Γ Ζώνες προστασίας, στην ανατολική πλευρά του βουνού. Επισημαίνεται ότι στις περιοχές αυτές οι οποίες βρίσκονται σε αρκετό υψόμετρο από την καλλιεργούμενη πεδιάδα των Μεσογείων, υπάρχει ένα ασαφές ιδιοκτησιακό και δασικό καθεστώς (καταπατήσεις, αυθαίρετα κλπ).
Προφανώς , η συνύπαρξη γεωργικής γης και αγροτικών δραστηριοτήτων αποτελεί σοβαρό κίνδυνο όχι μόνο στα Γεράνεια αλλά σε κάθε δασικό οικοσύστημα, και ειδικότερα στον Υμηττό, όποιος έχει δεχτεί τις τελευταίες δεκαετίες επανειλημμένα πλήγματα από πυρκαγιές – εμπρησμούς, τόσο από την δήθεν «απροσεξία» κάποιων «γεωργών» όσο και από την πραγματική απροσεξία κάποιων μελισσοκόμων.
Συμπερασματικά: Στο βαθμό που δεν έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες στον Υμηττό ,αλλά και στα περισσότερα βουνά της χώρας, οι επιτρεπόμενες χρήσεις «γεωργικής γης» σε εκτεταμένες και διεκδικούμενες περιοχές θα αποτελούν το «προσάναμμα» για την λεηλασία και την εξαφάνιση των δασικών οικοσυστημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου