E.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
|
ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100, 114 75 ΑΘΗΝΑ
Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2017
Κοιν.:
1.ΣΕΔΔ
2.ΑναπληρωτήΥπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιρώνη
3. Πρόεδρο Δ.Σ. ΕΦΕΤ κ.
Τσιάλτα
4. ΚΕΕΡΦΑ
5. ΤΕΕ
6. ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ
ΘΕΜΑ:
«Αποκατάσταση της νομιμότητας στον ΕΦΕΤ ύστερα από παρέμβαση - καταγγελία της
ΕΜΔΥΔΑΣ προς το ΣΕΔΔ»
Σχετικά:
1) Κανονισμός 852/2004/ΕΚ
2) Νόμος 2741/1999
3) ΥΑ 14708/2007
4) Εγκύκλιος αριθ. πρωτ.
4879/12-04-20017
5) Εγκύκλιος αριθ. πρωτ.
3823/24-03-2017 (ανακληθείσα)
6) C(2017) 6872 final COMMISSION NOTICE of 16.10.2017 “EU guidelines on
food donation”
7) Κανονισμός 178/2002/ΕΚ
8) Το υπ. αριθμ.
4444/01-06-2017 έγγραφο της ΕΜΔΥΔΑΣ
9) Η αρ. πρω τ.
14203/07-11-2017 εγκύκλιος ΕΦΕΤ
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΧΙΙ - Εκπαίδευση
Οι υπεύθυνοι
επιχειρήσεων τροφίμων πρέπει να εξασφαλίζουν:
1. ότι τα πρόσωπα
που χειρίζονται τρόφιμα, επιβλέπονται και καθοδηγούνται ή/και εκπαιδεύονται
σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων, ανάλογα με τις εκτελούμενες εργασίες
2. ότι τα πρόσωπα
που είναι υπεύθυνα για την κατάρτιση και τη διατήρηση της διαδικασίας που
αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού ή για την εφαρμογή
των σχετικών οδηγών, έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα στην εφαρμογή των αρχών HACCP
και
3. τη συμμόρφωση
προς όλες τις απαιτήσεις του εθνικού δικαίου σχετικά με τα εκπαιδευτικά
προγράμματα για τα πρόσωπα που απασχολούνται σε ορισμένους κλάδους τροφίμων.»
Για τη συμμόρφωση της χώρας με τις
απαιτήσεις της ανωτέρω Ενωσιακής Νομοθεσίας τροποποιήθηκε αρχικά ο ιδρυτικός
Νόμος του ΕΦΕΤ 2741/1999 (επισυνάπτεται – συνημμένο υπ. αριθ. 2) και στη
συνέχεια εκδόθηκε η ΥΑ 14708/2007 «Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία υλοποίησης
υποχρεωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων
και των Ελεγκτικών Αρχών και Φορέων του Επισήμου Ελέγχου Τροφίμων» (επισυνάπτεται – συνημμένο υπ. αριθ. 3). Για την
διευκρίνιση πολλών ερωτημάτων που τέθηκαν εκδόθηκε η Εγκύκλιος αριθ. πρωτ.
3823/24-03-2017 (επισυνάπτεται – συνημμένο υπ. αριθ. 5).
Η Διοίκηση του
ΕΦΕΤ για αδιευκρίνιστους λόγους λίγες εβδομάδες μετά την έκδοση της
διευκρινιστικής εγκυκλίου, την ανακάλεσε και εξέδωσε στην θέση της την εγκύκλιο
με αριθ. πρωτ. 4879/12-04-20017 (επισυνάπτεται – συνημμένο υπ. αριθ. 4). Μετά
την έκφραση αντιρρήσεων περί της νομιμότητας της νέας εγκυκλίου από το μέλος
μας Χημικό Μηχανικό κο Ευάγγελο Μουρελάτο, η Διοίκηση του ΕΦΕΤ αποφάσισε να τον
μετακινήσει σε θέση με άλλο αντικείμενο, επικαλούμενη «την εύρυθμη λειτουργία
της Υπηρεσίας». Η ΕΜΔΥΔΑΣ με το υπ. αριθ. 8 σχετικό έγγραφο (επισυνάπτεται –
συνημμένο υπ. αριθ. 8) διαμαρτυρήθηκε για την απαξιωτική μετακίνηση του
συναδέλφου και προέβη σε έγγραφη καταγγελία προς το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών
Δημόσιας Διοίκησης, διότι η εγκύκλιος αυτή στερείτο νομιμότητας δεδομένου ότι:
1)
Η εγκύκλιος με αριθ. πρωτ. 4879/12-04-20017 εξαιρούσε τους πωλητές
λαϊκών αγορών (εκτός από τις περιπτώσεις χειρισμού τροφίμων ζωικής προέλευσης)
από την υποχρέωση κατάρτισης βάσει του κανονισμού 852/2004/ΕΚ. Πάγια θέση του
ΕΦΕΤ (παλαιότερα έγγραφα της Υπηρεσίας – και υπ. αριθ. 5) σχετικό) ήταν ότι
εξαιρούνταν μόνο οι μικροί παραγωγοί
– πωλητές λαϊκών αγορών, βάσει του Κανονισμού 852/2004/ΕΚ ο οποίος ορίζει ότι:
« 2. Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται:
α) στην πρωτογενή
παραγωγή τροφίμων για ιδιωτική οικιακή χρήση·
β) στην οικιακή
παρασκευή, χειρισμό ή αποθήκευση τροφίμων για ιδιωτική οικιακή κατανάλωση·
γ) στην άμεση προμήθεια από τον παραγωγό
μικρών ποσοτήτων πρωτογενών προϊόντων στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά
καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή·
δ) στα κέντρα
συλλογής και βυρσοδεψεία τα οποία εμπίπτουν στον ορισμό της επιχείρησης
τροφίμων αποκλειστικά και μόνον διότι χειρίζονται πρώτη ύλη για την παραγωγή
ζελατίνης ή κολλαγόνου.»
Οι έμποροι λαϊκών αγορών χειρίζονται
μεγάλες ποσότητες νωπών τροφίμων, ζαχαρωδών προϊόντων, μεταποιημένων τροφίμων
και υλικών και αντικειμένων που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα. Η
απαλλαγή τους από την υποχρεωτική κατάρτιση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας
τροφίμων έρχεται σε αντίθεση με την κείμενη Ενωσιακή Νομοθεσία και συνιστά
μεροληπτική μεταχείριση εις βάρος των ανταγωνιστών τους εμπόρων – διακινητών
τροφίμων (οπωροπώλες, καφεκόπτες, έμποροι ζαχαρωδών) οι οποίοι εμπορεύονται
τρόφιμα σε φυσικά ή ηλεκτρονικά καταστήματα αλλά ακόμα και των πλανόδιων εμπόρων
που δεν δραστηριοποιούνται σε λαϊκές αγορές. Επιπλέον αυτή η απαλλαγή εγκυμονεί
κινδύνους για την δημόσια υγεία λόγω κακών πρακτικών υγιεινής που ενδεχόμενα
ακολουθούν ανεκπαίδευτοι πωλητές λαϊκών αγορών. Για παράδειγμα πρόσφατες
τροφιμογενείς λοιμώξεις λόγω norovirus οφείλονται κατά κύριο λόγο σε μη εφαρμογή των
κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής (GHPs) από χειριστές
νωπών φρούτων και λαχανικών.
2)
Η εγκύκλιος με αριθ. πρωτ. 4879/12-04-20017 εξαιρούσε επίσης τους
εθελοντές χειριστές τροφίμων σε δομές σίτισης εμπεριστάτων πολιτών – προσφύγων
και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων πληθυσμού. Με βάση την C(2017) 6872 final COMMISSION NOTICE of 16.10.2017 “EU guidelines on
food donation” (επισυνάπτεται – συνημμένο υπ. αριθ. 6), οι δομές σίτισης εμπεριστάτων πολιτών
– προσφύγων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων πληθυσμού είναι επιχειρήσεις
τροφίμων κατά την έννοια του Κανονισμού 178/2002/ΕΚ (επισυνάπτεται – συνημμένο υπ.
αριθ. 7), και συνεπώς υπόκεινται σε επίσημο έλεγχο τροφίμων. Η Διοίκηση του
ΕΦΕΤ όμως δεν ασκεί πλέον επισήμους ελέγχους σε αυτές τις εγκαταστάσεις, ως οφείλει
εκ του Νόμου και επιπλέον εξαιρεί και επίσημα με τη νέα εγκύκλιό της, όλους
τους εργαζόμενους σε αυτές- χειριστές τροφίμων – από την υποχρεωτική εκ του Κανονισμού
και της ΥΑ κατάρτιση. Προφανέστατα, οι συγκεκριμένες εξαιρέσεις στην εγκύκλιο,
την καθιστούσαν έωλη νομικά και έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο την προστασία της
υγείας και της ποιότητας ζωής όλων μας και κυρίως των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού
στη χώρα μας, με πρόσφατο το παράδειγμα της ομαδικής δηλητηρίασης στον
προσφυγικό καταυλισμό της Χίου.
Η ΕΜΔΥΔΑΣ έθεσε το θέμα της νομιμότητας των
ενεργειών της Διοίκησης του ΕΦΕΤ (έκδοσης εγκυκλίου με την οποία αναιρούνται
παλαιότερες εγκύκλιοι και έγγραφα της υπηρεσίας και τίθεντο σε αμφισβήτηση
υπερδεκαετείς πάγιες νόμιμες πρακτικές της Υπηρεσίας) προς το Σ.Ε.Ε.Δ. και τον
αρμόδιο Υπουργό, όπως προκύπτει και από το υπ. αριθ. 8 σχετικό έγγραφό μας (επισυνάπτεται
– συνημμένο υπ. αριθ. 8).
Το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης
δεν προέβη σε επιθεώρηση εξ όσων γνωρίζουμε. Παρά ταύτα η Διοίκηση του ΕΦΕΤ,
προέβη τον μήνα Νοέμβριο σε έκδοση νέας, τρίτης εγκυκλίου εντός του τρέχοντος
έτους(επισυνάπτεται – συνημμένο υπ. αριθ. 9), με την οποία δεν εξαιρούνται
πλέον οι έμποροι λαϊκών αγορών και οι εθελοντές χειριστές τροφίμων από την
υποχρεωτική κατάρτιση στην υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων.
Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει απόλυτα τους χειρισμούς
της ΕΜΔΥΔΑΣ στο συγκεκριμένο θέμα και αποκαθιστά, τουλάχιστον ηθικά, το κύρος
του συναδέλφου Ευάγγελου Μουρελάτου, ο οποίος μετακινήθηκε άδικα από την θέση
του Αναπληρωτή Προϊσταμένου Διεύθυνσης, απλά και μόνο επειδή έπραξε το καθήκον
του, εκφράζοντας γραπτώς επιφυλάξεις, ως όφειλε εκ του Δημοσιοϋπαλληλικού
Κώδικα, για τη νομιμότητα εγκυκλίου που συνέταξε και εξέδωσε η Διοίκηση του
ΕΦΕΤ.
Κύριε Υπουργέ, κατόπιν των ανωτέρω σας ζητούμε εκ
νέου την παρέμβασή σας για την υπηρεσιακή αποκατάσταση του θιγόμενου συνάδελφου
μας.
Συνημμένα:
1) Κανονισμός
852/2004/ΕΚ
2) Νόμος 2741/1999
3) ΥΑ 14708/2007
4) Εγκύκλιος αριθ. πρωτ.
4879/12-04-20017
5) Εγκύκλιος αριθ. πρωτ.
3823/24-03-2017
(ανακληθείσα)
6) C(2017) 6872 final COMMISSION NOTICE of
16.10.2017 “EU guidelines on food donation”
7) Κανονισμός
178/2002/ΕΚ
8) Το υπ. αριθμ.
4444/01-06-2017 έγγραφο της ΕΜΔΥΔΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου