Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Σημαντική εξέλιξη για το Ελληνικό!


Όπως ενημερωθήκαμε από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, εκδόθηκε στις 13 Απρίλη και κοινοποιήθηκε μόλις πρόσφατα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Υπουργική Απόφαση αναπομπής στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της υπόθεσης του χαρακτηρισμού ως μνημείων του κελύφους του αρχικού κτηρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, του παλαιού πύργου ελέγχου του Αεροσταθμού και του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων Αθηνών.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που προκλήθηκε μετά την Αίτηση Θεραπείας, που είχε καταθέσει στις 5 Γενάρη η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού κατά της Υπουργικής Απόφασης για τον μη χαρακτηρισμό των ανωτέρω κτιρίων ως νεωτέρων μνημείων, αλλά και την πίεση που άσκησαν σωματεία (Ενιαίος, ΣΕΑ) και εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ.

Ολόκληρο το κείμενο της αναπομπής αναφέρει:«Έχοντας υπόψη την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/418724/38577/5515/14.12.2016 Υπουργική Απόφαση με την οποία δεν χαρακτηρίσθηκαν ως μνημεία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002: 1) Το κέλυφος του αρχικού κτηρίου του Δυτικού Αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων – αναχωρήσεων), 2) Ο παλαιός πύργος ελέγχου του Αεροσταθμού, 3) Ο αρχικός πυρήνας του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων Αθηνών (νυν κτήρια ΥΠΑ), του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, φερομένης ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., την από 05-01-2017 Αίτηση Θεραπείας (υπ’ αριθμ. πρωτ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/3288/317/51/09.01.2017)

της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού κατά της ανωτέρω Υ.Α, διαβιβάζουμε το φάκελο της υπόθεσης, που αναφέρεται στο θέμα, προκειμένου να γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.»


Αξίζει να σημειωθεί πως η καθυστέρηση στην απάντηση του ΥΠΠΟΑ επί της αιτήσεως θεραπείας υποχρέωσε την Επιτροπή να καταθέσει και σχετική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 13 Φλεβάρη

Θυμίζουμε πως, όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού: θυσιάζονται και οι αρχαιότητες για την ολοκλήρωση ενός εγκλήματος, εκκρεμεί ακόμη(!) η εισαγωγή στο ΚΑΣ του θέματος της οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου του Ελληνικού.



Μετά από δημοσιεύματα ότι εγείρεται ξανά θέμα χαρακτηρισμού τριών κτιρίων ως μνημείων, με υπογραφή της ίδιας, η Λυδία Κονιόρδου γνωστοποίησε, μέσω του σταθμού Αθήνα 9.84 ότι έχει ανακληθεί η απόφαση για αναπομπή της υπόθεσης στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, καθώς μετά από ενδελεχή έλεγχο δεν προέκυψαν στοιχεία που να την αιτιολογούν.

Η δήλωση έγινε την ώρα που η υπουργός εισερχόταν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ακολουθεί σειρά δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Πολιτισμού ανέπεμψε το ζήτημα χαρακτηρισμού ως μνημείων του κελύφους του αρχικού κτιρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, του παλαιού Πύργου Ελέγχου του Αεροσταθμού και του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων Αθηνών.

Σχετική ανακοίνωση με το ίδιο περιεχόμενο εξέδωσε πριν απο λίγο το υπουργείο Πολιτισμού.

Η ανακοίνωση για την ανάκληση αναπομπής της απόφασης για το Ελληνικό

“Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου ανακάλεσε την αναπομπή προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) της επανεξέτασης τριών κτηρίων του Ελληνικού ως προς τον χαρακτηρισμό τους ή μη ως μνημείων. Η ανάκληση έγινε ύστερα από ενδελεχή έλεγχο του σχετικού φακέλου κατά τον οποίο διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία δεν συνεκτιμήθηκαν στην αρχική εξέταση ώστε να αιτιολογείται η αναπομπή του θέματος. 
Υπενθυμίζεται ότι μετά από γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ και Υπουργική Απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου (ΥΠΠΟΑ ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/418724/38577/5515/14-12-2016), είχε αποφασιστεί ο μη χαρακτηρισμός ως μνημείων των συγκεκριμένων κτηρίων. Η απόφαση ήταν σαφής για το κέλυφος του αρχικού κτηρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, για τον παλαιό Πύργο Ελέγχου του Αεροσταθμού καθώς και για τον αρχικό πυρήνα του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών. 
Η γνωμοδότηση ήταν ομόφωνη ως προς το κτήριο του Δυτικού Αεροσταθμού καθώς κρίθηκε πως «έχει υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις, και η αυθεντικότητά του έχει απολεσθεί λόγω των πολλών επεμβάσεων που έχει δεχτεί». Ως προς τα άλλα δύο κτήρια κρίθηκε πως δεν διαθέτουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιβάλλει ο νόμος 3028/2002, άρθρο 6, παρ 1γ, για τον χαρακτηρισμό ως μνημείων, κτηρίων νεώτερων των 100 ετών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου